Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umowa z sąsiadem - ogrodzenie na granicy działek

matthet

Recommended Posts

Dziekuje Wam bardzo za odpowiedz,czyli wnioskujac z tego co piszecie,moge od granicy postawic swoje ogrodzenie,nawet jesli to bedzie 5cm.To skad ona strzelila tymi 40cm?jest jakis taki przepis?nakaz?baby/czyt.sasiadki/ mam dosyc,sknera,ale nie chce miec jej na karku za pare lat,albo co gorsza-zeby mi kazala przsunac plot.Ostatnio jak posadzilam tujki-1metr od granicy,to dzisiaj juz mialam facetow z geodezji-bo baba/czyt sasiadka/twierdzila ze tujki sa na jej dzialce a ja przesunelam slupki graniczne :lol:

poszukaj na wstrętną babę haka, nic tak nie działa jak groźba że napuścisz jakieś służby bo np. widziałaś że wyrzuca śmiecie na działkę :p ALE TO JUŻ BĘDZIE WOJNA więc nie wiem czy warto, sama zdecyduj.

żadnych takich przepisów nie ma, jest wytyczenie geodezyjne a reszta to sprawa dogadania się jak ten płot będzie stał, jaki ma być itp. ogólnie babsko nic Ci zrobić nie może a ogrodzenie posesji jest przywilejem każdego kto ma kawałek swojej ziemi.

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też poproszę wzór umowy: [email protected]

Hmmm.. Ja mam w planie zaproponować sąsiadowi postawienie płotu wspólnym kosztem. Jeśli nie będzie zainteresowany - chcę cofnąć się z ogrodzeniem - działkę mam dużą, 20 cm mnie nie zbawi a sąsiada szlag trafi, że nie będzie miał ogrodzenia za free.. :wink:

Pewnie, bo będzie miał i ogrodzenie za darmo i kawałek dodatkowej działki. :D

Dzieki za doladowanie pozytywna energia.Teraz to czego sie tak balam,czyli ogrodzenia,zrobie jak najszybciej sie da.Poniewaz powinnam ogrodzic 100m,zdecydowalam sie na 50m-moze dzieki temu zmusze sasiadke do dzialania :lol: ale sie bedzie dzialo :D

Dzieki za doladowanie pozytywna energia.Teraz to czego sie tak balam,czyli ogrodzenia,zrobie jak najszybciej sie da.Poniewaz powinnam ogrodzic 100m,zdecydowalam sie na 50m-moze dzieki temu zmusze sasiadke do dzialania :lol: ale sie bedzie dzialo :D

Tyle się podzieje, że 50 m będziesz mieć nieogrodzone :roll:

• 1 year później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 2 years później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Widzę że mnóstwo osób jest zainteresowanych wzorem umowy o ogrodzenie. Otóż nie ma konkretnego, z góry ustalonego wzoru tego dokumentu.

Ostatnio dostałem ciekawy przykład takiej umowy - wszyscy zainteresowani mogą go pobrać => http://ponadczas.w.interia.pl/ogrodzenie.pdf; umowa "waży" około 100KB i proszę za nią podziękować osobie o profilu mirek2009 :D

Gdyby ktoś miał inne przykłady, chętnie wrzucę je do sieci - unikniemy zbędnej "mejlozy" i pomożemy osobom potrzebującym o(d)grodzenia.

Parę postów wyżej macie dostęp do tej umowy udostępniony przez Ponadczas

• 2 years później...
  • 1 year później...

Witam

Czy ktoś z Was może mnie poratować przykładową umową, zawieraną z sąsiadem przy budowie oraz partycypowania w kosztach ogrodzenia wznoszonego przez sąsiada,/ ogrodzenie będzie służyło do wspólnego użytku/. Potrzebuje taki wzór cywilnoprawnej umowy oraz wzór potwierdzenia kosztów poniesionych, zapłaconych sąsiadowi za wspólny płot. Mój adres: [email protected] Z góry dziękuję za pomoc