Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom z bali

Gość Wujo

Recommended Posts

Gość Wujo

Witam

Jestem tu nowy i może odpowiedzi na podobne pytania były wcześniej ale nie mogę na nic trafić.

Trafił mi sie w spadku domek z bali w górach .Ma swoje lata i widać to po nim.Chciałem go remontować i mam kilka pytan:

Czy dopuszczalne jest zastapienie fragmentów ścian z bali(ok 20cm) jakimiś pustakami lub gazobetonem.Muszę wymienić również podłogę na parterze i tu jest problem.Podłoga (belki i na nich deski)leży bezpośrenio na glinianianym gruncie więc pewnie trzeba przed położeniem nowych belek dać jakieś izolacje .Nie wim czy dobrym rozwiązaniem było by wykopać ok 50 cm gliny i wylkać trochę betonu i na to papę albo folię nad którą pozostawić tak ok 20 cm przestrzeni miedzy nią a belkami podłogi.

I jeszcze jedno czy jest sens odkopywać fundameny zrobione z kamienia piaskowca i je wzmacniać oraz zrobić izolacjię pionową czy wystarczy dać ją tylko pomiędzy fundament i belki ścian(jaką?)

Dom będzie miał raczej charakter domku letniskowegop więc nie chcę ponośić dużych kosztów.

[/b]

co do pierwszego pytania, to wydaje mi się że możesz dać cegły. Kiedyś tak budowano (mur pruski) i się trzyma. Co do posadzki to możesz zrobić taką jak w domkach. Na ubity grunt chudziaka, potem możesz go ocieplić zaizolować i wylać beton. Na to możesz położyć legary i deski.

Co do proporcji to nie powiem dokładnie bo sama nie robiłam, ale tak mi się wydaje że na jedną betoniarkę 150l szło pół worka cementu, trochę łopat żwirku i wychodziły z tego dwie i pół taczki. U mnie chudziak ma grubość ok 3cm. Ładnie to wszystko potem zatarto i gotowe. Na to położę styropian, folię i zaleję betonem 3-5cm. Czy trzeba dawać siatkę to nie wiem, jak będzie trzeba to dam.

Pozdrawiam