Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont bud.gospodarczego w granicy

Newfie

Recommended Posts

Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu odpowiedzi na pytania dotyczącego konkretnego przypadku mojego kolegi, opisanego poniżej. Dodam, że sąsiedzi są "trudni" :roll: :

Moje pytanie dotyczy prawa budowlanego związanego z modernizacją starego drewnianego zabudowania gospodarczego.

Na mojej posesji istnieje stare drewniane zabudowanie o dł ok. 7 m i szerokości ok. 3 m, które jest "przyklejone" tylną ścianą do budynku gospodarczego sąsiada (tylnej części, na której nie ma żadnych okien, oba budynki postawione w granicy działek), na stare zabudowanie oczywiście jest pozwolenie.

W obecnej chwili konieczna jest modernizacja tego zabudowania chociażby ze względu na zagrożenie pożarowe.

Chcę dokonać pełnej modernizacji polegającej na zlikwidowaniu ścianek drewnianych i wybudowaniu ich z cegieł (lub pustaków) oraz planuję wymianę dachówki.

Generalnie modernizacja sprowadza się więc do wybudowania całego zabudowania "krok po kroku" likwidując kolejno poszczególne ścianki i budując na ich miejsce nowe. Można też całkowicie wyburzyć stare zabudowania i postawić w ich miejsce nowe - bez zmian warunków zabudowy.

Moje pytania są następujące :

1. Czy konieczna jest zgoda sąsiadów na w/w prace ?

2. Czy konieczne jest wykonywanie pełnej dokumentacji do wykonania napraw (przebudowy) ?

3. Którą z opcji (przebudowa krok po kroku, całkowite wyburzenie i budowa od początku) powiniem wybrać chcąc uniknąć niepotrzebnych konfliktów

Proszę o opinie opierające się na przepisach prawa budowlanego.

Kilka cytatów z PB, ale lepiej zapoznać sie z całością:

remoncie -- należy przez to rozumieć wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym

Art. 28

2. Stronami w postępowaniu w sprawie pozwolenia na budowę są: inwestor oraz właściciele, użytkownicy wieczyści lub zarządcy nieruchomości znajdujących się w obszarze oddziaływania obiektu.

Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:

2)53) wykonywanie robót budowlanych, o których mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1, 4--6 oraz 9--13;

Art. 29. 2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na:

1)39) remoncie istniejących obiektów budowlanych i urządzeń budowlanych, z wyjątkiem obiektów wpisanych do rejestru zabytków