Newfie 30.04.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu odpowiedzi na pytania dotyczącego konkretnego przypadku mojego kolegi, opisanego poniżej. Dodam, że sąsiedzi są "trudni" : Moje pytanie dotyczy prawa budowlanego związanego z modernizacją starego drewnianego zabudowania gospodarczego. Na mojej posesji istnieje stare drewniane zabudowanie o dł ok. 7 m i szerokości ok. 3 m, które jest "przyklejone" tylną ścianą do budynku gospodarczego sąsiada (tylnej części, na której nie ma żadnych okien, oba budynki postawione w granicy działek), na stare zabudowanie oczywiście jest pozwolenie. W obecnej chwili konieczna jest modernizacja tego zabudowania chociażby ze względu na zagrożenie pożarowe. Chcę dokonać pełnej modernizacji polegającej na zlikwidowaniu ścianek drewnianych i wybudowaniu ich z cegieł (lub pustaków) oraz planuję wymianę dachówki. Generalnie modernizacja sprowadza się więc do wybudowania całego zabudowania "krok po kroku" likwidując kolejno poszczególne ścianki i budując na ich miejsce nowe. Można też całkowicie wyburzyć stare zabudowania i postawić w ich miejsce nowe - bez zmian warunków zabudowy. Moje pytania są następujące : 1. Czy konieczna jest zgoda sąsiadów na w/w prace ? 2. Czy konieczne jest wykonywanie pełnej dokumentacji do wykonania napraw (przebudowy) ? 3. Którą z opcji (przebudowa krok po kroku, całkowite wyburzenie i budowa od początku) powiniem wybrać chcąc uniknąć niepotrzebnych konfliktów Proszę o opinie opierające się na przepisach prawa budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/101028-remont-budgospodarczego-w-granicy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.04.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Kilka cytatów z PB, ale lepiej zapoznać sie z całością: remoncie -- należy przez to rozumieć wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnymArt. 28 2. Stronami w postępowaniu w sprawie pozwolenia na budowę są: inwestor oraz właściciele, użytkownicy wieczyści lub zarządcy nieruchomości znajdujących się w obszarze oddziaływania obiektu.Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:2)53) wykonywanie robót budowlanych, o których mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1, 4--6 oraz 9--13;Art. 29. 2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na:1)39) remoncie istniejących obiektów budowlanych i urządzeń budowlanych, z wyjątkiem obiektów wpisanych do rejestru zabytków Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/101028-remont-budgospodarczego-w-granicy/#findComment-2442736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 30.04.2008 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Dziękuję, rozjaśnia to już znacznie sytuację Miłego weekendu! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/101028-remont-budgospodarczego-w-granicy/#findComment-2442750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts