Gość 11.09.2003 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Jestem w trakcie adaptacji poddasza na mieszkanie. Problem w tym, że konstrukcja dachu jest częściowo oparta na dwuteowniku 200, który 'wisi' nad stropem, opiera się na ścianach nośnych. Niestety dwuteownik leży na środku mieszkania i nie pozostaje mi nic innego jak tylko podnieść jedną część mieszkania i zrobić stopień. Nie chcę robić grubej wylewki. Czym najlepiej wypełnić te 20 cm? Czy styropian będzie dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 12.09.2003 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Jeśli robisz adaptację, to powinieneś mieć projekt i tam powinien być problem rozwiazany. Można wypełnić to keramzytem w granulkach, albo zrobic podłogę na legarach. O tym powinien się wypowiedzieć konstruktor, bo moze się okazać, ze nie da sie dociążyć istniejacego stropu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 12.09.2003 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 właśnie! bardzo możliwe, że legary trzeba będzie oprzeć na wieńcu, tak żeby nie opierały się na istniejącym stropie. czy będą dociążać konstrukcję - nie wiem - zależ to od wielu czynników np. wielkości pomieszczenia, rozstawu. ale z pewnością trzeba to pokazać konstruktorowi (trochę zapłacisz za obliczenia, ale nie budzisz się w nocy zlany potem, gdy coś skrzypnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts