Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za montaz okien dachowych?

majkii

Recommended Posts

Witam.

Mam do zamontowania 5 okien dachowych 78x140 i wylazd dachowy 45x75.

Zastanawia mnie ile placiliscie za montaz swoich okien? Czy cena 100zl od okna jest realna?

A moze lepiej je zamontowac samemu? Czy potrzebne sa do tego jakies specjalne umiejetnosci aby zrobic to prawidlowo ?

pozdr.

Właśnie jestem na tym etapie i o ile wiem to cena 100zł/okno jest nie realna. Można spróbować samemu (ja tak zrobiłem w 2 osoby - jedna z doświadczeniem). Pytanie jest, czy to na nowo wykonywanym dachu i z jakim pokryciem, bo to robi różnicę.

Generalnie 1 okno zajęło nam 8 godzin (z przerwami na piwko:-)).

Górale, którzy montowali u mnie okna połaciowe wzieli od sztuki 250zł. Ale w przeciwieństwie do zbigmora, im wstawienie 7 zajęło może 8 godzin.

Sprzętu większego potrzebować nie będziesz. Młotek, piła do cięcia drewna, kątówka do przycięcia dachówek czy tego co masz na dachu.

Instrukcja powinna być w pudełki z oknami.

Jednak przy takim elemencie jakim jest okno, ja bym się nie bawił. Jeżeli znajdziesz ludzi, którzy to robią od zawsze to jest małe prawdopodobieństwo, że coś zacznie przeciekać. U mnie tylko raz pojawiła się mokra plama na podłodze pod oknem, ale jak się okazało, to roztopił się śnieg, który został po operacji montażu.

Dach jest /wlasciwei to dopiero bedzie/ nowy z dachowki cementowej esowki. Okna montowane miedzy krokwiami.

Widzialem instrukcje montazu na stronie rooflite i czytalem opis w muratorze- no i szczerze mowiac to jakies skomplikowane to nie jest...

Oczywiscie nie chce ujmowac fachowca- zdaje sobie sprawe ze jakies triki i niespodzianki beda na mnie czychaly :)

Pozatym mam 2 tygodnie urlopu :) i cos trzeba robic... mam tylko nadzieje ze zdaza sie wyrobic z tym dachem na czas :)

pozdr

Rozmiar ktury masz w projekcie to jest wlasnie zewnetrzny wymiar oscieznicy i takie wlasnie okna wypadalo by kupic. Jesli chcesz szersze to chyba trzeba sie upewnic ze zmieszcza sie pomiedzy krokwie- ale na ten temat to niech sie lepiej ktos biegly w temacie wypowie

Jesli chodzi i marke to ja wybralem Fakro uchylno-obrotowe i obortowe lazienkowe

Witam.

Mam do zamontowania 5 okien dachowych 78x140 i wylazd dachowy 45x75.

Zastanawia mnie ile placiliscie za montaz swoich okien? Czy cena 100zl od okna jest realna?

A moze lepiej je zamontowac samemu? Czy potrzebne sa do tego jakies specjalne umiejetnosci aby zrobic to prawidlowo ?

pozdr.

Taka cena jest realna. Ja tyle będę płaciła za jedno okno a w sumie mamy ich do zamontowania 5 (78x160).

• 2 weeks później...