tryme 30.04.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Witam wszystkich serdecznie, Chciałem Was prosić o pomoc w doborze nadproża nad drzwi wewnętrzne do niskiego pokoju. Problem polega na tym, że pokój ten jest dość niski (215 cm) i ma wąską ściankę działową (6,5 cm + tynk). Drzwi, które kupiłem mają 207 cm, tak więc standardowe nadproże 11,5 cm ustawione pionowo nie pozwala mi na zamontowanie nowych drzwi. Czy w sprzedaży można spotkać nadproża o przekroju kwadratu 6,5 cm? Ewentualnie w jaki prosty sposób mógłbym wykonać samodzielnie takie nadproże? Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 05.05.2008 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Witam wszystkich serdecznie, Chciałem Was prosić o pomoc w doborze nadproża nad drzwi wewnętrzne do niskiego pokoju. Problem polega na tym, że pokój ten jest dość niski (215 cm) i ma wąską ściankę działową (6,5 cm + tynk). Drzwi, które kupiłem mają 207 cm, tak więc standardowe nadproże 11,5 cm ustawione pionowo nie pozwala mi na zamontowanie nowych drzwi. Czy w sprzedaży można spotkać nadproża o przekroju kwadratu 6,5 cm? Ewentualnie w jaki prosty sposób mógłbym wykonać samodzielnie takie nadproże? Dziękuję za pomoc. a miałeś w tym pokoju drzwi czy nie? u mnie było tak - pokój ma wysokość 240, ściana działowa 1 cegła+tynk na okrągło 15cm. zamierzałem przesuwać drzwi w inne miejsce - zamierzałem wstawić belkę stalową jako nadproże. po wymontowaniu starych drzwi okazało się że nadprożem nad nimi była belka drewniana dębowa o grubości około 10cm. wykorzystaliśmy ją ponownie jako nadproże i tyle. nadproże osadziłem na wysokości podanej przez producenta drzwi (drzwi już mam zakupione) po uwzględnieniu podniesienia podłogi panelami... i tyle. jeśli masz już w tym pokoju drzwi to sprawdź czy jest nadproże nad nimi. PS. mam też zakupione nadproże betonowe. cieżkie jak cholera i zupełnie nie nadające się do tej ściany.nie montowałęm dziadostwa. jeśli ściana jest działowa i niska, wydaje mi sie zę belka drewniana wystarczy (lub np. profil stalowy (kwadrat albo prostokąt. widziałem też robione nadproże z belki stalowej wypełnionej betonem) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryme 05.05.2008 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Witam, Tak, mam w tym miejscu stare drzwi, jednakże nie mają one nadproży. Zaraz poszukam coś nt. belek stalowych. Chyba w moim przypadku najprostszym i najszybszym rozwiązaniem będzie przycięcie lekko drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 05.05.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 jeśli nie ma nadproży w istniejących drzwiach, to po co chcesz je montować?może zamontuj nowe drzwi bez nadproży.nie powinno sie nic dziać jeśli istniejące drzwi bez nadproża się obeszłypozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryme 05.05.2008 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 taaa, tylko przekonaj do tego mojego ojca, który uważa, że jak już coś robić, to robić to dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz_st_wlkp 05.05.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 a co jest nad drzwiami, jaki strop itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts