Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziekuje Wam za cenne rady, za zrozumienie ( a czasem i nie :wink: ).

Chcialam tylko napisac, ze dzieki kuzynowi, papiery zostaly wlasnie odebrane parszywym "architektom" i zlozone w Starostwie.

Min dzieki Waszym radom.

Czyli: Zlozylismy podanie o pozwolenie na budowe!!! :lol: :lol: :lol:

I jestesmy jakies 3 miesiace do tylu. Ale przynajmniej mamy juz spokojna glowe, ze sie juz "wydaje".

I zaoszczedzilismy ta pozostala czesc pieniedzy. Choc wolalabym miec raczej to pozwolenie w garsci... :-?

Mam nadzieje, ze temat ten pomoze choc jednej osobie uniknac podobych problemow.

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie chcę cię martwić ale oczekiwanie na pozwolenie nie mając projektantów może być bardzo stresujące. Co zrobisz jak dostaniesz postanowienie o uzupełnienie braków lub poprawienie projektu? Niestety pozwoleń nie wydaje się z automatu. W normalnym układzie architekt biegnie do urzędu bierze czerwony mazaczek i poprawia podpisując się na koniec pod tym i stawia pieczątkę. A co ty zrobisz?

u mnie było podobnie - architekt/kierbud załatwiał papierkologię - PNB miało być na wrzesień/2006 a było w grudniu - zamiast zacząć budowę na jesieni 2006 zacząłem na wiosnę 2007 - nieźle mnie to uderzyło po kieszeni...

tak że kotecku nie byłaś pierwsza i nie będziesz ostatnia.

teraz będzie zresztą jeszcze gorzej...

A co ty zrobisz?

Bede na szybkosci szukac innych! Bo z TYMI nie chce miec juz nic wspolnego!!!

tak że kotecku nie byłaś pierwsza i nie będziesz ostatnia.

teraz będzie zresztą jeszcze gorzej...

To ja sie na wszelki wypadek umocnie duchowo! :wink:

Mam wątpliwości czy ktoś inny może poprawiać ich projekt. Jest funkcja projektanta, sprawdzajacego ale poprawiacza nie ma.

Racja. Nadzor autorski projektanta. W takim razie trudno, w takim przypadku pojedzie sie do nich i kaze sie naniesc poprawki. Oby zadnych nie bylo.

No to oni właśnie przejęli te obowiązki projektanta adaptatora. Dalej już nie ma co adaptować.

Tak samo podczas budowy tylko ten projektant w prosty sposób może akceptować odstępstwa od projektu.

Dlatego ja bym nie szedł z nimi na wojne i powstrzymałbym sie od niekulturalnych zachowań.

Projektant adaptujący zrobił swoje ( w tym przypadku raczej nie zrobł) i może odejść. To inwestor decyduje o tym czy powierzyć mu nadzór autorski. I czy wogóle komuś powierzyc.

O tym jakie odstepstwa od projektu wymagaja zgody autora projektu, decydują zapisy w umowie "o projekt" (nieistotne czy gotowy, czy indywidualny) - z reguly jest to klauzula o tresci: "zezwala sie na dokonanie zmian w zakresie...... Wszystkie zmiany muszą być wprowadzone przez uprawnionego projektanta, którego może wybrać Inwestor kupujący projekt.

Czyli, trywialnie mówiąc "moga się walić"

Etap do wydania pozwolenia na budowę to jeszcze nie nadzór autorski. Na tym etapie nikt nie ma prawa poza projektantem i sprawdzającym dokonywać zmian w projekcie. Było by to kuriozum gdyby na okładce i w pozwoleniu widniał proj. kowalski a w projekcie mieszał by mu proj. nowak.

Nadzoru autorskiego jak sama nazwa nawet wskazuje też nie może pełnić nie autor projektu. Następne kuriozum by wyszło.

Odstępstwa od projektu i zmiany też akceptuje projektant a nie osoba posiadajaca uprawnienia projektowe.

Więc mogą się bujać a razem z nimi inwestor i jego budowa.

Bez pieczątki i podpisu autora projektu pod zmianami nie widzę odbioru budynku. Art 77 pk. 2

Rozumiem, że pomyłka i chodzi o Art.57.

Tam pisze (i dotyczy to tylko zmian nieistotnych)

...a, powinno być potwierdzone przez projektanta .....

Przez projektanta, a nie autora projektu.

Kuriozum było by wtedy, kiedy np. dany projektant, z przyczyn sybiektywnych, zaczyna projektowanie "w niebie" - i co wtedy?

A jesli bedzie bardzo pazerny i za "kreskę" będzie wołać 1.000.000,-?

Obowiazujace przepisy własnie takie sytuacje uwzgledniają. To ten ostatni nanoszacy zmiany odpowiada za całość.

Tak pomyliłem artykuły i dzięki za poprawkę.

Wg. mnie projektant jest synonimem autora projektu a nie osoby posiadającej uprawnienia budowlane do projektowania. W prawie budowlanym nigdy nie używa się słowa kierownik budowy czy projektant jeśli ma się na mysli osobę z uprawnieniami.

Gdyby było tak jak mówisz to zapis by brzmiał [...] zaakceptowanymi przez osobę posiadającą uprawnienia do projektowania w odpowiedniej specjalności itd.

Poza tym tylko projektant (autor projektu) posiada pełne obliczenia i może osądzić czy to jest istotna czy nie istotna zmiana i czy jest dopuszczalna.

A co do kosztów i wygórowanych żądań to przy poprawkach w ramach reklamacji projektant robi to gratis a co do zmian trzeba dogadać się na wstępie.

Poza tym złośliwy projektant może ci wstrzymać nawet budowę wpisem do dziennika i już. Art 21 : 1),2)

I znów nie piszą o autorze projektu tylko o projektancie. A chyba zgodzisz się zemną ,że dowolny facio z uprawnieniami do projektowania nie może tak sobie przyjść i zatrzymać ci budowę.

A znane mi są przypadki ,że z powdu nie rozliczenia sie z projektantem ten wstrzymywał wielkie budowy. I wtedy kasa znajdowała się od razu.

Po zatwierdzeniu projektu budowlanego i wydaniu decyzji nie ma możliwości zmiany projektanta tak jak np zmienia sie kierownika budowy. Projektantem danego obiektu budowlanego zostaje się do końca życia jego lub własnego.

A le są mozliwości zmian (adaptacji) dokonywanych przez praktycznie kazdego projektanta z odpowiednimi uprawnieniemi. Zwróć równiez uwage,że nawet Art.57.2 mówi o oświadczeniu kierownika budowy uzupełnionym o .......

Natomiast co do Twojej interpretacji PB - moim zdaniem jest inaczej. PB określa kto jest kto, i jakie wymagania musi spełniać. Czyli Projektant, kierownik budowy, inspektor nadzoru jest synonimem osoby o odpowiednim wykształceniu, doświadczeniu i uprawnieniach.

I jeszcze jedno, ale ważne. Każda zmiana projektu jest jego adaptacją, a więc zgodnie z obowiazujacym prawem adaptujący projekt ponosi na niego wyłączną odpowiedzialność - przy czym zakres adaptacji określa prawo jako zmiany istotne i nieistotne i w zalezności od tego wymaga albo nie projektu zastępczego (zamiennego), a w zwiazku z tym nowego PnB czy tez tylko Art.57.2.

Ale również i tutaj, autor projektu może sobie zastrzec lub nie, możliwośc i zakres dokonywanych zmian (adaptacji).

Poza tym złośliwy projektant może ci wstrzymać nawet budowę wpisem do dziennika i już. Art 21 : 1),2)

I znów nie piszą o autorze projektu tylko o projektancie. A chyba zgodzisz się zemną ,że dowolny facio z uprawnieniami do projektowania nie może tak sobie przyjść i zatrzymać ci budowę.

A znane mi są przypadki ,że z powdu nie rozliczenia sie z projektantem ten wstrzymywał wielkie budowy. I wtedy kasa znajdowała się od razu.

Ktoś chyba nie doczytał

Art 21 pkt 1) brzmi: Projektant w trakcie realizacji budowy, ma prawo

..2) żadania wpisem do dziennika budowy wstrzymania robót budowlanych...

Absolutnie nie oznacza to że ma prawo WSTRZYMAĆ BUDOWĘ, wstrzymać budowę ma prawo tylko i wyłącznie kierownik budowy.

A już na pewno nie z powodu nie zapłaconej faktury.

Co najwyżej może tym namieszać , bo jak kierownik nie wstrzyma robót, ten poleci poskarżyć się do nadzoru.

To tylko taka mała uwaga.

"Umkło" mi, ale to oczywista nieprawda:

Po zatwierdzeniu projektu budowlanego i wydaniu decyzji nie ma możliwości zmiany projektanta tak jak np zmienia sie kierownika budowy. Projektantem danego obiektu budowlanego zostaje się do końca życia jego lub własnego.

Bo, i tu tez cytat:

Art. 44.

1. Inwestor jest obowiązany bezzwłocznie zawiadomić właściwy organ o zmianie:1) kierownika budowy lub robót,

2) inspektora nadzoru inwestorskiego,

3) projektanta sprawującego nadzór autorski,podając, od kiedy nastąpiła zmiana.

2. Do zawiadomienia należy dołączyć oświadczenia osób, wymienionych w ust. 1,

o przejęciu obowiązków.