Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bruździć czy nie bruździć?

frykow

Recommended Posts

... Proponuje zrobic male doswiadczenie:

Przygotowac peszel 3-4m,zrobic ze 3-4 zalamania pod katem 90st i probowac w niego wciagnac przewod 3x2,5...

proponuje nie oszczędzac na srednicy rury karbowanej (Ci którzy dają za cienka maja kłopot we wciagnięciu przewodu ...)

Raffan ma rację.

Brzoza, to co napisales/as to TYLKO teoria. Sprobuj w praktyce wyciagnac taki przewod - powodzenia.

Kakaowy - wciągałem ( jesli interesujesz sie wciaganiem przewodów w rure karbowana to sobie poszukaj w moich wczesniejszych postach gdzie opisałem JAK to sie robi ...)

Brzoza, wiem jak to sie robi bo robilem to nie raz. Duzo latwiej jak wciagasz swiezo rozwijany przewod, duzo trudniej jak ten przewod jest zalamany w paru miejscach i polezy sobie troche. Nadal jestem zdania, ze stosowanie peszli jezeli wklada sie w nie przewody w izolacji nie ma sensu. Jezeli bys wkladal pojedyncze przewody, to okej, wtedy wymiana przewodu po roku czy paru latach ma szanse sie udac...

... Nadal jestem zdania, ze stosowanie peszli jezeli wklada sie w nie przewody w izolacji nie ma sensu. Jezeli bys wkladal pojedyncze przewody, to okej, wtedy wymiana przewodu po roku czy paru latach ma szanse sie udac...

Kakaowy - oczywiście

mam na mysli pojedyncze przewody w pojedynczej izolacji,

wkładanie podwójnych czy potrójnych zatopionych w kolejnej izolacji nawet do głowy mi nie przyszło

Parę razy był już temat poruszany na forum, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi - robić bruzdy w ścianach pod kable elektryczne? Na razie robię, tak mi zalecił wykonawca, ale prawdę mówiąc mam już dość i chętnie bym te kable puścił na wierzchu ściany. Ściany będą wykończone tynkiem CW o grubości co najmniej 12mm - a pewnie i grubiej.

Tak więc - bruździć czy nie bruździć, oto jest pytanie.

Zrobiłem bruzdy w domu, bo w mieszkaniu na tynku gipsowym wyłażą tłuste smugi (patrząc pod światło) głównie blisko gniazd. Nie wiem i nie będę wnikał czy i na ile ma tu wpływ nagrzewanie przewodów elektrycznych, na ile "cienkość" tynku czy inne przypadłości. Beton komórkowy tnie się pięknie, problemu zero (oprócz kurzu). Ceramiki bym nie ruszał. Nie słyszałem natomiast o plamach na tynku CW

• 2 weeks później...

Moi drodzy - nie bedę komentował, tylko napisze jak było.

Moi rodzice mają stary przedwojenny dom, w którym 2 razy już była wymieniana elektryka.

generalnie jest większość w uwczesnych peszlach.

wymiana bez peszli to kucie - proste - widziałem i doświadczyłem. Wiem co mówię.

jak ktoś nie doświadczył kurzu, pyłu w trakcie mieszkania to ma laickie podejście.

no chyba że budujecie swoje domy na 15-20 lat - to spoko.

jeżlei tak, to rozumiem że pręty 8 wsadziliście w fundamenty....

jak ktoś nie doświadczył kurzu, pyłu w trakcie mieszkania to ma laickie podejście.

No ale bez przesady - dlaczego po 20 latach mamy kable wymieniać? Co im się stanie?

Moi drodzy - nie bedę komentował, tylko napisze jak było.

Moi rodzice mają stary przedwojenny dom, w którym 2 razy już była wymieniana elektryka.

generalnie jest większość w uwczesnych peszlach.

wymiana bez peszli to kucie - proste - widziałem i doświadczyłem. Wiem co mówię.

Kolega właśnie zmieniał instalacje w starym domu, który nawet nie miał planów, usuwanie starej instalacji to bezsens i koszt, została położona nowa w innych miejscach