Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek invicta 700 panorama

Recommended Posts

Witam wszystkich posiadaczy tego kominka lub tych co chcą go zakupić zastanawiam się nad zakupem tego wkladu cena jego to 2800zł czytałem trochę na temat tych wkładów i opinie są rozne dlatego moje wątpliwoścido jego zakupu.Mam pytanie czy ktos użytkuje ten wkład jacis juz czas i może mi cos powiedzieć na jego temat czy też niezawracać sobie tyłka i szukać coś innego -tak więc piszcie może coś się fajnego z tego tematu rozkręci .Pozdrawiam

no fajnie że już ktoś coś napisał na jego temat ciekaw jestem jak się będzie zachowywał gdyby było doprowadzenie powietrza ja takowe posiadam może być rózniaca a jeśli nim paliłeś jakiś czas to napisz proszę jak jest z wybieraniem popiołu co ile dni trzeba go wybierać no i pisz wszystkie jego wady jak i zalety .Z góry dziękuję Ci za podpowiedzi może komuś się jeszcze przydadzą.Pozdrawiam i czekam na forumowiczów tegoż oto kominka do wymiany doświadczen.

czyli co byś mi doradził dożucić 2tyś i szukać coś innego? myślałem że będę miał już z głowy wkład a tu widzę że jeszcze ponabijam sobie głowę rozmyślam też nad takim kominkiem fonte Classvion 760c/046 lecz cena 5300zł tylko płakać lecz nieraz warto się zastanowić nad droższym produktem ale nieraz sobie myślę że nieraz tansze niejest takie całkiem do du.......y

Wcale nie musi byc drozszy.Invicta ma kominki w cenie do 3 tys,z podlaczeniem doplywu.Wejdz na strone http://www.invicta.pl i w tej cenie znajdziesz cos dla siebie.Dlaczego invicta bo ma zeliwne wklady.Na priwa moge podac telefon do kompetentnej osoby,ktora pomoze w dokonaniu wyboru i potwierdzi moje obawy.

Znajomi tez maja taki wklad ale salon ponad 50 m i sa zadowoleni i pala sporadycznie.Ja musze palic non stop i ten wklad nie spelnia moich oczekiwan

no dobra ale mi niepasuje kominek prostokątny muszę mieć panoramiczny takie mam usytuowanie kominka przy wejsciu do salonu i najlepiej wyglądać będzie pólokrągły, a invicta z panoramicznych i tego rozmiaru ma tylko ten model zaś 800 niebiorę pod uwagę ze względu na cią kominowy który u mnie jest minimalny 12 paskali ,jeśli możesz przesłać mi na priv nr tego telefonu do speca od kominków byłbym wdzięczny.Z góry dzięki za twój czas .

czyli z tego co zrozumiałem do sporadycznego palenia ten kominek się nadaje tak jak palą znajomi zaś do palenia cały czas tak jak palisz ty to niezabardzo?

A i jeszcze jedno jak będziesz ten wkład reklamował że niedogżewa ci powierzchni domu czy też chodzi o cos jeszcze

P.S. Dzięki za nr telefonu

Reklamuje bo po pleniu non stop wcale nie jest cieplo.Moze moj ma ukryta wade.Tego nie wiem.kominiarz potwierdzil moje obawy.Niby w nim sie hajcuje i to wysuszonym drewnem a efekt w sumie mierny.Mysle,ze jezeli pnorama Tobie odpowiada to kup od facia do ktorego masz telefon.Na mnie zrobil pozytywne wrazenie i ta wiedza.....

Witam! Mam 700, kupiona po konsultacjach na forum. Chałupa ma ok 140m2, dach ocieplony 25cm wełny,wkład jeszcze nie zabudowany. Gdybym palił suchym drewnem na full to musiałbym z chałupy uciekać tak byłoby gorąco. Palę niezbyt suchym + to co pozostało po budowie tak pół gwizdka i nie jest źle. Nie mogę nic złego o nim powiedzieć i nie sądzę by był gorszy od wkładów innych firm, oczywiście z tej półki cenowej. Kominek nie będzie podstawowym ogrzewaniem poniewaz nie chcę mieć kotłowni w centrum domu stąd też taki wybór. Doprowadzenie powietrza mam, ciąg kominowy jest ok, komin z wkładem ceramicznym 20x20, wprowadzenie rury spalinowej pod kątem 45 stopni. Żona ma kłopoty z rozpalaniem, ja nie mam!

no dzięki za odpowiedz widzę że zdania są podzielone ja chyba też ten invicty wkład zakupię przecież niebędę palił codziennie tylko max 2 dni wtygodniu wiec niema co sie pchać w droższe wkłady a jeszcze mam pytanie do janusz_21 cze robisz u siebie rozprowadzenie dgp ? i czy zobaczyłes jego jakieś wady? Pozdrawiam

Witam! w tej chwili jako, że mam w ganku schody ciepłe powietrze z dołu śmiga do góry bez jakichkolwiek otworów w stropie. Zastanawiam się jak to zrobić. Dużo czytałem na forum szczególnie posty "Jeż-a"( coś ostatnio go nie widać). Namieszał mi trochę, bo ma rację z swoją koncepcją DCP( nie mylić z DGP). Tylko koszt takiej inwestycji nie jest mały. Jak chcesz więcej o tym poczytać to szukaj na forum jego kominkowych postów. Myślę jednak z uwagi na te koszty i to, że kominek będzie dodatkowym źródłem ciepła, ograniczyć się do zwykłego rozprowadzenia przez strop. zostawiam to sobie na potem. Cytuję Jeża: WAdy DGP- za wysoka temp rozprowadzonego powietrza (70 i więcej stopni)co nie jest korzystne dla zdrowotności, przypiekanie kurzu wewnątrz obudowy i na wkładzie, co jest niekorzystne dla wszystkich a dla alergików najbardziej. Konieczny właz w obudowie wkładu do okresowego odkurzania obudowy i wkładu. Zalety DCP- powietrze o temp 40-50 stopni, ale konieczna jest dobrej jakości, cicha dmuchawa-turbina(droga) o odpowiedniej wydajności,filtry( nie tanie) jeżeli turbina będzie w chałupie może będzie ją słychać. Najlepiej zamontować ją w piwnicy lub garażu ze względu na szum. Ja nie mam już takiej możliwości. POniżej jeden z tematów, o których pisałem. http://forum.muratordom.pl/nie-dalem-regulatora-ciagu-zapomnialem,t113849.htm

no i troszkę poczytałem i zmiana w moim przypadku o 360 stopni wkład KFD LUX 87 Panorama cena 3460zł dodatkowo wyposarzony w szyber system czystej szyby i dopalanie spalin i dużo wiecej lepszych opini co invicta uniflam lecz jeszcze delikatne wachanie.

do janusz-21 jeszcze nic niewymysliłem odnośnie wyłazu do kominka narazie muszę mieć wkład klijent wchodzi 19 maja i dopiero wtedy decyzja odnośnie wlazu.

Pozdrawiam

• 3 months później...