wu 01.05.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Witajcie drodzy Forumowicze Z tego co widzę w większości jesteście już w zaawansowanym stadium budowy Waszych wymarzonych dokmów, w związku z czym macie duuuuże doświadczeniew tej materii My z mężem dopiero zaczynamy walkę z wiatrakami Stoimy przed dość trudnym wyborem, a mianowicie materiału na ściany Po lekturze ton fachowych czasopism ograniczyliśmy się w zasadzie do dwóch, czyli popularnego max-a i właśnie silikatów. Od czytania już mi głowa pęka A wiadomo, że firmy chwalą swoje produkty bo liczą na sprzedaż. Ponieważ Wy jako doświadczeni budowniczowie wiecie wiecej pomóżcie nam wybrać. O max-ie wiadomo dużo, wielu buduje z tego materiału, z silikatami gorzej. Może ktoś budował lub buduje z silikatów i podpowie coś na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 01.05.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Zobacz tu:http://forum.muratordom.pl/jak-budowac-silka,t18964-2400.htm?sid=ce8d4facac0ac111a2a816a168b88e59Ja zbudowałam i polecam gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 01.05.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Temat rzeka... Każdy materiał ma swoje wady i zalety. Wszystko zależy czego oczekujesz od ścian. Nasz wybór padł na silikaty m.in. ze względu na dobrą akumulacje ciepla, izolacyjność akustyczną (obecnie mieszkamy w nowym bloku z BK i nigdy więcej ), dobry klimat pomieszczeń. My podejmując decyzję też byliśmy zupełnie zdezorientowani, gdyż każdy z branży ( od murarzy po hurtowników itd.) miał inne preferencje. Wybór należy do Ciebie To będzie w końcu Twój domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 01.05.2008 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Serdeczne dzięki za info wiem, że to bedzie mój a raczej nasz domek ale najlepiej doradzą Ci którzy już korzystają z danej technologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.05.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 ....najlepiej doradzą Ci którzy już korzystają z danej technologii jesteś pewien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 01.05.2008 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 no cóż istnieje pewna doza ryzyka, że trafi się na nieuczciwą osobę, która na zasadzie - ja mam źle niech inni mają - będzie zachwalać kiepski towar, jednakże jestem optymistką i zakładam istnienie ludzi dobrej woli, którzy bezinteresownie dobrze doradzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 01.05.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 no cóż istnieje pewna doza ryzyka, że trafi się na nieuczciwą osobę, która na zasadzie - ja mam źle niech inni mają - będzie zachwalać kiepski towar, jednakże jestem optymistką i zakładam istnienie ludzi dobrej woli, którzy bezinteresownie dobrze doradzą Z tego co widzę to ludzie 'dobrej woli' zachwalają tylko to co sami kupili. Więc nie masz wyjścia - kup cegły i od razu będziesz wiedzieć do jakiego kościoła się zapisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 02.05.2008 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 widzę, że sam masz cegiełki właśnie o to mi chodzi, żeby popytać tych co kupili dlaczego to akurat wybrali a może ktoś już mieszka w silikatach i bedzie w stanie powiedzieć jak się w tym mieszka, bo w max-ach to już mieszka "dziki tłum" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 03.05.2008 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 niemożliwe nikt nie buduje z silikatów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.05.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 rok temu tak samo pytałam... Ktoś mi napisał, że nie może porównać maxa i silikatów, bo ma tylko maxa a nie ma silikatów. Fakt Więc ja mam maxa. Miałam mieć silikaty, ale akurat jak musiałam kupić były zupełnie niedostępne. Wręcz na zapisy. I koszmarnie drogie. Trafiły mi się maxy z Kozłowic i też dobrze. wad nie widzę. Murarz nie narzekał, mieszka się... normalnie.W gruncie rzeczy patrz na cenę... To ściana i to ściana, zakryje ją styropian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 03.05.2008 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 dzięki imienniczko:) tak popatrując po cenach to niby silikaty wychodzą taniej "znawcy" tematu wypisują pochwały na temat silikatów, że ciche ciepłe i wytrzymałe tylko ciężkie ale wolałabym wiedzę z tak zwanej "autopsji" bo chwalić to sobie sprzedawcy i producenci mogą bardziej istotnie jakie odczucia mają mieszkający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.05.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 odczucia mieszkających sprowadzaja się do tego, jak łatwo gwóźdź wbić. To ma znaczenie przy oprawianiu puszek i kuciu bruzd pod przewody. Może elektryk podnieść cene... no, można się pomęczyć samemu.Druga sprawa to ekipa. Jeżeli murarzom nie przeszkadza a są taniej, to nie zastanawiaj się. ładne robią w teodorach, ale to bliżej mnie, niż ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 03.05.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 wu witam cie. sądzę że przesadzasz z tym doświadczeniem...bo większość tu jak sądzę buduje , budowało tylko jeden dom w życiu więc doświadczenie to raczej skromne. deweloper to też nie autorytet do końca bo buduje żeby zarobić. my budować zaczynamy i będą to maxy, dlaczego? bo część z nich dostaliśmy więc resztę trzeba było dokupić takiego samego materiału.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 03.05.2008 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Dzięki wielkie EZS:) popatrzę w Teodorach bogus33 ale jak już wybudowało to może coś powiedzieć o wadach i zaletach mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 04.05.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 ... Trafiły mi się maxy z Kozłowic i też dobrze. wad nie widzę. Murarz nie narzekał, mieszka się... normalnie.W gruncie rzeczy patrz na cenę... To ściana i to ściana, zakryje ją styropian... Oczywiscie, że to ściana i to ściana ale o całkiem innych właściwościach (akumulacyjność, współczynnik U lub R, sposób stawiania - murowania) i składzie. Według mnie te dwa materiały nie można uznać, że są takie same bo zbyt wiele je różni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIA 04.05.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 My mieszkamy "w silikatach":). Mieszka się dobrze, ciepło zimą, chłodno latem. Murarze nie narzekali, a elektrycy też sobie poradzili. Podobno czasami elektrycy doliczają sobie za "utrudnienia" przy pracy w silce. My jesteśmy zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 04.05.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 odczucia mieszkających sprowadzaja się do tego, jak łatwo gwóźdź wbić. To ma znaczenie przy oprawianiu puszek i kuciu bruzd pod przewody. Może elektryk podnieść cene... Nikt nie będzie wybierał materiału na ścianę ze względu na przyszłego elektryka, który może narzekać czy podnieść cenę o 100 PLN na całości ze względu na twardy materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 04.05.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Jeżeli ktoś chce poczytac o wadach i zaletach silki to na samym początku tego tematu jest odnośnik do "Jak budować SILKĄ?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 04.05.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 o wadach i zaletach to już wiemy wszystko. Pytanie jest o odczucia. Śmiem twierdzić, że są podobne, niezależnie od rodzaju materiału Ja też mogę napisać, jak napisała KIA - ciepło zimą, chlodno latem, ogólnie dobrze. Dodam jeszcze, że cicho. A mam maxy. Znacznie ważniejsze jest ile damy tego styropianu i jak jest zrobione ocieplenie/wentylacja, niż z czego są ściany. Materiał ścian ma znaczenie przy ich kuciu, bo wtedy faktycznie wychodzą wady i zalety. mamy działówki z BK i mąż bał się powiesić na nich szafki. Przy sililakach tego rodzaju problemów nie ma, choć gwóźdź wbić trudniej. I tyle. Reszta to teoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom.Pakość 04.05.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Wu,zgadzam się z przedmówcami, że każdy będzie chwalił taki materiał z którego buduje lub z którego zbudował dom. Jestem w trakcie budowania domu z silikatów z Xelii (SILKA), o wadach i zaletach nie napiszę, bo za wcześnie, lecz wspomnę za pomocą czego łączyć materiał. Stosuję, pewnie jak wielu, klej i naprawdę idzie robota super. Spoina cienka, równiutko, bez mieszania w betoniarce, tylko wiertarka + mieszadło, klej, woda. Naprawdę wygoda w porównaniu z tradycyjną zaprawą, którą stosowałem do bloczków fundamentowych.A swoją drogą, to też jesienią kombinowałem na różne sposoby z czego budować. Aż wybrałem - SILKA!! Czy dobrze, to się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts