Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Lobelii

Recommended Posts

Witam, nowych forumowiczów. Miejsce na budowę domu przepiękne :D

Życzę powodzenia i będę zaglądać do Waszego dziennika oraz trzymać kciuki :D

I może troszeczkę pomogę:

Komentarze do Lobelii

Spełnianie marzeń - Dom w Lobeliach - Archon

Jeżeli klikniecie w moim poscie ikonkę "cytuj" pokarze się okno z którego możecie przekleić do swojego profilu w miejsce podpisu link do Waszych komentarzy i dziennika. Powinno zadziałać i wyświetlać się tak jak powyżej :D

B&S

Dzieki serdeczne April 13,chyba sie udalo!!!Pomoglo :lol:

postaram sie na biezaco informowac o placu budowy,choc narazie jestesmy na etapie pozwolenia dopiero ale juz zaczyna sie cos dziac,przed nami jeszcze grodzenie dzialki,tez bedzie niezly wyczyn dla rodziny.mamy ok 160 mb dzialki do ogrodzenia siatka.

Pozdrawiam serdecznie i zachecam do komentarzy pozytywnych i tych negatywnych rowniez :lol:

• 4 weeks później...

no ,jeszcze pomalu...qrcze te papiery to wykanczaja!! :evil: ja w marzeniach juz buduje!Mam nadzieje ze wytrwam i obiecuje pisac na biezaco jak tylko zaczniemy wykopy i dalej,poki nie zamieszkamy. :lol: Niech to pozwolenie juz przyjdzie...chociaz..nasz sasiad rozpoczal budowanie na dlugo przed uzyskaniem pozwolenia.Co o tym sadzicie??

Pozdrawiam!

• 8 months później...

Witaj anula00,milo ze ktos jednak zaglada do mojego dziennika.Dom pnie sie do gory a w zasadzie juz stoi.Prace przerwaly nam wysokie mrozy,u nas do -25 'C,mielismy skonczyc stan surowy otwarty.Niestety wszystko teraz stoi,dach czeka na opapowanie i jeszcze musza stanac scianki dzialowe.Murarze maja na poczatku lutego dokonczyc -jesli pogoda na to pozwoli i dokonczyc dach.Jestesmy troche wkurzeni,ale coz nic nie idzie po mysli,zawsze sa jakies obsuwy,oby do wiosny.A co u Was sluchac,jak postepuja prace??

Pozdrawiam

Hej, Wasze nerwy to nic w porównaniu z tym co u nas. Prace nawet z miejsca nie ruszyły z powodu formalności dotyczących uregulowania własności działki :evil: .To już będzie kolejna wiosna na którą czekam z nadzieją że w końcu budowa ruszy z miejsca.

Irsu jak możesz to podaj chociaż w przybliżeniu jakie ponieśliście koszty budowy fundamentów. Zastanawiamy się między ławą a fundamentem.

Pozdrawiam cieplutko, u nas +9

wiem anula00 co czujesz,my rowniez czekalismy na swoja wymarzona dzialke dlugo,2 lata,i tez z kazda wiosna od wplacenia zadatku myslelismy ze zaczniemy,w koncu w grudniu 2007 stalismy sie wlascicielami naszej dzialeczki.wszelkie formalnosci zaczelismy zalatwiac od razu,ale niestety urzednikow nie da sie przeskoczyc.Najszybciej radze wystapic nawet teraz o warunki zabudowy dzialki,mozna sie o nie starac nawet jesli dzialaka nie jest wlasnascia,trzeba znac tylko nr dzialki.Pozwolenie na budowe otrzymalismy 13.08.08 a zaczelismy 1.09.08.

Wlasnie uzupelnilam moj dziennik i pisalam tam o kosztach,oczywiscie wszelkie koszty zna moj maz,ma je zapisane w zeszycie ale ja nie wiem dokladnie co musze policzyc,wiem ze fundamenty wyniosly nas jakies 26 tys(jesli chodzi o scislosci to poprosze meza zeby mi to wyklarowal w zlotowkach :lol: ).nie wiem czy to duzo czy malo ale wiem ze fundament to wazna i podstawowa spawa budowy domu i zalezy rowniez od podloza na ktorym bedzie sie budowalo dom,jesli chodzi o materialy,ocieplenie i itp a co wiaze sie oczywiscie z kosztami.

My pod fundamentem tez mamy lawy,nie wiem czy dom mozna postawic na samych lawach :roll:

pozdrawiam i zycze wytrwalosci,

• 3 months później...
  • 1 month później...

AnulaOO,nadrabiam zaleglosci,mialam troche problemow z fotosikiem,zablokowal mi prawie wszystkie zdjecia i karze sobie placic.

Troche mi to zjelo zeby powymieniac zdjecia ze starego dziennika i powstawiac nowe,niektore w gorszym stanie ale trodno,obiecuje teraz na biezaco pisac co sie dzieje na chalupce.Czekam teraz az pokryja dach i wtedy sie pochwale caloscia,

A co u Ciebie??Jak prace??jestes zadowolona ??A moze Ty bys zalozyla dziennik :lol:

pozdrawiam.

Irsu, na początek gratuluję postępów.

U nas kładzie się elektryka, hydraulika, okna zamówione (też ciemny orzech) - montaż 23 czerwiec, niestety dekarz przesunął termin o 2 tygodnie :evil: i dopiero wejdzie prawdopodobnie 15 czerwca. Poza tym w planie podłogówka i wylewki.

Irsu, co to za brama garażowa? Bardzo ładna i kolor dobrany do okien.

Co do dziennika, to u mnie niestety notoryczny brak czasu i zapał słomiany :wink: , ale chętnie czytam Twój.

Pozdrawiam cieplutko

Anulaoo,brama producenta Teckentrup model CarTeck z napedem w kolorze ciemny dab,zamawialismy razem z drzwiamy wejsciowymi w jednej firmie a okna w innej,balam sie ze beda sie roznily kolory ale jest ok,wszystko dopasowane.

Z tym czasem to rozumiem....sama troche nawalam z dziennikiem,jeszcze ten fotosik...dziennik musialam troche zmienic,wiekszosc zdjec byla zablokowana,w tamtym bylo wiecej opisow,teraz staralam sie nadgonic to co zrobione a wiecej czasu poswiecic temu co jest do zrobienia.A jeszcze wiele przed nami... :wink:

Na samym poczatku,my rowniez zastanawialismy sie czy nie budowac z prefabrykatow,duzo czasu stracilismy na zalatwianiu dzialki a potem papierow a troche nam sie spieszylo.Pozniej to juz polecialo i nie bylo czasu myslec o czyms innym.Teraz elewacja przed nami :lol:

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

hej

a jak fajnie ze Wy juz tak daleko, i najfajniejsze te rurki w kotlowni:)) (maz pisze), i dach ladnie maciezrobiony bardzo moim zdaniem!

tez bedziemy takie dachowki czerwien ceglasta klasc, tylko wycena dachu nas porazila - wyszlo samej robocizny /wiezba, deski, dachowka z oknami/ ok 16 tys, material /drewno + dachowki/ ok 24tys.

moglabys wkleic kilka fotek "od spodu" dachu, tzn podbitki?

i jesli to nie tajemnica, ile m2 dachu i ile zaplaciliscie za materialy i robocizne?

Dziekuje i zyczymy dalej pieknego domku:)

Daguska,podbitki jeszcze nie mamy,to na samym koncu,ciesze sie podoba wam sie nasz dach,mnie teraz tez zaczyna sie podobac na poczatku mialam troche watpliwosci...ale teraz za kazdym razem jak na niego patrze,a patrze bardzo czesto...to podoba mie bardziej.Doch liczy jakies 300 m2,dokladnie nie wiem,z robocizna kosztowal nas cos ponad 30 tys,dokladnie nie wiem,ale podpytam meza.Sama robocizna to 11tys,polozenie dachowek,obrobka struktonitem,wstawienie i obrubka okien dachowych i wylazow,obroubka kominow.Niektorzy mowia ze malo zaplacilismy za robocizne bo ceny wachaja sie od 32 do 34 zl za m2 + po ok 200 zl za wstawienie okna i obrubke,roznie sobie licza.

A te rurki w kotlowni tez mi sie podobaja :lol: ,chcielimy na scianach klas plytki ale w tej sytuacji chyba z rezygnujemy z nich :lol: no bo jakos tego nie widze...

Pozdrawiam.

• 4 months później...

Witaj Moniko,milo mi ze ktos czyta moj dziennik jednak :D .Przepraszam ze nie pisze na biezaco ale mamy ostatnio troche pod gorke :cry: Jak zdazylas sie zorientowac ostatnio sami kontynulujemy prace na budowie,efektem tego jest notoryczny brak czasu no i wyrazne spowolnienie na budowie.Obiecuje ze nadrobie pisanie.

Piszesz ze bedziecie rowniez budowac lobelke :lol: to naprawde swietny projekt.Gdzie bedziecie budowac i czy zmienialiscie cos w projekcie??My jak widzisz nie zmienialismy prawie niczego procz wykusza i sciany kolankowej.Jak dla nas byly to trafne wybory,salon zyskal na tym ze jest bardziej praktyczny i bardziej mi sie tak podoba.

Jesli masz pytania,pisz postaram sie odpowiedziec na kazde.

Pozdrawiam.

• 4 weeks później...
  • 7 months później...

Dorfi,przepraszam ze nie odpisywałam,nie mieliśmy podłączenia do neta a w pracy brak czasu niestety,pewnie to juz po ptakach ale odp,my wprowadziliśmy sie do niewykończonego domu poniewaz sprzedalismy mieszkanie,w ciągu tygodnia mielismy sie wymeldowac z niego i zameldowalismy sie w naszym domu,oczywiscie mielismy juz przydzielony adres,nie bylo problemu.

A gdyby sie ktos pytal,to juz jestem podłączona di swiata i zaczynam uzupelniac dziennik,jak dojde jak sie wkleja zdjecia z podgladem na srone,bo marnie mi ta idzie po zmianie forum.

komentarze i sugestie mile widziane,

pozdrawiam.

Witam cię Irsu, cieszę się,że znowu sie pojawiłaś. mam nadzieję,że w sierpniu zacznę budowę. mam to sama na głowie bo mój mąż pracuje za granicą. nie wiem czy dam z tym wszystkim radę. bardzo podoba mi się twoja koncepcja domu. pozostali bardzo go pozmieniali. ja planuję podobnie jak ty. będzie miał charakter wiejski bo budujemy się na wsi. mam do wydania tyko 300.000,- musi mi starczyc. jak myślisz?