Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zasypanie kanału garażowego

Recommended Posts

planuje zasypać kanał garażowy głębokość 1,67cm z bloczków betonowych,ponieważ codziennie zbiera mi sie woda około 30-35cm wygląda na to ze jest tam jakieś źródełko i mam pytanie czym najlepiej go zasypać ażeby przypadkiem nie nazbierała sie woda do samej góry , czy trzeba coś robić ,rozwalić w kanale czy śmiało go zasypywać ?

bardzo bym był wdzięczny za pomoc

planuje zasypać kanał garażowy głębokość 1,67cm z bloczków betonowych,ponieważ codziennie zbiera mi sie woda około 30-35cm wygląda na to ze jest tam jakieś źródełko i mam pytanie czym najlepiej go zasypać ażeby przypadkiem nie nazbierała sie woda do samej góry , czy trzeba coś robić ,rozwalić w kanale czy śmiało go zasypywać ?

bardzo bym był wdzięczny za pomoc

A jak wyglądają ściany fundamentowe garażu? Również są zawilgocone?

Czy garaż jest wolnostojący czy w bryle budynku?

Jaki jest poziom wód gruntowych?

wilgoć jest z jednej strony na wysokość 50cm a z drugiej 70cm

jest to garaż w szeregu czyli w bryle budynku i jest to boczny garaż

poziom wód gruntowych na moje oko to 1,20

Jeśli najniższy punkt kanału jest poniżej wód gruntowych to nic dziwnego, że zbiera się woda. Można rozważyć zrobienie drenażu ale skoro garaż jest jest w bryle budynku będzie to dośc kosztowne.

Proponuję zasypać kanał wcześniej izolująć ścianki kanału. Do zasypywania użyć jakiegos nieprzepuszczalnego gruntu np. gliny.

Warstwy ubijać co 20-40 cm i na to wylewka betonowa.

folia była połozona na gruncie i wywinieta na sciany wykopu, na niej posadzka a na posadzce scianki ?

czy inaczej ?

na Twoim miejscu zatrzymałbym sie z zasypywaniem, izolowaniem lepikiem

i odzyskiwaniem bloczków ...

chyba ze nie zlezy Ci na tym kanale ...

czym najlepiej zaizolować te ścianki ?

lepikiem, podejrzewam, że nim również miałes zaizolowane ściany fundamentowe.

jakim lepikiem najlepiej zaizolować te ścianki i chudzik przed zasypaniem go gliną , na zimno czy na gorąco lepik ? a może masą asfaltowo kauczukową ?

czym najlepiej zaizolować te ścianki ?

lepikiem, podejrzewam, że nim również miałes zaizolowane ściany fundamentowe.

jakim lepikiem najlepiej zaizolować te ścianki i chudzik przed zasypaniem go gliną , na zimno czy na gorąco lepik ? a może masą asfaltowo kauczukową ?

może być na zimno