Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika P180 - W i M

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Waker, ładne wizualizacje domku :) :)

Zaintrygowałeś mnie zmianą powiększenia wiatrołapu (kosztem pokoju).

Czy masz zamiar skrócić ścianę nośną (między salonem a pokojem) czy zrobić uskok w pokoju o długość wiatrołapu?

My jednak zdecydowaliśmy o rezygnacji z drugiej łazienki na poddaszu (dostępnej z sypialni). Zrobimy tam pralnio-suszarnię z wejściem od strony łazienki (dodajemy też okno dachowe)

Waker, ładne wizualizacje domku :) :)

Zaintrygowałeś mnie zmianą powiększenia wiatrołapu (kosztem pokoju).

Czy masz zamiar skrócić ścianę nośną (między salonem a pokojem) czy zrobić uskok w pokoju o długość wiatrołapu?

My jednak zdecydowaliśmy o rezygnacji z drugiej łazienki na poddaszu (dostępnej z sypialni). Zrobimy tam pralnio-suszarnię z wejściem od strony łazienki (dodajemy też okno dachowe)

Ścianę nośną zostawiamy bez zmian. Dzwi do małego pokoju będą od strony salonu nieco zasłonięte.

Ciekawe rozwiązania planujecie wewnątrz. My też przesuneliśmy komin umieszczając go w malym pokoju w samym rogu. A dwa dni temu za Twoją namową :wink: podjęłam na budowie decyzję o powiększeniu wiatrołapu zwłaszcza, że poszerzyliśmy łazienkę (wejście od holu). Jednak myślę, aby wejście do pokoju pozostawić bez zmian a przesunąć samą ściankę działową (uskok). Łączymy też pomieszczenie gospodarcze ze spiżarką (tak jak w wersji P160). Niby nie tak dużo tych zmian a każdy Dom dla Ciebie będzie jedyny w swoim rodzaju :D

Najbardziej w tym domu brakowało nam zadaszonego tarasu, z wyjściem bezpośrednio z jadalni lub kuchni. Takiego, aby wziąć talerz lub filiżankę kawy do ręki i wyjść na zewnątrz, nawet podczas deszczu.

Wschodnia strona wydaje się odpowiednia - w letni upalny dzień już wczesnym popołudniem zaczyna się tam cień.

Oprócz tego taras jest osłonięty przed wiatrem zachodnim, który u nas często gości. Mamy nadzieję, że również w zimowy słoneczny poranek miło będzie wyjść na nasz taras.

Wstawienie drzwi balkonowych zaburza trochę układ kuchni, ale mamy nadzieję, że się uda ją sensownie zagospodarować.

• 1 month później...

Witam serdecznie,

Chciałbym na początku przywitać wszystkich szczesliwych posiadaczy projektu p160/p180 .

Ja domek ten mam już wybudowany w stanie surowym otwartym. Jestem strasznie zadowolony, dom wydaje sie duzo większy niz wynika to z metrów, rozmieszczenie pomieszczen jest idealne. Jednye co zminiliśmy to układ przedpokój/ubikacja na dole - po wybudowaniu wejscia do wc od wiatrołapu wydało nam się to dziwne i zmieniliśmy trochę układ.

Na tym etapie pojawił się pierwszy problem - okazuje się, ze nie jest wcale łatwo dostać okna tej wielkości , co w projekcie... Na razie ma je firma MS i w sumie to tyle - na przyklad Jezierscy nie chcą ich zrobic, mówią,że statyka nie wytrzyma itp. Ma ktoś jakieś doswiadczenia z wyborem okien?

Pozdrawiam serdeczie,

Piotrek

Witam,

Projektu się trzymaliśmy, poza tym ,że nie zastosowaliśmy pustaków Isomur, w ścianach fundamentowych 20 cm styropianu / musiałem poświęcić trochę czasu ,żeby przekonać do tego murarzy ;-) / , ale w wersji 10 + 10 na zakładki. Na dachu Brass Romanska Cisar, okna dachowe velux GPL. Ogólnie materiały takie jak w projekcie.

Pozdrawiam,

Piotrek

• 4 months później...

Ooo jakie ładne widoki. Na temat zalet projektu nie bedę się rozwodzić, ponieważ my również mamy projekt P180a i wiadomo, że jest SUPER.

Uwielbiam oglądać jak rosną domy, a szczególnie te podobne do naszego :wink:

Fajnie, że macie juz stan zero, wczesną wiosną możecie jechać w górę. My natomiast mamy dosyć mokry teren i będziemy musieli poczekać, poza tym ekipa moze wejść w maju, szkoda, że tak późno. Mam nadzieję, że nie będzie obsuwy.

Może pochwalicie się pomysłami na ogród i na zaprojektowanie wnętrz. dojrzewam do tego, zeby wziąc się za projekt kuchni i zamierzamy wykorzystać miesięce zimowe na zaplanowanie wielu rzeczy. My już po mału zaczynamy chodzić po sklepach i szuakmy inspiracji :roll:

Pozdrawiamy. Piszcie częściej.

Cześć

Tak sobie przeglądam twój projekt i w oczy rzucają mi się twoje schody z zabiegiem u góry - przemyślałbym to jeszcze raz, bo potykając się na zakręcie (wąskie trójkątne stopnie) - spadać będziesz dłuuugo.

Ja przerobiłem schody i zabieg będę miał na dole...

Piwo

Cześć!

Dzięki za kolejne odwiedziny na naszej stronie.

Jeśli chodzi o te schody - to już przemyśleliśmy za i przeciw oraz wszelkie ich zmiany. Ale właśnie m.in. te piękne schody i antresola urzekły nas jak byliśmy w Smolcu.

Mamy nadzieję, że nikt z mieszkających w naszym domu nie potknie się na nich ! :roll:

• 4 months później...
  • 2 months później...

Witam

Też mam w planach ten projekt jednak na razie jestem na etapie załatwiania formalności myślę że w przyszłym roku zaczynam

Fajnie wiedzieć że będą dwa w Podkarpaciu, zazdroszczę takiego stanu

Jeśli można by było napisać w jakiej okolicy powstaje to chęcią bym go zobaczył

A puki co Powodzenia w budowie

• 7 months później...