Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gonty bitumiczne cambridge

adam na kamyku

Recommended Posts

Znalazłam

gont w płytach falistych http://www.onduline.com.pl/download/im/im_onduline.pdf

dachówka bitumiczna http://www.onduline.com.pl/download/im/im_bardoline.pdf

Na stronie także porady co do folii

pozdrawiam

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znalazłam gont w płytach falistych ...

Ciekawa interpretacja nazwy tekturowych pokryć dachowych popularnie nazywanych onduliną :roll: :D .

Jakie materiały takie instrukcje.

Pozdrawiam.

Andrzeju, czy znaczy, że padaka ?

poszukuję zdjęć z etapu kładzenia gontu, jeśli ktoś posiada to proszę o wklejenie,

po prostu wydaję mi się że moje majstry potrzebują inspiracji odnośnie sposobu zainstalowania się na dachu w czasie montażu, wczoraj między nimi wybuchła nawet mała sprzeczka z tego powodu, dach będzie 45 stopni

Na stronie jednego z producentów - jest instruktarz krok po kroku, gont płaski czy falisty ?

malka

nie chodzi mi o instrukcje układania gontu tylko instrukcje zamontowania :wink: dekarza na gładkim dachu.

Może Andrzej coś podpowie

poszukuję zdjęć z etapu kładzenia gontu, jeśli ktoś posiada to proszę o wklejenie,

po prostu wydaję mi się że moje majstry potrzebują inspiracji odnośnie sposobu zainstalowania się na dachu w czasie montażu, wczoraj między nimi wybuchła nawet mała sprzeczka z tego powodu, dach będzie 45 stopni

Na stronie jednego z producentów - jest instruktarz krok po kroku, gont płaski czy falisty ?

malka

nie chodzi mi o instrukcje układania gontu tylko instrukcje zamontowania :wink: dekarza na gładkim dachu.

Może Andrzej coś podpowie

Witam

Podczas układania gontu używałem desek na które były nabite szczeble. Zaczepione były o szczyt dachu. Całkiem wygodnie się z tym pracuje, tylko od spodniej strony deski trzeba dobrze wbić gwoździe żeby nie niszczyły gontu, zwłaszcza w gorące dni.

• 2 weeks później...

u nas jest dach 4-połaciowy + 2 lukarny.

jaką metodę układania gontu najlepiej wybrać przy takim dachu? Każda połać po kolei, czy po lepiej cały dach na raz po obwodzie (wszystkie połacie równolegle)?

Kiedy lukarny - na początku czy na końcu, czy równocześnie?

Jak najłatwiej, aby wyszło równo (zeszło się przy kalenicy) i nie poniszczyć materiału?

jeszcze jedno pytanie o układaniu gontu

czy można układać gont na mokrą papę podkładową?

teraz ciągle pada i nie wiemy czy to będzie miało jakies negatywne skutki, np. nie zacznie gnić ? czy należy układać gont wyłącznie na suchą papę?

co jak zacznie padać przy częściowo pokrytym gontem dachu?