Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gonty bitumiczne cambridge

adam na kamyku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

trzeci dzień układania gontu (w środę była przerwa na okna)

obróbka komina

http://lh4.ggpht.com/kucharski.arkadiusz/SPeOKYNHLvI/AAAAAAAADX4/ZRxfUc_l5a8/s800/P1010040.JPG

a tu układanie kaleniecy

http://lh4.ggpht.com/kucharski.arkadiusz/SPeNkf-r9zI/AAAAAAAADWs/mdu0Mxkeyew/s800/P1010031.JPG

a tu widok na ostatnią połać dachu która została nieułożona

(czekamy do poniedziałku na płytki klinkierowe na drugi komin)

http://lh3.ggpht.com/kucharski.arkadiusz/SPeON-qoQoI/AAAAAAAADYA/Qq-fmavx9qE/s800/P1010041.JPG

• 1 month później...
  • 2 months później...
......dosajcie moze cos o wentylacji kalenicowej...widziałem kilka...i powiem że póki co to: AMOURVENT RIDGE PRO ...tylko pozostała na placu boju...a moze macie inne przemyślenia...a zupełnie osobną sprawą jest to iż sporo dachów wogóle tego nie posiada...a już najlepszym jest że niektórzy "wentylują" dach w miejscu deski podrynnowej...i co wy o tym wszystkim??? :o :wink: :o

też się z tym problem gryzłem. We wszystkich hurtowniach w Częstochowie udało mi się znaleźć coś podobnego tylko w Biulder'ze i kosztowało więcej niż ta wentylacja kalenicowa dedykowana przez IKO. Ale rozumiem, że chodzi Ci bardziej o ideę, a nie o to - gdzie taniej:) Ja zastosowałem na wszystkich szczytowych kalenicach i mam otwory wentylacyjne przy deskowaniu pomiędzy każdą parą krokwi, zrobione podczas obmurowywania murłaty. "Kominków" na połaci nie stosowałem.

Żywotność tego pokrycia będzie tak długa jak długo utrzyma się mineralna posypka. Realna żywotność to ~20 lat.

U moich rodziców - dom z lat 60tych, gont bitumiczny "oryginalny" - trzyma się nieźle i sprawuje się oraz wygląda bardzo dobrze. Przy okazji poproszę ich by podesłali mi zdjęcia to tu wkleję.

Chyba nie chcesz sugerować, że w latach sześćdziesiątych dach był kryty gontem bitumicznym! A nawet gdyby był (co jest oczywiście nie możliwe) to dzisiaj miałby dwie warstwy i konieczna byłaby trzecia. Pozdrawiam.

Chyba nie chcesz sugerować, że w latach sześćdziesiątych dach był kryty gontem bitumicznym! A nawet gdyby był (co jest oczywiście nie możliwe) to dzisiaj miałby dwie warstwy i konieczna byłaby trzecia. Pozdrawiam.

Był. W latach 60-tych. Gontem papowym. Trzyma się do dzisiaj tak jak napisałam - oryginalny, bez żadnych przeróbek/dodatków itp. Uprzedzę pytanie - nie w Polsce 8)

Dobrze, że wyjaśniłeś. Cuda się zdarzają i są zależne od klimatu. A może tam deszcze nie padają i zimy nie bywają? O ile prawdą jest to co piszesz to chętnie poznam producenta i wyrób. Pozdrawiam.

Deszcze padają, zimy są + słońce operuje jak wściekłe.. Może to porządny stary wyrób, z żywotnością nie obliczoną na długość gwarancji +1 dzień ;-)

Ścignę rodziców niech sypną informacją i fotką to się podzielę bo naprawdę dach wygląda świetnie - dużo lepiej od drewnianej elewacji.. Również pozdrawiam.

• 4 months później...
Jesli chodzi o gonty laminowane-dwuwarstwowe to zdecydowanie polecam landmark. Jest to amerykański gont firmy certain teed zdecydowanie najlepszy pod względem jakosciowym (idealnie wprasowana posypka, najlepszy laminator), a kolorystyka i przejścia odcieni idealne. Narazie dostępne w 3 kolorach burnt siena (brąz), driftwood (szary), resawn shake (cedrowy, piaskowy).

Znalazłam gont w płytach falistych ...

Ciekawa interpretacja nazwy tekturowych pokryć dachowych popularnie nazywanych onduliną :roll: :D .

Jakie materiały takie instrukcje.

Pozdrawiam.

Mam takie płyty na małym domku na działce od wielu lat i powiem, że nie mam żadnych zastrzeżeń, bez uszkodzeń, odbarwień, itp.

Wiadomo na dom się średnio nadaje wizualnie, ale do wielu innych obiektów technicznych, albo budowanych niewielkimi nakładami nadaje się świetnie.

• 3 months później...
My pokryliśmy gontem IKO Cambridge - Riviera Red - produkcji Belgijskiej. Bardzo ładnie wyglada. Nasz dach według projektu ma 265 m2, kopertowy. Koszt materiałów z obróbkami i orynnowaniem - 48,60/m2. Z pełnym deskowaniem i papą materiały wyniosły 65,00/m2. Gwarancja 30 lat. Wszystko zależy od wykonania oraz od jakości gontu. Wielu uważa, że położenie gontu to bardzo posta sprawa i wykonuje to samodzielnie. Gratuluję zdolności, ale trzeba jeszcze wykonać wszystkie obróbki blacharskie, a to potem ma nie mały wpływ na trwałość dachu. My od początku chcieliśmy mieć gont. bo wygląda dużo ładniej niż dachówka. Trwałością nas na pewno przeżyje. Nie chcieliśmy też mieć 20 ton nad głową - w wypadku dachówki. Każdy podejmuje decyzję sam i to jest najważniejsze, by być zadowolonym przez długie lata. Pozdrawiam

Niedźwiex, bo nie zrozumiałem, Ty piszesz o kosztach materiałów czy razem z robocizną? Kawałek wcześniej przeczytałem, że 250 zł/m2 sama robocizna... Troche od tego głupieję... Tym bardziej, że budowlanką zainteresowałem się jakiś miesiąc temu, przy okazji nabycia działki rekreacyjnej. Tam mam dach częsciowo do wymiany (krokwie zgniły) i w całości do pokrycia - no właśnie - czym? Może sir Andrzej mi podpowie? Dach o konstrukcji lekkiej, na wierzchu tylko papa. Nie chcę inwestować jakiejś strasznej kasy, ale wolałbym nie spać pod gwiazdami... Poza tym ktoś ten domek robił w stylu mocno oszczędnym - w jednym pokoju krokwie trzymają się na jaiejś płycie i nad oknami brak wieńca...

W swojej wypowiedzi napisałem wyraźnie, że jest to koszt materiałów. Jeżeli chodzi o koszt robocizny pokrycia dachu wraz z obróbkami blacharskimi, rynnami, pełne deskowanie wraz z pokryciem papą na welonie szklanym - 38,00 zł/m2. Wykonanie więźby 26,00 zł/m2. Myślę, że teraz sprawa jest jasna. Całkowity koszt naszego dachu: materiały i robocizna wyniosły 166,00 zł/m2. Niestety dach jest najdroższym elementem domu, jeżeli chce się go solidnie zrobić.

Trudno radzić, jeżeli się czegoś nie widzi.Moja rada jest taka: może lepiej rozebrać ten pogniły dach, zrobić wieniec i nowy dach. Wtedy będziesz mógł spokojnie spać. Twój dach chyba nie jest taki wielki, jeżeli możesz zrobić coś sam, to nie będzie tak źle.Życzę powodzenia. Jeżeli mogę w czymś być pomocnym, to jestem do dyspozycji - z zawodu jestem technikiem budowlanym pozdrawiam.

Dzięki, Niedźwiedziu! Za odpowiedź i propozycję. Tak pewnie zrobię. Tylko trochę mnie zastanawia, czy można wykorzystać krokwie nad częścią domku, która jest nowa. I czy dach wytrzyma deskowanie pod gony. I czy dam radę jeszcze od środka walnąć wełnę i deskowanie tak, żeby widać było choć trochę krokwi... Dużo wątpliwości, mało talentu...

• 6 months później...
  • 5 months później...