ania klepka 01.05.2008 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Witam,zastanawiam się nad wyborem rasy psa.Poszukuję psa, który będzie zarówno dla naszych dzieci jak też pilnował domu.Najbardziej nam podobają się labradory, ale czy taki piesek zareaguje na złodzieja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 01.05.2008 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 .....ale czy taki piesek zareaguje na złodzieja. Jasne że zareaguje, np. będzie się łasił, a może ucieknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 01.05.2008 23:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Dzięki, właśnie tego się obawiałam.Ale to jest jedyna rasa jakiej ja się nie boję, bo nigdy nie miałam psa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 01.05.2008 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 W pracy (jest to duży dom dziecka) mamy labradorkę. Rozpoznaje ona wszystkie !!! osoby zatrudnione jako "swoich" i wita ich serdecznie łasząc się i ciesząc. Bardzo kocha nasze dzieci i pozwala im na wszystko. Natomiast przy wejściu osoby obcej alaruje głośnym groźnym szczekaniem, chociaż nie gryzie, raczej "woła" swoich. Nowo zatrudnione osoby akceptuje już po kilku dniach. Sama się dziwię jak to osiągnęła (taką "selektywność więzi" )- wychowując sie w domu dziecka. W domu mam wilczurkę - też jest bardzo łagodna i przyjacielska, ale do tych osób, które zna i zostały przez nas przyjęte. Wobec obcych i gdy jest sama jest bardzo czujna. Potrafi rozpoznać dźwięk silnika samochodu i cieszy sie na nasz przyjazd, a szczeka na obce auta - nie widząc ich. Pieski są mądre i znakomicie różnicuja obcych od swoich ze względu na instynkt stadny, który też każe im powiadamiać stado o nadejściu obcych osobników. Natomiast pies obronny lub typowo stróżujący wymaga osobnego przeszkolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 02.05.2008 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Pieski są mądre i znakomicie różnicuja obcych od swoich ze względu na instynkt stadny, który też każe im powiadamiać stado o nadejściu obcych osobników. Natomiast pies obronny lub typowo stróżujący wymaga osobnego przeszkolenia. Pies dla dzieci to nie tylko rasa ale i jego charakter. Z małego szczeniaczka może Ci wyrosnąć chociażby dominant lub tchórz, a i ten i ten z różnych co prawda pobudek ale może zrobić dziecku krzywdę. Pies jest zwierzęciem stadnym i przy bojaźliwym właścicielu to on (pies) będzie rządził stadem. Nie róbmy z psa ciecia, nawet najlepsze przeszkolenie nie pomoże na gaz czy dazera. Do pilnowania domu służy alarm. W swojej pracy spotkałem się z sytuacją gdy gość chciał poszczuć nas rotwailerem a ten zwiał do budy i tam tylko skowyczał - ultradźwięki potrafią boleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 02.05.2008 03:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Odpuść sobie psa w celach obronno - stróżujących.Ewentualni złodzieje zrobią mu krzywdę i tyle jego będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 02.05.2008 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Jeśli masz takie użytkowe podejście do psa jak piszesz, do tego zero wiadomości o zwierzętach, to daruj sobie, bo pies prędzej czy później wyląduje w schronisku, bo najpierw pogryzie ci dzieci a potem wpuści złodzieja. pies to członek rodziny!!! dzieci też masz po to by ci służyły??? psa ,jak dzieci, trzeba wychowywać, trzeba mieć wiedzę, sporo czytać, chodzić na szkolenia. inaczej z labradora wyrośnie ci warczący killer, trzymany w klatce. do pilnowania jest alarm i ochrona. jeśli ma tylko szczekać na obcych, to do tego nadaje się kazdy, najlepjej mały kundelek czy jamnik. będzie drzeć mordę na każdego obcego pod domem. tylko czy o to ci chodzi? stróżowanie to podstawowy psi instynkt, każdy to umie. a trzymanie psa by dzieci pilnował, szczególnie małe, to prosta droga do niesczęścia. stąd się biorą tragiczne pogryzienia. psa niegdy nie wolno zostawiać semgo z dziecmi. pies to nie zabawka i jeśli po to go chcesz, to sobie odpuść, albo kup pluszowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 02.05.2008 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Ogólnie pies powinien ostrzec właścicieli, że coś dzieje się wokół ich domu, możesz kupić sobie jamnika - bardzo czujne bydle . Jak złodzieje upatrzą sobie twój dom to tylko szkoda psa bo go otrują - jak duży i agresywny. Ja mam sznaucera miniature i jest mocno waleczny, już nie wspomnę że ma duże poczucie swojego terenu - obszczekuje wszystkich i mi to wystarczy. Jakbym miała sobie kupić psa który sprawia wrażenie groźnego, byłby to doberman – ale warunek to kopiowane uszy i ogon – wówczas ten pies wygląda jak morderca! http://www.geocities.com/kishorbm/dobermann.jpg http://www.santkreal.ru/SLIDE0~1.jpg a tu bez kopiowania: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/25/Dobermann.jpg/696px-Dobermann.jpg A tu z jajem: http://www.dobermann.pl/photos/happy-halloween-Rex.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 02.05.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 I jeszcze odnośnie rasa psa a dzieci - mój sznaucer nie lubi dzieci, jest o nie zazdrosny, jak widzi dziecko to szlak go trafia, a jak dziecko podchodzi do mnie to zostaje znokautowane.Tylko toleruje dzieci bawiące się spokojnie, znajome, ale pod warunkiem że nie podchodzą do niego i do mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 02.05.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 kochana...jeśli nigdy wcześniej nie miałaś okazji "wychować" psa i będzie to Twój pierwszy to NAJPIERW TEORIA!!!!! proszę pomykać w te pędy do biblioteki i wypożyczyć sobie podręcznik psiej psychologii "OKIEM PSA" autor FISCHER ani mi się waż bez tego brać do siebie jakiegokolwiek psa pies to cwana istotka i uwierz mi...jeśli go nie wychowasz, nie poświęcisz czasu , nie nauczysz się z nim postępować to będzie upierdliwy w przypadku małego psa, bądź groźny w przypadku dużego psa sama mam niewielkiego kundelka -szczekacza ....piesek słodki, kochany, przyjacielski ...ale tylko dlatego, że daliśmy mu na to szansę od początku wychowując go konsekwentnie....co nie było łatwe bo ta cwana bestyjka co jakiś czas próbuje się podnieść w hierarhiii stada planujemy jeszcze jednego piekska- owczarka niemieckiego długowłosego ... z wiedzą którą zdobyłam doświadczeniem i przeczytaniem tego podręcznika wezmę go ze spokojnym sumieniem i świadomością, że to nie zabawka, stróż, nie przedmiot bez wartości ...... ale materiał do pracy przez pierwsze dwa lata po to aby następne 10 był właśnie wspaniałym przyjacielem i stróżem howkh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 02.05.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Jakbym miała sobie kupić psa który sprawia wrażenie groźnego, byłby to doberman – ale warunek to kopiowane uszy i ogon – wówczas ten pies wygląda jak morderca! Mam mlodego dobermana. Kopiowany ogon tylko , uszy naturalne. O dobermanie moge napisac tak. Dodam , ze nie jest to moj pierwszy doberman. Pies bardzo inteligentny . Wiem , kazdy tak mowi o swoim psie , ale jest jednak roznica Ma poczucie wlasnej wartosci. Nie szczekajacy z byle powodu. Nie jest tym samym histeryczny jak owczarki. Jesli cos go niepokoi raczej groznie warczy. Nie atakuje bez powodu , nie ciaga za nogawki listonosza. W razie zagrozenia nie odpuszcza. W tym znaczeniu jest to pies morderca. Nie chcialabym byc na miejscu kogos kto by mnie zaatakowal. Nie ma opcji , ze go ktos ukradnie . Na jedzenie nie jest chciwy , nie przekupi sie go. Do obcych obojetny . Dzieci te w swoim domu kocha ponad zycie. Podobnie jak wszystkich swoich. Jesli ktos zdecyduje sie na takiego psa -szkolenie obowiazkowe , chocby po to , zeby nauczyc sie instrukcji obslugi. Warunkiem psaiadania psa o cechach takich a nie innych jest kupienie go z hodowli , a nie pseudohodowli. Jak ktos nie ma tyle pieniedzy niech wezmie pieska ze schroniska. ps. Dodam , ze wlasciciel nie kopiowanego psa wie i po takich uszach co jest na rzezcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 02.05.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 mynia pynia, sznaucer nie ujada dlatego że bojowy a dlatego że bojaźliwy. dla domowników nieważna przyczyna szczekania, ważne,że ostrzeże. Całkowicie popieram obowiązek poczytania , najlpeijej kilku ksiązek. tu , na koncu,jest kilka dobrych tytułów: http://www.goldenretriever.pl/praca/szkola.htm cytat z jednej z książek, polecam!!!:ak powiedział kiedyś gorzko treser delfinów z którym pracowałam: "Nikomu, kto przedtem nie wytresował kurczaka, nie powinno się pozwalać mieć dzieci." Chodzi o to, że doświadczenie zdobyte w trakcie tresury kurczaka, stworzenia, którego niczego nie można nauczyć siłą, powinno jasno dać do zrozumienia, że użycie kar wobec dziecka nie daje rezultatów. Powinno też dostarczyć pomysłów jak wzmacniać u dziecka porządane zachowania.Zauważyłam, że większość treserów delfinów, którzy muszą rozwinąć w sobie zdolność używania pozytywnych wzmocnień niezbędną w codziennej pracy, posiada wyjątkowo miłe i zgodne dzieci.Ta książka nie zagwarantuje wam zgodnych dzieci. W rzeczy samej nie obiecuje ona żadnych rezultatów ani umiejętności. To co ma do zaofiarowania to podstawowe zasady leżące u podstaw procesu nauczania i niektóre wskazówki dotyczące stosowania tych zasad w sposób twórczy w rozmaitych sytuacjach. Może pomóc wam uporać się z niektórymi problemami, z którymi borykacie się od lat lub rozwiązać sytuacje, które utknęły w martwym punkcie. Na pewno, jeśli sobie życzycie, nauczy was jak wytresować kurczaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 02.05.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Kochani, nie polecajcie DOBERMANA osobie, która nie miała psa !!!niech zacznie od yorka, też szczekliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
..MD.. 02.05.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 może LEONBERGER , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.05.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 ...Poszukuję psa, który będzie zarówno dla naszych dzieci jak też pilnował domu... ...mój sznaucer nie lubi dzieci, jest o nie zazdrosny, jak widzi dziecko to szlak go trafia, a jak dziecko podchodzi do mnie to zostaje znokautowane ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 02.05.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Oj, nie zgodze że bojaźliwy. Sznaucer to najbardziej zaczepne stworzenie, mój staje do walki nawet z pit bulem Niestety najwięcej pogryzień wśród psów właśnie jest wśród sznaucerów, bo jak dochodzi już do "awantury" to wtedy dopiero spylają, kwiczą i się chowają. I dla tego śmiem twierdzić że nie są to psy najmądrzejsze . Sznaucer nawet najbardziej opanowanego psa może wyprowadzić z równowani - mojego pogryzł zaprzyjaźniony labrador, bożesz jak on kwiczał, piszczał, szlochał,a później jakie fochy odstawiał ehhhh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 02.05.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Kochani, nie polecajcie DOBERMANA osobie, która nie miała psa !!! niech zacznie od yorka, też szczekliwy.Jesli o mnie chodzi to raczej nie polecam , ale wymieniam cechy psa.Trudno uszczesliwiac wszystkich dookola swoja ukochana rasa Btw doberman byl moim pierwszym psem i jakos dozylam kolejnego. Jeszcze jedno. Mam nadzieje , ze dozyje tez chwili , kiedy to ludzie zrozumieja , ze psy przewaznie szczekaja ze strachu a nie z checi zaatakowania. Moim sasiadom sie wydaje , ze maja groznego psa. A tymczasem gdyby pokusili sie o przeczytanie choc jednej z lektur tu wymienionych wiedzieliby , ze on szczeka na kazdego mowiac poprzez to "chodz pobaw sie ze mna ,potrzebuje twojej uwagi". ps. ortograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 02.05.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 zgadzam się,że nienajmądrzejsze, choć wszystko zależy od właścicela. rzucanie się na psy to nie cecha odwagi a tchórzostwa. boją się wszystkiego, mój ostatnio nawarczał na reklamówkę, która leżała pod samochodem (wcześniej jej tam nie było). jeśli chodzi o stróżowanie, to pies idealny, do tego zostały wyselekcjonowane. Sznaucery , to psy użytkowe, do pracy w stajni, gdzie spały z końmi (dlatego kopiowano uszy i ogon, by konie im nie odgryzły- mój ma i uszy i ogon:)). ich zadaniem było pilnowanie, ostrzegaie przed obcymi, polowanie na gryzonie. sznaucer, to pies, który cały dzien siedzi w oknie i wypatruje obcych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 02.05.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 zgadzam się,że nienajmądrzejsze, choć wszystko zależy od właścicela.Dokladnie. Powiedzialabym , ze jaki pan taki kram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 02.05.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 ludzie nie mają pojęcia o psach, zresztą o wychowywaniu dzieci również rzadko. znajomy ostatnio zachwalał labradora,po tym jak pięknie pilnował wózek z dzieckiem i warczał na zbliżających się obcych. z takich sytuacji biorą się tagedie. pies nie jeset do pilnowania dzieci ani do ich obrony. prędzej pogryzie płaczące/ruszające się dziecko w wózku, niż obroni przed bandytą. PSA NIE WOLNO ZOSTAWIAĆ SAMEGO Z DZIECKIEM!!!! (do 10rż) i ne ważne czy to kundelek, czy doberman. rany po jednym i drugim długo się goją i pozostawiają szpecące blizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts