Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HG Atelier - HG-3CG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich!

Od pewnego czasu śledzimy z żoną to forum, gdyż sami planujemy budowę domku według projektu HG-c3g. Na razie jesteśmy jeszcze na etapie załatwiania formalności ale mamy nadzieję że już niedługo zacznie się budowa. Bardzo się cieszymy, że istnieje to forum i mamy nadzieję że nikt nie będzie miał nic przeciwko temu, że się przyłączymy :)

U mnie sytuacja wygląda tak wew. budynku : :)

Parter :

Salon - pozostało obudowa kominka w przyszłości i wstawienie mebli

WC, Kuchnia, schowek ogrodowy - gotowe

Garaż, Kotłownia - gotowy , kwestia przemalowania

Poddasze:

Sypialnia - kwestia polozenia paneli i zmontowania mebli :)

Garderoba - gotowa

Pokoje pozostałe - przemalowanie i panele

Lazienka i suszarnia - przemalowanie

Strych - ulożenie dodatkowego ocieplenia wełną

Wszędzie brakują jeszcze ościeżnice :) czekam do początku kwietnia (OBI), drzwi już stoją (Leroy Merlin)

A na zew:

- wszystko do zrobienia , no może kwestia ogrodzenia jest już w 50% gotowa , zostało 18mb kutego ogrodzenia i z ok. 40mb klinkieru pod przesłami do ułożenia :)

U mnie sytuacja wygląda tak wew. budynku : :)

Parter :

Salon - pozostało obudowa kominka w przyszłości i wstawienie mebli

WC, Kuchnia, schowek ogrodowy - gotowe

Garaż, Kotłownia - gotowy , kwestia przemalowania

Poddasze:

Sypialnia - kwestia polozenia paneli i zmontowania mebli :)

Garderoba - gotowa

Pokoje pozostałe - przemalowanie i panele

Lazienka i suszarnia - przemalowanie

Strych - ulożenie dodatkowego ocieplenia wełną

Wszędzie brakują jeszcze ościeżnice :) czekam do początku kwietnia (OBI), drzwi już stoją (Leroy Merlin)

A na zew:

- wszystko do zrobienia , no może kwestia ogrodzenia jest już w 50% gotowa , zostało 18mb kutego ogrodzenia i z ok. 40mb klinkieru pod przesłami do ułożenia :)

Moje gratulacje Luk

Czekamy na fotki i zaproszenie na parapetówe Ja chciałem już zacząć ale kopareczka się zakopała, Za mokro na działeczce, robie odwodnienie i drenaż. Cóż tyle czekaliśmy to te 2-3 tygodnie poczekamy. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

No to ja pierwsza powiem: WOOOOOOOOOOOOWWWW:):):) :o

GRATULACJE:):):) Jak się mieszka??

A my coż - tynki skończone, schną, wystają z nich malowniczo kabelki instalacji wszelkich, od poniedziałku wchodzi hydraulik z ekipą i dalej do przodu:)

Pozdrawiam całą grupę (zapracowaną pewnie bo nikt się nie odzywa;)

K.

Jak widać na fotkach wszystko idzie ku końcowi:)

Jeszcze nie mieszkam , ale planuje się wprowadzić w pierwszej części maja.

Przed wprowadzeniem muszę jeszcze dokończyć malowanie łazienki (tylko kiedy? :) ) , zamontować schody , przemalować korytarz i hol na poddaszu (też brak czasu), zamontować ościeżnice do WC i ganku.

Na pewno pozostaną dwa pokoje do malowania na poddaszu (póki co nie ma tam kto mieszkać - wiec temat może poczekać), oraz kwestia ocieplenia budynku w najbliższych miesiącach to jest moim priorytetem :)

O tyle to ważne ze w maju nowy członek rodziny :) psiak rasy Cane Corso :)

Super, gratulacje! :D

LUK mam pytanie - widzę, że podniosłeś ścianę kolankową - jak jest wysokość po podniesieniu. Czy w związku z tym zmieniłeś kąt nachylenia dachu? i jeszcze jedno jaka jest wysokość np. w salonie po tynkowaniu i po położeniu podłóg? :) Mój mąż planuje obniżenie parteru o jednego maxa :(

Super, gratulacje! :D

LUK mam pytanie - widzę, że podniosłeś ścianę kolankową - jak jest wysokość po podniesieniu. Czy w związku z tym zmieniłeś kąt nachylenia dachu? i jeszcze jedno jaka jest wysokość np. w salonie po tynkowaniu i po położeniu podłóg? :) Mój mąż planuje obniżenie parteru o jednego maxa :(

1. Ściana kolankowa (na drugiej stronie tego tematu jest fotka) , z tego co pamiętam i na zdjęciu widzę :) 3 x porotherm + wieniec

A kąt dachu - no nie wiem może się zmienił :) ale nikt tego nie widzi :)

2. Parter wysokość jak by spojrzeć na zdjęcie kuchni :) to o jednego pustaka max mniej raczej nikt nie zauważy , zreszta i tak wysoko jest do samych górnych szafek :)

Jak nie zapomnę pomierzę wysokości przy okazji :)

dzięki za info :D

ad. 1 rozumiem, że podniosłeś tylko ściankę kolankową i nic nie "kombinowałeś" (mam na mysli - że nie podnosiłeś tych wyższych ścian poddasza), żeby zachować kąt. Mam nadzieję, że piszę zrozumiale... jestem laikiem i nie wiem jak to fachowo określić

ps. zdjęcia oglądałam już wcześniej i wszystkie posty przeczytałam 2x - codziennie zaglądam na forum od czasu jego odkrycia :lol: