Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HG Atelier - HG-3CG

Recommended Posts

Kolejne prace wykonane.

Jak na razie prace muszą zostać wstrzymane na tydzień (bank się nie śpieszy z podpisaniem umowy i wypłatą pieniędzy, mimo pozytywnego przejścia wszystkich procedur).

Jest czas na przemyślenia i położenie kilku rur pod przyszłe kable elektryczne.

Umieszczam fotkę z aktualnego postępu robót.

DSCF4109.jpg

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, zamierzam ruszyć z budową - jaka jest według was przystępna cena za wykonanie stanu zerowego (wyk. fundamentu, ścian podziemia , wejścia + schody, chudziak, izolacja, zasypki, poprowadzenie kanalizacji) - z góry dzięki za pomoc - chenk

Henk my stan surowy otwarty zapłaciliśmy 40 tyś zrobienie podbitki w tej cenie + wynegocjowałem wylewki miksokretem za to że wykonawca nie posprzatał po sobie na budowie. Pozdrawiam wszystkich budujących.

• 2 weeks później...

Witam serdecznie wszystkich.

Od jakiegoś czasu szukam dla mojej rodzinki projektu domu, i jak na razie hg-c3g wywarł na mnie najlepsze wrażenie. Jednak mam kilka pytań , na które odpowiedzi mam nadzieję uzyskam na tym forum od inwestorów którzy już ukończyli swoje domy.

1) czy szerokość garażu jest wystarczająca na dwa auta czy trzeba poszerzać?

2) czy kotłownia jest wystarczająco duża na kocioł opalany paliwem stałym?

3) jaki jest przybliżony koszt budowy stanu „deweloperskiego”(wylewki, tynki, instalacje)?

4) jak się sprawdza wentylacja mechaniczna, i jaki rekuperator zastosowaliście?

5) czy łazienka na poddaszu jest wystarczająca?

Z góry dziękuję za pomoc i mam nadzieję że kiedyś zaistnieje na tym forum mój post o treści

„Właśnie zaczynam budowę hg-c3g”

Witam serdecznie wszystkich.

Od jakiegoś czasu szukam dla mojej rodzinki projektu domu, i jak na razie hg-c3g wywarł na mnie najlepsze wrażenie. Jednak mam kilka pytań , na które odpowiedzi mam nadzieję uzyskam na tym forum od inwestorów którzy już ukończyli swoje domy.

1) czy szerokość garażu jest wystarczająca na dwa auta czy trzeba poszerzać?

2) czy kotłownia jest wystarczająco duża na kocioł opalany paliwem stałym?

3) jaki jest przybliżony koszt budowy stanu „deweloperskiego”(wylewki, tynki, instalacje)?

4) jak się sprawdza wentylacja mechaniczna, i jaki rekuperator zastosowaliście?

5) czy łazienka na poddaszu jest wystarczająca?

Z góry dziękuję za pomoc i mam nadzieję że kiedyś zaistnieje na tym forum mój post o treści

„Właśnie zaczynam budowę hg-c3g”

Witam.

odp:

1. 2 mam reno clio i rover 416 mieszcza sie w garazu ale o swobodnym/szerokim otwieraniu drzwi nie ma mowy.

2. w kotlowni mam piec gazowy.plus zasobnik cwu.

3.stan surowy otwarty= 150tys. ok 250 tys reszta.

4.nie mam

5.lazienke na poddaszu zamienilem w duzy przedpokoj likwidujac scianke dzialowa. a lazienke o pow. 10,5m2 zrobilem zamiast garderoby.

pozdrawiam

Witam, razem z żoną namyślamy się nad tym projektem, ale rozważamy opcję podpiwniczenia części mieszkalnej, czy ktoś z was to robił? Jeżeli tak, to czy możecie podać przybliżony koszt takiej piwnicy i przykładowe rozplanowanie pomieszczeń? Z góry dziękuję

• 2 weeks później...

ponadto może uda się jeszcze zamienić garaż na drewutnie (wiatę)

coś takiego :

http://www.delta-gartenholz.com/produkty/wiaty-garazowe/wiata-garazowa-pojedyncza.jpg

koszt w OBI 999zł :) + panele ogrodzeniowe 139 zł szt i i powstaje w miarę duża i tania drewutnia, oczywiście pierw kostka brukowa i kotwy typ H

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
witam, mam pytanie jak wzmocnić belkę stopową w salonie (nie będę miał 1 słupa- pytanie oczywiście do tych którzy ją usunęli) - pozdrawiam chenk

U mnie belka ta ma poz. 5.6 (strop nad parterem) - przekroje

i : pręty nr 44 2xfi12 L=450 (dłuższe pręty aż do słupa przy schodach)

pręty nr 44 10xfi12 L=450 (dłuższe pręty aż do słupa przy schodach)

oraz belka ma wymiary 25x35 (a oryginalna 25x25) czyli zbrojnie (wygięte w kwadrat) prętami na całej długości 35x22 a nie 22x22

Edytowane przez luk99

Witam serdecznie,

poniewaz właśnie przymierzam się do zakupu tego projektu, zapewne dołącze do grona budujących, a przy okazji pierwsze pytanie czy jest tutaj ktoś z okolic Poznania (ew. Łodzi) kto również realizuje ten projekt?

(...) kosztem pokoju komputerowego (...)

Jako że taki pokój również planuje stworzyć, czy możesz podzielić się wizją swojego piętra (najlepiej w formie planu)?

Pozdrawiam

K.