luk99 17.04.2009 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 dzięki za info ad. 1 rozumiem, że podniosłeś tylko ściankę kolankową i nic nie "kombinowałeś" (mam na mysli - że nie podnosiłeś tych wyższych ścian poddasza), żeby zachować kąt. Mam nadzieję, że piszę zrozumiale... jestem laikiem i nie wiem jak to fachowo określić ps. zdjęcia oglądałam już wcześniej i wszystkie posty przeczytałam 2x - codziennie zaglądam na forum od czasu jego odkrycia 1. Tak szczerze mówiąc to nie wiem ile miała mieć ściana kolankowa już nie pamiętam , czy dokładałem 1 szt porothermu czy tez nie Nawet jeżeli podniesie się 1 szt to nikt tego nie zauważy , a kąt pewnie się zmieni , ale kto to mierzy ? gorzej jak dołożysz 3-4 wtedy będzie znacząca różnica 2. Jeżeli chodzi o ściany wew. to wymurowałem je do wysokości jętek , które to jętki obniżałem poniżej dodatkowych murłat które dałem mniejwiecej w połowie krokwi http://img23.imageshack.us/img23/2880/510z3.jpg Po obniżeniu jętek mam normalny sufit z płyt KG odrazu montowany na uchwytach do jętek (a nie jak wg. projektu podwieszany nie wiadomo ile), oraz co za tym idzie mam oczywiscie wyższy strych. Jeżeli chodzi o izolacje to 15cm pomiędzy jętami + 5 cm pod jętkami a płyta KG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk99 17.04.2009 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Tak wygląd ściana na poddaszu przy WC i schodach , bez wylewekhttp://img17.imageshack.us/img17/7707/dscn0134z.jpg A tak w sypialnihttp://img17.imageshack.us/img17/1701/dscn0023l.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin252 19.04.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 mieszkam już 1,5 roku, ale budowanie miałem kiedy styropian kosztował 225 zł m3 a nie 106zł, i nie było jeszcze nikogo kto by ten domek z forumowiczów budowal , ale już mam to za sobą więc mogę się podzielić paroma uwagami, mam dużo zdjęć, dom jeszcze nie wykończony, została elewacja balkony ogrodzenie i parę rzeczy, może was się czegoś poradzę, nie wiem jaki kolorek elewacji.odnośnie moich uwag do tego domu to: podłączyłem wodę od strony kotłowni, totalna porażka, powinno być tuż przy kominie w garażu, nawet przy pompce cyrkulacyjnejgdy nie działa to można iś kawę wypić i dopiero woda ciepła będzie leciała, za duża odległość od kotłowni np do prysznica u góry, łazienka u góry powinna być nad kotłownią ale znowu jak będziemy naczynia myć w kuchni to już drugi problem.następnie więźba, należy obniżyć jętki i ja osobiście dałbym teraz podwójnie, bo jedna jętka na kozłach to lipa, taras mały, trójkąty do łazienki kosztowały mnie 1420 zł a na drugą stronę 800 zł i są nie otwierane, zmieniłbym teraz dach z przodu i wstawilbym zwykłe okno z wykuszem, słychać przez dach jak pada deszcz, teraz robiłbym pełne deskowanie i dachówka, taras robię duży z desek,łazienka porażka mała że szok, problem z prysznicem nie wlazł mi brodzik, mało tego guzy mam od skosów w łazience, GARAŻ MAŁY PO ZNIESIENIU PARU KLAMOTÓW NIE WJEDZIECIE SAMOCHODEM, osobiscie zrobiłbym pokój i dużą łazienkę na dole zamioast garażu, jak na strych nawalicie klamotów to strach żeby się jętki nie powyginały, fakt że zmieniłem kozły 7/14, nie puszczajcie rur od podłogówki przy schowku na dole, jak wam się śmieci nie będzie chciało wyrzucić to będzie śmierdziało, i jeszcze parę innych uwag mam , to mój "pierwszy dom dla wroga" i tak myślę, z braku funduszy wstawiłem piec węgiel-miał no i już go nie chcę widzieć, brama do wymiany, OGÓLNIE ZRÓBCIE TO CO NALEŻY DOBRZE, ja jestem po wymianie drzwi wejściowych i brama garażowa też do wymiany bo kupiłem tanio a tanio znaczy do d..., mam zdjęcia ale muszę gdzieś na serwerze je umieścić bo 2 godziny bym wklejał, budowałem sam gospodarczym systemem, dach robiła mi firma mury ze szwagrem i bratem pytajcie jak coś , reszta zdjęć w albumie picasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin252 19.04.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 http://picasaweb.google.pl/marcin292.forex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk99 19.04.2009 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Tak jak pisesz troche wyprzedziłem czas i wprowadziłem zmiany u siebie juz na samym początku: 1. Jętki dodałem 2 x wiecej + dodatkowe "murłaty" 2. Okno u góry bez słupka , koszt 800 zl za całe 3. Jezeli chodzi o izolacje akustyczna 20 cm pomiędzy poddasze a strychem oraz + 15 cm strych a dach no i jest okej (oczywiscie mam blachodachówke na której powinno słychać o wiele bardziej niż dachówce) 4. Rezygnacja z prysznica na parterze (odrazu mi coś z nim nie pasowało - chyba ze miał by być on zrobiony jako wnęka z kafelek) 5. Taraz również 2 x większy niż w projekcie 6. Jeżeli chodzi skosy w łazience (jak widac z twoich fotek , ściana kolankowa troche nisko) przydał by się + 1 pustak wiecej 7. Garaz wg. projektu 2 x samochody 8. Drzwi tanie bo KMT ze szporsem chyba najlepsze w swojej cenie jakies 1800zl http://www.rebelsoul.republika.pl/drzwi/standard55/standard55.jpg 9. WC na parterze jest wystarczające (wyrównana ściana - tzn. bez prysznica oraz zamonotwany geberit + szafka ) , natomiast na poddaszu również mam zmianę łazienka jest troszkę poszerzona (chyba o szer. porothermu) oraz zrobiona pralnia wiec miejsca tam ze ho ho No tak to wygląda u mnie porównując....... Tylko nie wiem jeszcze o co chodzi z tą podłogówką i śmieciami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin252 20.04.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 odnośnie śmieci to akurat u mnie pod schodami mam schowek z przejściem do garażu i schodzą mi się wszystkie rury od podłogówki, więc jest trochę ciepło na podłodze, no i terakota, trzyma żona sobie szczotkę i inne pierdoły,czasami postawi śmieci i śmierdzi, a jak ja postawiłem farbę kiedyś na miesiąc zanim się za malowanie wziąłem to już się nie nadawała, to tyle, aha jeszcze chciałbym się was poradzić jaki kolorek elewacji do brązowej blachy byście dali akurat do tego domku?życzę miłego budowania i wykańczania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk99 21.04.2009 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Ja powoli również staje przed wyborem baranka ale szczerze to jeszcze nie wiem.....możliwe ze jakiś odcień słoneczny (min. zeby nie bylo widać kurzu na elewacji , bo droga u mnie jeszcze nie zrobiona) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczka81 21.04.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Witam WszystkichWłaśnie oczekuje na pozwolenie na budowę, i mam nadzieję, że już w tym sezonie zobaczę mury swojego domu. Już jakiś czas śledzę to forum i postanowiłam dołączyć go grona HG-C3G. Podobnie jak większość wprowadziłam kilka zmian i postanowiłam się nimi podzielić. M.in. zrezygnowałam z wentylacji grawitacyjnej na rzecz mechanicznej z rekuperatorem, z balkonów, lukarny. Załączam schematy będą najbardziej czytelnehttp://walaszczyk.x.pl/dom/elew.JPGhttp://walaszczyk.x.pl/dom/pietro.JPGhttp://walaszczyk.x.pl/dom/part.JPGna poddaszu zaprojektowałam maleńką łazienkę a garderobę przekształciłam na pralnie.nie wiem jeszcze jak zaprojektować taras ale na to mam jeszcze sporo czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett1719504851 21.04.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Witaj wśród budujących HG-c3g - aneczko81 nie jestem fachowcem, ale nie wiem czy dobrze odczytuje projekt na elewacji nie masz balkonów a na rzucie poddasza masz drzwi balkonowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczka81 21.04.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 masz racje ale nie wszystko nanosiłam, na ścianie północnej nie będzie drzwi balkonowych tylko zwykłe okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett1719504851 22.04.2009 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Ok. Widzę, że zrezygnowałaś z dwóch kominów - jak rozwiążesz wentylację pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczka81 22.04.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Jak już pisałam zdecydowaliśmy się na wentylację mechaniczną z rekuperatorem dlatego kominy są niepotrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett1719504851 23.04.2009 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Aneczka81 orientujesz się ile wyniesie zainstalowanie wetylacji mech z reku w HG-C3g. Dzięki forum muratora przekonałam się już do odkurzacza centralnego, natomiast do wentylacji mech. jeszcze nie bardzo - różne są opinie (czytaj za mało wiem na ten temat ). Co cię przekonało do tego typu wentylacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczka81 23.04.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Koszt ok 12 tys. Z tym że odchodzi koszt budowy 2 kominów, okna na poddaszu nie wymagają wentylacji, na tym się oszczędza i ostateczny koszt wyjdzie defakto gdzieś na ok 5 tys. Po za tym dążymy z mężem do tego aby ten dom był jak najbardziej energooszczędny. Stąd tez zrezygnowaliśmy z balkonów, i lukarny aby pozbyć się mostków cieplnych. zakładamy że odzyskane ciepło wystarczy nam na ogrzewanie w okresie wiosenno jesiennym, a w zimie załączy się piec z tym że już 9 a nie 15 czy 25 jak jest w projekcie (nie pamiętam). Poza tym przy dobrze docieplonym domu (my zbudujemy z betonu komórkowego szr 30 +15docieplenia) najwięcej traci się na grawitacji grawitacyjnej która wyciąga 50% ciepła kominem. Rozwiązania te sprawdzają się w Skandynawii od wielu lat tak więc powinny i u nas. Są tańsze rekuperatory firm polskich ale rożne są opinie na ich temat, my zdecydujemy się na zachodni. Wiele można poczytać na http://www.rekuperatory.pl. Do tego na pewno będą solary, choć kabi74 pisała o powietrznej pompie ciepła która wydaje mi się również niezłym rozwiązaniem - na pewno jedno z dwóch rozwiazań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett1719504851 23.04.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 dzięki za szybką odpowiedź, pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczka81 23.04.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 A co do poddasza o którym pisaliście my planujemy również podnieś ścianę kolankową z tym że zamówione mamy dłuższe krokwie aby zachować proporcje, sprawdziło się u mojego brata . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuuju 24.04.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 O ile te krokwie dluzsze zamowiliscie, jezsli mozna spytac?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczka81 25.04.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 my podniesiemy o jeden bloczek wiec zamówiliśmy dłuższe o 30 cm, niby niewiele ale ponoć powinno wystarczyć, tak mówił fachowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk99 25.04.2009 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Ja nawet jak nie miałem zamiaru podnosić zamawiałem ok.10-20% dłuższe....bo nigdy nie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketrab1 25.04.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 widze że przybyło budujacych hg-c3g ja zastosowałem zmaiany o jakich pisałem wczesniej i witam nowych forumowiczów. załałem fundamenty i wychodze z bloczka. pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts