Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HG Atelier - HG-3CG

Recommended Posts

U mnie aktualnie trwa wykonywanie podmurówki przy ogrodzeniu od frontu.....a w środku na sam koniec zostaną balustrady przy schodach (stopnie już są) i wymalowanie pozostałych 2 pokojów na poddaszu z montażem drzwi...i to na tyle z większych prac wew.

Na zew. czekam na ofertę wykonania elewacji :) , kostka i ogród raczej nie wyda w tym roku :(

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

my podniesiemy o jeden bloczek wiec zamówiliśmy dłuższe o 30 cm, niby niewiele ale ponoć powinno wystarczyć, tak mówił fachowiec

A jak z drzwiami do kotłowni ? zrezygnowałaś ? u mnie jest akurat schowek ogrodowy , ale nie wyobrażam sobie np. wyciągać kosiarki przez cały garaż :)

Mam pytanie odnośnie okna w łazience na piętrze. Jakie dawaliście? Czy są okna zarówno uchylne jak i otwierane (przy pomocy tylko jednej osoby) czy tylko uchylne? Pozdrawiam

Witaj,

Mamy okna z firmy Budvar - to jest dzielone na pół i obydwa trójkąty połówki otwierają się ale mają klamki z hamulcami także można sobie troszkę tylko otworzyć=uchylić (oczywiście jedna osoba sobie z tym świetnie radzi;)

pozdrawiam

K.

Miałam na myśli pompę tylko do ciepłej wody, dokładnie tej firmy:

http://www.dimplex.de/pl/p-ciep3a/pompy-ciep3a-ciep3ej-wody.html

W chwili obecnej kosztuje ok. 6 tys a zapewnia spokój z ogrzewaniem ciepłej wody , wtedy kiedy nie trzeba palic w piecu. Stoi sobie w kotłowni , dziala na zasadzie odwrotnej niż lodówka;)

Do tego piec na ekogroszek:)

K.

kabi74 czy wiesz gdzie w Łodzi można dostać te pompy?

Witam.

Mieliśmy w planach rozpocząć budowę HG-C3 w tym roku, ale plany trzeba było zmienić. Czekamy do przyszłego roku. Teraz jest okazja, żeby uczyć się na błędach innych :D i oczywiście, żeby podpatrzyć co nieco.

Zastanawiam się nad podpiwniczeniem przynajmniej części mieszkalnej (bez garażu). Mam firmę i w piwnicy było by miejsce na jej prowadzenie.

Czy ma ktoś doświadczenie z piwnicami w tym projekcie? Jakie za i przeciw, z czym się to wiąże i oczywiście o ile mogą wzrosnąć koszty?

Mam też dylemat z garażem. Trochę wąski. Dla 2 stanowisk to dla nas za dużo i dodatkowo spore koszty chyba. Zastanawiam się nad poszerzeniem domu od strony garażu o 1-2 bloczki. Czy ktoś robi takie rozwiązanie lub analizował je?

Chcielibyśmy z żoną zobaczyć jakiś projekt HG-C3 w rzeczywistości i z stąd moje kolejne pytanie. Czy ktoś może nas przygarnąć na wizję lokalną :) .

Mieszkamy w okolicach Opola, ale lubimy wycieczki, nawet jeśli mają być dalekie. Zwłaszcza jeśli chodzi o taki tema, który ma być może na całe życie. Czekamy na propozycje.

Miałam na myśli pompę tylko do ciepłej wody, dokładnie tej firmy:

http://www.dimplex.de/pl/p-ciep3a/pompy-ciep3a-ciep3ej-wody.html

W chwili obecnej kosztuje ok. 6 tys a zapewnia spokój z ogrzewaniem ciepłej wody , wtedy kiedy nie trzeba palic w piecu. Stoi sobie w kotłowni , dziala na zasadzie odwrotnej niż lodówka;)

Do tego piec na ekogroszek:)

K.

kabi74 czy wiesz gdzie w Łodzi można dostać te pompy?

http://www.bimsplus.com.pl/promocje/26

Tutaj zamawiał nasz instalator, pozdrawiam - K.

Witam wszystkich. Wciąż zastanawiam się nad HG C3g. Generalnie najbardziej podoba mi się bryła, chociaż planuję wprowadzić trochę zmian na zewnątrz.Poza tym przeraża mnie małą łazienka u góry. Jeszcze nie kupiłem projektu, bo próbuję narysować swoje zmiany na kompie i zobaczyć czy będzie to wszystko się trzymało kupy. Tu prośba o pomoc. nie mam wymiarów elewacji, okien ,dachu itp. Jeśli byłby ktoś tak miły i przesłał mi na priv albo wrzucił na forum wymiary z projektu,czy całe strony z wymiarami z projektu. Jak narysuję domek wg swoich zmian, to wrzucę go na forum.pozdrawiam!

No to od 25.05 rozpoczynam elewacje: (tydzień urlopu)

1. styropian Arbet 15cm frezowany + 3cm na wykończenia

2. Klej do siatki Weber

3. Pianka do klejenia styropianiu Tytan Eos 25,50 zł / szt

4. Siatka , narożniki itd.

5. Zastanawiam się również nad wyborem tynku silikonowo-silikatowy (jakoś tak)

A w środku hm....pozostała barierka nierdzewna, montaż 3 oscieżnić (OBI nie potrafi sprowadzić kartonu bez uszkodzeń , przez co czekam juz 2 miesiące )

Kolejne plany to : podbita PVC , ułożenie kafelek na cokół oraz schody (kupione już w castoramie Ceramika Paradyż) oraz temat kostki brukowej chociaż przed samym wjazdem :)

http://seit.pl/dom/poddasze-zmiana.JPG

Oto zmiany jakie planuję zrobić w moim projekcie. Cały dom będzie nieco poszerzony od strony garażu. Garderoba bez okien, łazienka przeniesiona na drugą stronę domu - większe pomieszczenie jest do dyspozycji na łazienkę i będą krótsze połączenia wodne z pomieszczenia technicznego.

Z jednej strony (prawa) nie będzie balkonu. Drzwi zostaną i tylko barierka zostanie przymocowana do ściany. Da to więcej światła i ożywi elewację.

Z drugiej strony będzie balkon, ale w całości zrobiony z drewna (brak wylewki pod balkon). Ostatnio widziałem takie rozwiązanie i wyglądało to super. Wymiary tych balkonów są symboliczne i nie jest potrzeba robić balkonu z podłogą betonową.

W całym domu będzie tylko jeden komin (pod kominek i kocioł c.o.). Mam zamiar zrobić wentylację mechaniczną i nie są potrzebne.

Cały czas myślę nad podpiwniczeniem domu (bez garażu). Problem to strona finansowa. Jeśli ma ktoś informacje nad kosztami wykonania takiej piwnicy, to proszę o info. Będę wdzięczny.

witam, czy ktoś ma wejście od strony zachodniej ( mam prostokątną działkę 56m - str zachodnia, 26m str. południowa-również z drogą) - jak myślicie czy HG-C3g lustro -będzie się nadawał w takich warunkach (myślę o zmianie okna na drzwi balkonowe od str południowej) - czekam na odp. szczęśliwych posiadaczy zbudowanych domów - pozdrowienia chenk

• 2 weeks później...

http://img241.imageshack.us/img241/245/dscn0178j.jpg

http://img514.imageshack.us/img514/8082/dscn0179z.jpg

http://img72.imageshack.us/img72/8338/dscn0181.jpg

Styropian klejony na piankę Tytan Eos :)

Zalety - szybko , czysto i łatwo

Wady - przy krzywych ścianach bardzo duże zużycie (np. u mnie na jednym szczycie trzeba bylo dawać najpierw 3 pozniej 15cm styropianiu bo inaczej pianka za pianką szła

Podbitka firmy VOX

- panele są ok

- panele wentylacyjne - nie kupować , lepiej gotowe rozetki :)

Dwa szczyty zakończone :)

2 tyg pracy......pozostał do dokończenia front oraz strona od arasu.....oczywiscie na koniec baranek 1,5mm :)

[/img]