Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HG Atelier - HG-3CG

Recommended Posts

Witam,

Na dom zużyliśmy ok. 2 ton stali (fundamenty, strop, wieniec, schody) oraz 450 szt. bloczka.

Pozdr :)

Tak patrze na Twój komin na ostatnim zdjęciu i :

- czy otwory wentylacyjne są na przelot ? (bo u mnie to skopali budowlańcy, i otwór mam tylko z jeden strony, a to co mi kominiarz wspomniał jest to nieprawidlowe)

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak patrze na Twój komin na ostatnim zdjęciu i :

- czy otwory wentylacyjne są na przelot ? (bo u mnie to skopali budowlańcy, i otwór mam tylko z jeden strony, a to co mi kominiarz wspomniał jest to nieprawidlowe)

Witam,

U nas otwory wentylacyjne są na przelot - (wentylacyjny, do kominka, wentylacyjny i do c.o.) wynika, to z tego że chcielismy mieć lepszy dostęp do czyszczenia komina oraz do lepszego podłączenia c.o.

pozdr. :)

U mnie również nie ma kabiny na dole.....z drugiej strony po co ?

- nie bardzo pasuje mi biegać z dołu na górę po zakończonej kąpieli , zwłaszcza ze garderoba i sypialnia jest na poddaszu :)

- no i trochę ciężko będzie wszystko pomieścić tak w małej łazience (wc, umywalka, prysznic)

Witam

Mam pytanie o okno w łazience trójkątne:

1) jak jest szerkość struktury wokół okna (odległość od okna do dachu-krokwy)

2) szerokość i wysokość okna,

3) czy na zewnątrz jest parapet,

4) czy jest uchylne, uchylno-otwieralne

5) cenę :oops:

Z góry dziękuję :wink:

Nie wiemy jak za to okno się zabrać :evil:

Pozdrawiam

a my powiekszylismy na dole lazienke przesuwajac sciane nosna, przez to klatka schodowa jest wieksza a lazienka ma prawie 3m2 i miejsce na prysznic, oczywiscie kosztem mniejszego garazu:), ale chyba bez tragedii bedzie. pozdrawiam

Garażu to ja bym nie pomniejszał wg. mnie na szerokość nie może być już mniejszy , ponieważ u mnie już trzeba stawiać samochody odpowiednio , żeby w miarę swobodnie wysiadać

moja brama ma 4500 szerokości - jest to również minimalna szerokość , żeby wjeżdżać bez gimnastyki za kierownicą.

sam garaż ma chyba 5000 (nie pamietam) , ale przy zmiejszeniu jego szerokości może być duży problem z wysiadaniem z samochodu

Witam

Mam pytanie o okno w łazience trójkątne:

1) jak jest szerkość struktury wokół okna (odległość od okna do dachu-krokwy)

2) szerokość i wysokość okna,

3) czy na zewnątrz jest parapet,

4) czy jest uchylne, uchylno-otwieralne

5) cenę :oops:

Z góry dziękuję :wink:

Nie wiemy jak za to okno się zabrać :evil:

Pozdrawiam

3. na zew. jest parapet - wykonał go dekarz

4. uchylno-otwieralne

5. coś koło 1000 zł

gdzieś wcześniej pisałem o tym oknie :)

Witam.

Właśnie skończyliśmy dokonywać poprawki i teraz do pracy biorą się projektanci z poszczególnych branż. Pod koniec lutego ma być też zezwolenie na budowę, kredyt i do pracy.

Postaram się umieścić rzuty naszych zmian. Są spore.

http://www.seit.pl/DOM/1.jpg

http://www.seit.pl/DOM/2.jpg

Opis zmian: PARTER

- dom poszerzony o 90cm,

- poszerzone wejście do salonu,

- likwidacja kominów (wentylacja mechaniczna),

- przeniesiona toaleta pod schody, drzwi do garażu do wiatrołapu,

- przebudowany wiatrołap (tutaj będą dalsze zmiany na etapie budowy. zamiast szafy w wiatrołapie przesuniemy jeszcze ściankę sąsiadującą z kuchnią i zrobimy komórkę w kuchni),

- nad wejściem dłuższy daszek + kolumny,

- większa brama do garażu,

Opis zmian: PODDASZE

- przeniesiona łazienka na drugą stronę domu,

- wydzielenie garderoby,

- likwidacja balkonów, drzwi pozostają będą zainstalowane "atrapy" balkonów,

- likwidacja okien trójkątnych i zastąpienie ich zwykłymi oknami dachowymi, na klatce schodowej będzie podwójne okno.

- jeszcze planujemy zrobić bezpośrednie przejście z łazienki do garderoby, ale nie wiemy czy da radę ze względu na skosy.

ja piszę o samych grzejnikach, które kupowałem sam - centralne z tymi wszystkimi pompkami kosztowało ok 35000 więc nie wiem co ci doliczali może montaż czy coś tam jeszcze, ale jak za same grzejniki to drogo ja na moją "taniochę " mam 24 m-ce gwarancji jak wytrzymają 8 -9 lat to będę zadowolony a potem sobie wymienię może coś lepszego wymyślą

• 2 weeks później...

Witam, przyszedl czas na wybor pieca gazowego, polecono mi taki:

http://allegro.pl/item855383924_kociol_de_dietrich_mcr_ii_24_t_kondensat_1_funkc.html

zastanawiam sie jeszcze czy nie jest za maly, gdzies widzialem ze ogrzewa do 180m2, a kobieta w sklepie mowi ze nawet do 300m2. jak liczyc powierzchnie do ogrzania?czy liczyc garaz i kotlownie normalnie?poradzcie czy to bedzie odpowiedni kociol??pozdrawiam