Anett1719504851 30.10.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 malotka tak się zastanawiam, jak nie masz wc na dole, to czy komin (taniej kominiki wentylacyjne - chyba ceramiczne) można wybudować od poziomu piętra. Jesli tak, to nadal namawiam na przesunięcie twojej łazieniki w stronę sypialni, tak aby dwa pokoje były bez wnęk. Myslę, że będą bardziej ustawne. Ja również mam podniesioną ściankę kolankową (chyba + 1 pustak max), ale zdecydowałam się przesnieść łazienkę na druga stronę do projektowej garderoby. U mnie zmiany były jeszcze w budowie głownego komina tzn. w projekcie jest w kwadracie u mnie prostokącie,tak aby wentylacyjne otwory nie mieszały sie z dymowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malotka 30.10.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Anett a widzisz umknęło mi to przesunięcie łazienki na górze w prawo. Tak jak mówisz, architekt też nas informował o tych pustakach zamiast kominu. Ma być to wszystko w ścianie tylko wylot na dachu. Mamy mieć zrobione tak wszystkie kominy, oprócz chyba tego z c.o. Kominek, wc, łazienki, kuchnia, wszystko ma być ukryte w ścianach. Mówisz, że pokój z wcięciem jest mało ustawny? Hmmm, a u nas ten pokój obok projektowej garderoby będzie wcięty, bo garderoba musi być ciut wysunięta aby zmieściła się tam pralnia. Choć w tej głównej sypialni to faktycznie ta "wnęka" do niczego nie potrzebna, na łóżko za mała, na garderobę też, bo przecież są tam skosy... Chyba zadzwonię dziś do architekta, żeby przesunął tą łazienkę. Zaraz zabiorę się za kolejną poprawkę rzutów Dzięki :* Zaczynam się denerwować Za 8 dni ma przyjść pozwolenie Musze jeszcze przyłącze wody załatwić. Energię już mamy, tylko podpisać umowę wystarczy i licznik założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_mario 30.10.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Co do garażu, to my mieliśmy projekt z pojedynczym stanowiskiem, które naszym zdaniem było bardzo wąskie i dla tego poszerzyliśmy cały budynek od strony garażu o 90cm (+1 krokiew). Suszarnię mamy w pomieszczeniu gospodarczym za garażem. Jest tam miejsca na 2 stojaki na pranie. Nie mamy kominów wentylacyjnych ponieważ poszliśmy w wentylację mechaniczną z rekuperatorem i wymiennikiem gruntowym. Przesyłam zdjęcie toalety pod schodami. Miejsca jest w niej wystarczająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malotka 31.10.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 K_mario super macie schody! To białe to drewno czy ściana wygipsowana? Nie brudzi się to? Marzą mi się takie schody ale mąż twierdzi, że będzie to niepraktyczne. Wc faktycznie przestronne. Wystarczy na załatwienie potrzeby. Większe niż u mnie w bloku A u góry macie tylko wannę, czy też prysznic? Czy ja widziałam prysznic u Ciebie wcześniej... Muszę się cofnąć, bo pamięć mi już szwankuje. Po umywalce w wc dolnym wiem, że wstawiałeś już wcześniej zdjęcia. Ale w stanie surowym Teraz to ma charakter Czy w górnej łazience macie umywalkę irydę? Ja mam taką teraz. Wygląda świetnie. Pamietam jak pisałeś, ze poszerzacie budynek. U nas nie ma możliwości, bo do dyspozycji po bokach mamy 30 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_mario 30.01.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Witam. Widzę, że temat powoli upada i coraz mniej wpisów. Projekt trochę się znudził i już nie budują w tym stylu. Ja też coraz rzadziej tu zaglądam i dla tego dopiero dzisiaj odpowiadam. Umywalka Iryda, podstopnie są wykonane ze sklejki pomalowanej na biało i polakierowanej. Już ponad 2 lata mieszkamy i nic się nie pobrudziło. Jeśli nawet coś by się pojawiło, to można by łatwo zetrzeć. Powierzchnia gładka jak przy kafelkach. Stopnie też są szerokie, więc nie ma obaw o haczenie o podstopnie. Do góry mamy oprócz wanny prysznic i to spory 1,20x1,00m. Zrobiony pod skosem i jest na prawdę sporo miejsca. Mam 1,85m wysokości i jeszcze nigdy nie zahaczyłem o sufit głową czy rękoma. Sam sufit po kąpieli jest suchy, pojedyncze krople mogą się pojawić. Deszczownica jest tam, gdzie największa wysokość i w tej części brodzika się myjemy. Tam gdzie najniżej jest zamontowana półka na środki do mycia i jak człowiek musi się schylić, żeby umyć dolne części ciała, to akurat ta niższa część prysznica sprawdza się doskonale. Pełna swoboda, nie trzeba się przyklejać do ściany, żeby się umyć. Nawet 2 osoby mogą się spokojnie razem umyć Ostatnio wykonałem zabudowy wolnej przestrzeni pod schodami na parterze i właśnie w łazience obok prysznica był taki mały kąt ze skosem. Zrobiłem tam szuflady sporych wymiarów i teraz wszystkie kosze z praniem czy środki czystości są pochowane w tych szufladach a na dole pod schodami są 3 potężne szuflady i 1 komora zamykana drzwiczkami. Sporo miejsca, że nawet córka się mieści w szufladzie Akurat miejsce na obrusy, odkurzacz czy laptopy, torebkę żony. Po zamknięciu tworzy to prostą ścianę pomalowaną taką samą farbą jak pozostałe ściany w pokoju. Zainstalowałem w tych szufladach system otwierania bez uchwytowego i na pierwszy rzut oka nie widać, że są tam jakieś szafki. Widać tylko przestrzenie pomiędzy poszczególnymi szufladami. Postaram się zrobić parę fotek i umieścić na forum. W tej chwili kładę jeszcze kafelki w kuchni nad blatem. Nie mieliśmy ich (zabrakło czasu podczas budowy) i ściany strasznie się brudziły przy gotowaniu. Nawet specjalne farby do kuchni nie ochronią ścian przed tryskającym tłuszczem. Jak tylko zrobi się cieplej wychodzę kończyć obejście. Obiecałem sobie, że do wakacji zrobię wszystko i koniec. Siadam na tarasie i w końcu upajać się chcę własnym domkiem. Od 3 lat tylko praca przy nim. ciągle jest coś do zrobienia. Trzeba odpocząć przed remontami, które w końcu przyjdą Czy jeszcze ktoś buduje ten domek, czy już wszyscy pobudowali się? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duken 31.01.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Czy jeszcze ktoś buduje ten domek, czy już wszyscy pobudowali się? Pozdrawiam. Jeszcze nie wszyscy, ja rozpoczynam w tym roku HG-C3D - własnie dziś zarejestrowałem dziennik budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak30 31.01.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 My właśnie wykańczamy aktualnie docieplenie poddasza, strychu i nareszcie regipsy na poddaszu, potem łazienki itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malotka 04.02.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 k mario, myślałam, że już się nie odezwiesz... dziękuję za info odnośnie schodów. chyba uda mi się namówić męża na takie rozwiązanie, bo bardzo mi się to podoba. co do łazienki to wydawało się na zdjęciach, że prysznic jest tyci, jeśli chodzi o wysokość. ty jednak masz przełożoną łazienkę w miejsce garderoby, my pozostaliśmy przy pierwotnym ułożeniu, więc tak dużego mieć nie będziemy. jednak mamy zmodyfikowane okno - z trójkątnego będzie zrobiona zwykła lukarna, więc powinno być bardziej przestronniej. piszesz o zabudowie wnęk bez klamek, ja właśnie takie coś widziałam u znajomych i mi się to szalenie podobało, bo początkowo myślałam, że to element wystroju oni mają akurat drzwiczki w kolorze drewna. a ty masz z płyty jakiejś, że pomalowane farbą ścienną? ostatnio wymyśliłam dodatkowy schowek w garażu, będzie pod schodami. ja (nie wiem czy pamiętasz) mam kominek przy schodach i nie byłoby tam dojścia pod schodami a za wc, początkowo mieliśmy zabudować, ale potem z mężem wymyśliliśmy, że można się tam będzie dostać od strony garażu. a wiadomo, każdy schowek się przyda, choćby na jakieś akcesoria do mycia aut, czy coś podobnego. jak dasz radę to wklej zdjęcia, chętnie obejrzę fajnie masz, że już w perspektywie niebawem kawa i relaks u nas kupa ziemi i zaraz wykopy duken witaj na pokładzie. my zaczynamy w kwietniu, jeśli dostaniemy kredyt :/ tak więc może będziemy wznosić mury razem aniak 30, to wy już po całym bałaganie na zewnątrz, zaczynacie wykańczać super ja ostatnio nie wytrzymałam i zasiadłam do programu ashampoo. wzniosłam swój hg-c3g w komputerze i powstawiałam meble, które mam obecnie w domu, by sprawdzić ile miejsca będziemy mieli w naszym wymarzonym domku. wizualizacje wyglądają obiecująco, od razu nasunęły się kolejne poprawki przed budową trzeba będzie nanieść jeszcze kilka zmian, by wszystko i wyglądało i funkcjonowało cudnie. ale jak pisałam czekamy niecierpliwe na kredyt, wszystko opóźnia się przez błędy architekta, który namieszał w adaptacji, banki się podoczepiały i proces się wydłużył :/ oby tylko przyznali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak30 20.02.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 NIESTETY NA ZEWNĄTRZ BRAK ELEWACJI ALE DOCIEPLENIE BUDYNKU U NAS JUŻ JEST . MAŁOLATKA JEŚLI JESTEŚCIE NA ETAPIE ADAPTACJI TO PROPONUJĘ POWIĘKSZYĆ TARAS I ZROBIĆ TROCHĘ INNE ZADASZENIE, WYCHODZI SUPER TARAS OK 50 M2 Z CZĘŚCIĄ ZADASZONĄ GDZIE MOŻNA POSTAWIĆ SOLIDNY STÓŁ I POSADZIĆ GOŚCI W RAZIE DESZCZU. MY MAMY RÓWNIEŻ NA CZĘŚCI PIWNICĘ GDZIE PRZENIEŚLIŚMY KOTŁOWNIĘ MAMY SKŁAD NA OPAŁ ORAZ MIEJSCE TYPOWO PIWNICZNE TJ NP NA ZIEMNIAKI CZY SŁOIKI A W MIEJSCU KOTŁOWNI W GARAŻU MAM PRALNIĘ.JAK ZROBI SIĘ CIEPLEJ WSTAWIĘ KILKA FOTEK POZDRAWIAM WSZYSTKICH BUDUJĄCYCH I TYCH KTÓRZY WYBUDOWALI JUŻ HG-C3G:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malotka 21.02.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 aniak30 rozbawiłaś mnie tą małolatką Dzięki za rady, jednak my jesteśmy już dawno po adaptacji, w Urzędzie decyzja wydana, jedynie nam powierzchnie podłóg architekt na nowo przeliczał, bo osioł popisał jak bądź i się w bankach podoczepiali, że za duża powierzchnia użytkowa na rodzinę na swoim wyszła... Ale już wszystko poodkręcane i właśnie na dniach dostaliśmy informacje, że we wszystkich bankach dostaliśmy kredyt! Więc będzie w czym wybierać. Umowy właśnie zamówiliśmy. Teraz już z górki. zaczynamy jak minusy znikną z termometrów Sama w to nie wierzę! Wklejaj zdjęcia, uwielbiam oglądać swój przyszły domek Ja na razie zaspokajam sobie ciekawość zdjęciami z programu do tworzenia domów, chodzę po prostu po wirtualnym hg c3g bo zdjęcia forumowiczów to już znam na pamięć Jak się nauczę to wkleję kilka zdjęć. My mamy pralnie na górze, a na dole obok kuchni (którą przenieśliśmy koło kotłowni) mamy spiżarkę. O tarasie pomyślałam za późno, ponoć nie można tej powierzchni już dodać, bo powierzchnia zabudowy się zmieni i inspekcji odbioru nie przejdziemy. Ale nasz architekt w ramach rekompensaty za całe zamieszanie podłogowe obiecał coś zrobić. A o jakim innym zadaszeniu nad tarasem piszesz? Duken a u Was coś ruszyło/rusza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak30 23.02.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 PRZEPRASZAM ZA POMYŁKĘ malotka TAK TO JEST JAK PO NOCACH W INTERNECIE SIĘ SIEDZI:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duken 25.02.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Duken a u Was coś ruszyło/rusza? Powoli rusza, aktualnie zbieram oferty na materiał i wykonanie. zamieszczam zaplanowany układ pomieszczeń przy zbieraniu ofert na wykonanie zaznaczyłem : - Fundamenty • Podbetonka (na głębokości 120 cm) • Ławy (zewnętrzne szerokość 80 cm wewnętrzne 60cm) • Ściany żelbetowe wylewane na mokro • Całość przemalowana dysperbitem • Po obrysie zewnętrznym ocieplone styrodurem (bez stopy)+ folia kubełkowa • Drenaż przy stopie • Nad drenażem odwodnienie z rynien z połączeniem do studni oddalonej około 2 metry od budynku • Po obrysie zewnętrznym fundament obsypany kamyczkiem do szerokości 30 cm do samej góry. • W środku zasypane pospółką i ubijane • Podbetonka - na poddaszu robię drugi strop. - do okien nadproża na rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_mario 27.02.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Witam. Odnośnie braku tarasu w projekcie. Mozna zawsze pomyśleć o tarasie ziemnym bez fundamentów. Nawieźć kamienia, ubić dobrze i po sprawie. Wklejam kilka fotek zabudowy jaką ostatnio udało mi się zrobić. Żaden ze mnie stolarz, ale Allegro, Castorama, trochę wyobraźni i dużo wolnego czasu i wyszło to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
felkowo 27.02.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Witajcie. Jutro kupujemy działkę . Achhhh i marzymy właśnie o wybudowaniu tego domu!!!! Niestety, najpierw czeka nas sprzedanie mieszkania, a ostatnio to bardzooo trudne !!! Trzymajcie kciuki o szybkiego kupca, a wtedy wbijamy łopatę w ziemie i dołączamy do Was- szczęśliwców idealnego domu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malotka 27.02.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) aniak30 spoko duken fajne rozwiązanie macie z pralnią, my też upchnęliśmy ją u góry. No i nastraszyłeś mnie tymi wszystkimi pospółkami i drenażami My raczej zdamy się na firmę, która będzie nam budować Ciekawe na ile Wam wycenią, my pierwszą wycenę już mieliśmy, ale nawet nie podeszliśmy do negocjacji, bo zabraliśmy się za załatwianie kredytu, który suma sumarum w końcu dostaliśmy. Za swoja pomyłkę i zamieszanie nasz architekt, który jest tez wykonawcą ma nam porządnie zejść z ceny. Jak to będzie wyglądało? Okaże się pewnie w najbliższym miesiącu. Musimy poszukać jeszcze dwóch firm dla porównania cenowego. k_mario mnie tak zauroczyły twoje otwarte schody, że u nas też takie robimy, tylko, że u nas przy schodach mamy komin, więc pod schodami wymyśliłam sobie składzik na drewno. Na pewno będzie ładnie wyglądało A twoje zabudowy są rewelacyjne. Powiadasz, że sam robiłeś? Aż się wierzyć nie chce! Podnosiliście może ściankę kolankową? Zastanawiam się na ile można podejść pod skosami? Jestem w fazie obmyślania łazienki, co gdzie i jak... Czy wanna pod samym skosem nie byłaby zbyt blisko ściany? Trzeba będzie ją odsunąć? A jeśli tak, to o ile? I to samo pytanie do wc z zabudową. aniak30, ty już wykańczasz, to może też się wypowiesz? felkowo witajcie Trzymam kciuki za sprzedaż mieszkania Jeśli mi się uda załączyć plik, to zobaczycie nasze rozwiązanie dołu. Z powodu usytuowania domku na działce musieliśmy zamienić miejsce kuchni z salonem i wyszło na opak Ale dla nas idealnie. Proszę tylko nie patrzeć na brak kolorów na ścianach, brak podłóg, różny kolor okien, itp. Program jest bogaty jeśli chodzi o stawianie murów, ale ubogi w wyposażenie. Meble pozostawiają wiele do życzenia... Kominków było brak, więc zrobiłam swój z luster Lustro jest też zamiast telewizora No, ale w Ashampoo zatrzymali się na telewizorach z kineskopem głębokim na pół metra To wszystko to tylko zarys tego, co planujemy. Edytowane 27 Lutego 2013 przez malotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duken 28.02.2013 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 aniak30 spoko Ciekawe na ile Wam wycenią w wycenie jest duża rozpiętość, ale za stan surowy, otwarty: 25 tyś (fundamenty, ściany i dwa stropy ) oraz dodatkowo - za dach 65 zł za m2 - przy tej ofercie nie uzgadniałem szczegółów wykonania 78 tyś netto ( i wykonawca zapewnia robocizna +sprzęt +szalunki systemowe ) 39 tyś, ale tu muszę zapewnić szalunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak30 01.03.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 WITAJCIE! MY PODNIEŚLIŚMY ŚCIANKĘ KOLANKOWĄ O 1 PUSTAK , ŁAZIENKĘ ZOSTAWILIŚMY W MIEJSCU WG PIERWOTNEGO PROJEKTU, A WANNĘ MAMY NAROŻNĄ I NASZ MAJSTER MONTUJĄC INSTALACJĘ WODNĄ TROCHĘ WBIŁ SIĘ W STROP WIĘC WANNA JEST W SAMYM ROGU I POD SKOSEM , JA MAM 176 CM WZROSTU I BEZ PROBLEMU SIĘ MIESZCZĘ, POD SCHODAMI ZAMIAST SUPER ZABUDOWY MY WYMYŚLILIŚMY KOMINEK I MAMY TROCHĘ SCHODY PODNIESIONE O 1 SCHODEK WIĘCEJ WIĘC WNĘKA JEST WYŻSZA , NA RAZIE JESTEŚMY NA ETAPIE WYKAŃCZANIA ŁAZIENEK A RESZTA PRZED NAMI ŻYCZĘ WSZYSTKIM BUDUJĄCYM POWODZENIA!!!!!!!!!!! I DUŻO KASYYYYYYYYYYYYYYYYY I CIERPLIWOŚCI:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak30 01.03.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 A I JESZCZE JEDNO MY ZA WYBUDOWANIE DOMU ORAZ ZA DACH ZAPŁACILIŚMY 68 TYS ZŁ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malotka 02.03.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) duken nie kumam twoich wyliczeń, może za późno tu wpadłam 25 tys to sama robocizna? a 78 tys to co? stan surowy z robocizną materiałami, z dachem? a to 39 tys :/ jak masz czas to mi to objaśnij bo się pogubiłam. aniak30 podałaś cenę samej robocizny? i co w tym się zawierało? fundament, ściany + dekarze? czy bez dachu? dzięki za potwierdzenie, że można się wykąpać pod skosem zaczynam się zastanawiać jak zaprojektować wnętrza, żeby było funkcjonalnie i ładnie u nas wykonawca przedstawił taką ofertę: Zestawienie kosztów stanu surowego otwartego: Fundamenty Wraz z izolacjami 36 tys (w tym robocizna 10 tys) Przyziemie wraz z poddaszem 90 tys (w tym robocizna 25 tys) konstrukcja i pokrycie dachu 44 tys (w tym robocizna 16 tys) RAZEM ok. 170 tys do tego trzeba doliczyć VAT Stan surowy otwarty obejmuje: wytyczenie budynku zebranie humusu i wykopy fundamentowe, zbrojenie ław fundamentowych i betonowanie izolacje przeciwwilgociowe pionowe i poziome izolacje termiczną fundamentową pionową podsypke piaskowo-żwirową zagęszczoną mechanicznie podposadzkową kanalizację sanitarną warstwę podbetonu ściany konstrukcyjne przyziemie wraz ze stropem i wieńcem ściany kolankowe i szczytowe poddasza oraz ściany konstrukcyjne ścianki działowe wieniec ścian kolankowych kominy, powyżej polaci dachowej z cegly klinkierowej schody wejściowe - murowane lub wylewane na mokro, tarasy - murowane lub wylewane na mokro schody wejściowe - murowane lub wylewane na mokro, schody międzykondygnacyjne - żelbetowe konstrukcja dachu pokrycie dachu opierzenia, rynny i rury spadowe uporządkowanie terenu - wywóz śmieci równanie dzialki NIE MOGĘ UWIERZYĆ, ŻE ZA MIESIĄC ZACZYNAMY! Edytowane 2 Marca 2013 przez malotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malotka 05.03.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 aniak30, mam pytanie, ile pochłonęło was urządzenie domu (od stanu surowego, zadaszonego) do wprowadzenia? Wystarczy 200tys na okna, rolety zewnętrzne, drzwi, podłogi, malowanie, elektrykę, łazienki, grzejniki z piecem, kominkiem, zakup mebli kuchennych i agd? Będę wdzięczna za szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts