Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HG Atelier - HG-3CG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzis jeden z moich przyszlych wykonawcow przyniosl mi kosztorys , troche mnie zszokowala cena za stan surowy otwarty, mam wymurowane mury doprojektowanej piwnicy, cena obejmuje od deki nad piwnica w gore. Jest to 160tys netto. z materialem. Troche sie zdziwilem bo wykonawca ktoremu musialem podziekowac w zeszlym roku chcial 50tys za robocizne za stan surowy zamkniety. Czy te materialy sa takie drogie??Przeciez ostatnio strasznie podrozalo, prosze o wasza opinie, zalezy mi na czasie wiec nie wiem czy sie na niego decydowac. czekam na oferte jeszcze jednej firmy. Prosze o odpowiedz.pozdrawiam

To zależy jakie materiały bierze pod uwagę Twój wykonawca. Ale napewno po kilku ostatnich dniach biegania po hurtowniach mogę stwierdzić że duzo za dużo o jakieś ~30 do40 tyś. Według moich wyliczeń na stan surowy zamknięty sama robociznato jakieś 50-70 tyś a materiały na stan surowy otwarty w granicach od 60-80 tyś. Moje zdanie jest takie szukaj dalej innego wykonawcy.

Pozdrawiam

wuuju daj znać jak podejmiesz decyzję i znajdziesz wykonawce i napisz na jaką sumę umówiłeś się z wykonawcą i jaki zakres prac ona obejmuje. Ja osobiście jestem na tym samym etapie. Szukam i rozmawiam z kilkoma firmami. Koszta wachają się od 28 do 45 tyś za stan surowy otwarty oczywiście netto. Mój materiał a sprzęt lezy cały po stronie firmy. Zakres robót od fundamentów do położenia blachodachówki.

Witam wszystkich. Czytam o kosztach których piszecie i dochodze do wniosku że ja zdrowo przepłace. Jak już wcześniej pisałem buduje lustrzane odbicie, bez większych zmian w projekcie i jestem z moim wykonawcą umówiony na 65 tyś. za stan surowy otwarty ( na dach- dachówke ). Dodam że są to górale i umawiałem się co do kosztów w sierpniu 2008. Mój znajomy zaczyna budować dom o podobnych gabarytach i też ekipa z gór wybuduje za 50 tyś. a załatwił to już w styczniu i zaczynają od poniedziałku. Obecnie jestem na etapie ocieplania muru fundamentowego. Jak u Was z kosztami za materiał ? Mój dostawca z hurtowni twierdzi że tak dobrych cen za materiały nie było od 4 lat. I tak np. Porotherm 30 kupiłem za 4,80 brutto/szt. bloczek fundamentowy 38x25x12 3,20 brutto/szt.Piszcie co myślicie-szczerze. Może ktoś mi powie jak się dołącza zdjęcia??? Pozdr

Jestem po rozmowie z drugim wykonawca, chcialby 150 tys za stan surowy otwart, material po jego stronie , nic mnie nie interesuje, wszystko pod klucz. no i robia od zmierzchu do switu, to troche kusi heheh. Zostala jeszcze jedna oferta w srode bede wiedzial i cos trzeba bedzie zadecydowac. ciezki wybor, pozdrawiam

Wuuju a niemyślałeś nad tym aby zatrudnić ekipe budowlaną wyspecjalizowaną w cały sprzęt do samej robocizny? Do stanu surowego otwartego. Materiał leży po twojej stronie sam możesz negocjować ceny czy u hurtowników czy bezpośrednio od producenta. Zawsze to zostaje ci ulga za materiały około 15 % które możesz sobie odliczyć. a jak weżmiesz firme to firma wystawi fakture z vatem 7% i oczywiście będzie musiała zapłacić od tego nie wiem dokładnie ile ale jakiś podatek. Oczywiście wszystkie te koszta odbijają się na Tobie i pewnie wpływają na cały ten koszt.

Uff, dzisiaj przywieźli więźbę, podobno we czwartek zaczynają układać.

Na ten moment wygląda to tak:

http://img16.imageshack.us/img16/8945/img1103fg8.jpg

http://img15.imageshack.us/img15/6973/img1107sc7.jpg

http://img13.imageshack.us/img13/3669/img1108yb1.jpg

pozdrawiam

rafał

Ja jestem na etapie układania kafelek :) wrzucę w tym tygodniu może parę fotek :)

A tak z innej beczki : podrożał styropian o + 5 zł za m3 !!! (elewacja) aktualnie mam cenę 106 zl brutto za m3

To kiedy przeprowadzka:)?? My mamy ambitny plan październik 2009 - ale to jeszcze dużo pracy przed nami... tyle, że wiosna idzie!!!!!!!:):):)

Ja jestem na etapie układania kafelek :) wrzucę w tym tygodniu może parę fotek :)

A tak z innej beczki : podrożał styropian o + 5 zł za m3 !!! (elewacja) aktualnie mam cenę 106 zl brutto za m3

To kiedy przeprowadzka:)?? My mamy ambitny plan październik 2009 - ale to jeszcze dużo pracy przed nami... tyle, że wiosna idzie!!!!!!!:):):)

Tak myśle ze jak zrobie elewacje na wiosnę, i usprzątne jeszcze teren , to może zgłoszę pozwolenie na użytkowanie ? jeszcze nie wiem...... najwyżej będzię trzeba mieszkać przed pozwoleniem , no ale tak robi większość :) do kwietnia br. powinno się udać wprowadzić

Ten jeden porotherm więcej do ściany kolankowej to szczerze by się przydał.

Tak wiem, ale zachorowałem i przyjechałem na budowę jak już wylane były wieńce :) I już żal mi było cokolwiek robić. Poza tym zmiana wysokości ścianki powinna się wiązać ze zmianą kąta nachylenia dachu. A to prowadzi do zaburzenia proporcji, które akurat w tym projekcie mi się podobają. Chociaż z drugiej strony to tylko jeden bloczek. Ale jak to mówią i tak już po filipku.