tomzar 02.05.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Witam !Mam działkę na której chcę wybudować dom ok 130 m2, nie mam jeszcze konkretnego projektu.Muszę złożyć wniosek do Enei o przyłącze prądu i mam dylemat nad kilkoma polami we wniosku do wypełnienia.1. Moc przyłączeniowa: w układzie 1 / 3 fazowym - wiem o co chodzi 220V, 380V, czy jest sens w takim domku instalować 3 fazy ?2. Jaką podać moc przyłączeniową, pola: plac budowy/docelowo ?3. Przewidywane roczne zużycie energii elektrycznej ? Może coś doradzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 02.05.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 3 fazy tak, ponieważ jest możliwość rozdziału obciążenia miedzy poszczególene fazy. Przy jednej fazie trzeba zastosować dużo wyzsze zabezpieczenie. Moc przyłączeniową proponuję wpisać minimalną z tabeli dla zabezpieczenia 20A (tabele są na stronie Enei), oczywiście mozna więcej, według mnie 20 A powinno byc OK (ja mam 16A i jest OK ale nie mam płyty elektrycznej). Dla 20 A jest chyba 13kW, ale lepiej sprawdz. Na plac budowy ja miałem 7 kW i wystarczyło. W rubryce z rocznym zuzyciem wpisałem chyba 3500kWh, ale ma to niewielkie znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 02.05.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Wpisz w wyszukiwarce na stroniw http://www.enea.pl Obliczenie mocy przyłączeniowej, znajdziesz tam wszysto czego potrzebujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzar 04.05.2008 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Dzięki za odpowiedzi. W wyszukiwarce enei nie znalazłem .Byłem tam 2 maja i poprosiłem o pomoc panienkę z okienka, i pomogła !Roczne zużycie 4000 , 3 - fazowe bo teraz tylko takie montują , niema możliwości w domku 1 fazy, pobór to bodajże 12 i 16. DO ADMINA - oczywiście gdzieś już było i można znaleźć ale.. jak mam się przekopywać przez temat który ma z 300 stron to dziękuję, może gdyby wyszukiwarka lepiej działała ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga350 04.05.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Idź do biura obsługi klienta tam ci doradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts