Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rury centralnego ogrzewania pod ziemią

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Mam piec stojący w budynku gospodarczym oddalonym od domu o 30 m.

Chcę poprowadzić rury CO po ziemią od pieca do domu, stąd pytanie jakie to muszą być rury (rodzaj, model, firma?) i jak głęboko wkopane w ziemię?

Nie mam możliwości postawienia pieca bliżej domu, proszę więc o odpowiedzi w temacie. Może ktoś też ma taki model ogrzewania i podzieli się doświadczeniem?

Najwygodniej rury preizolowane. Są to rury (stalowe lub z tworzyw sztucznych) z prefabrykowaną izolacją termiczną i płaszczem HDPE chroniacym izolację przed uszkodzeniami mechanicznymi.

Są w wersji rur pojedynczych (wtedy kładziesz dwie obok siebie) oraz w wersji podwójnej (dwie rury w jednej izolacji).

Jeśli nie ma po drodze żadnych odgałęzień do innych budynków to taniej wyjdzie ci zapewne rura z tworzywa sztucznego niż stalowa. Tym bardziej, że z tworzywa sztucznego będziesz miał rurę w zwoju i sam ją ułożysz.

Kładzie się ją min 40 cm pod powierzchnią terenu.

A producentów jest wielu, wpisz w google "rura preizolowana".

Dziękuję za informacje. Poczytałem na temat rur preizolowanych i już się mniej więcej orientuję o co chodzi.

Mam jednak teraz inne pytanie: jak skuteczne są takie rury, a właściwie ich izolacja? Dokładniej mówiąc jakie są straty ciepła, np. procentowo?

Dodam jeszcze, że wcześniej myślałem o takim rozwiązaniu: 2 x rura peksal (zasilenie i powrót), na nich ocieplacz (otulina, to takie szare) i to wszystko w rurę kanalizacyjną fi 100 + ewnetualnie wypełnienie pozostałych pustych powierzchni w rurze pianką. Co o tym myślicie? Jednak te rury preizolowane są strasznie drogie... :-?

...Dodam jeszcze, że wcześniej myślałem o takim rozwiązaniu: 2 x rura peksal (zasilenie i powrót), na nich ocieplacz (otulina, to takie szare) i to wszystko w rurę kanalizacyjną fi 100 + ewnetualnie wypełnienie pozostałych pustych powierzchni w rurze pianką. Co o tym myślicie? Jednak te rury preizolowane są strasznie drogie... :-?

Pierwsze "rury preizolowane" ;) właśnie tak powstawały. I nawet do dzisiaj pracują.

Jeśli musisz zejść z kosztów i masz dobre warunki gruntowo-wodne, to tak da się zrobić i przy dokładnym wykonaniu nic im nie ubędzie. Gorzej jeżeli będziesz miał wysoki poziom wód gruntowych, wtedy Twoja izolacja termiczna będzie tylko z nazwy izolacją.

A jesli chodzi o straty ciepła to przy temp. ok. 0 stopni C będzie widać topniejący śnieg ;). Dookładnie możesz policzyc korzystając ze wzorów umieszczonych w poradnikach i gotowych tabelach producentów rur preizlowanych.

Wejdź np. tutaj, ściagnij poradnik projektanta i zerknij na strony nr 10-12.

• 8 years później...