Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyliczyć ilość cementu i piasku na budowę cokolika?

Pearl

Recommended Posts

No właśnie! Jakie proporcje najlepiej zastosować przy budowie cokolika? Cement będzie bez domieszek, czyli I grupa - ile potrzeba go na m3 betonu? Ile na ten sam m3 potrzeba piasku? Nie chciałbym się "machnąć" w obliczeniach i niepotrzebnie magazynować cement zimą. Pomóżcie!

Pozdrawiam

Pearl

To tak, cemetu zalecam 280kg/m3, na cokolik, który znajduje się w środowisku wilgotnym tak właśnie należy dobierac ilość cementu. Piasek nie stosując profesjonalnych obliczeń możesz dobrać "na oko" choc nie popieram takich metod. Proporcje 3do1 3 jednostki piasku 1 jednostka cementu. Pamiętaj,ze taki dobór piasku i jego proporcji z cementem nie jest poprawny i nie gwarantuje wymierzenia dokładnej ilości tego materiału. Tylko zaklad betoniarski stosując odpowiednie techniki obliczeń dobiera to prawidłowo z punktu widzenia ilościowego, jakościowego itp.

Może warto się zainteresowac gotowymi zaprawami różnego typu; murarskie, tynkarskie... jest to o wiele latwiejsze i nie wiele droższe. Należy tylko uważać, żeby kupić właściwy rodzaj zaprawy do twojego cokoliku jest tego mnóstwo do wyboru. Produkuje to każdy ceniący się producent; Atlas, Bolix, Knauf itp.

No właśnie! Jakie proporcje najlepiej zastosować przy budowie cokolika? Cement będzie bez domieszek, czyli I grupa - ile potrzeba go na m3 betonu? Ile na ten sam m3 potrzeba piasku? Nie chciałbym się "machnąć" w obliczeniach i niepotrzebnie magazynować cement zimą. Pomóżcie!

Pozdrawiam

Pearl

Na stronach http://www.muratordom.pl/logo_glowna.gif są zamieszczone przydatne kalkulatory i narzędzia między innymi kalkulator ilości składników do wykonania betonu B15

Jednak Mariusz79 ma rację - najlepiej zastosować gotowe zaprawy lub beton towarowy.

:( :( :( ...no to może z innej strony Was "podejdę".

Zadanie:

Ile potrzeba cementu (budowa cokoliku) na m3 betonu przyjmując, że stosuje się proporcję 3 do 1 (trzy części pospółki, jedna część cementu). Do betonu nie będzie dodawany gruz.

Niech się Ktoś zlituje i to za mnie obliczy - obliczam to na różne sposoby, ale i wyniki wychodzą b.różne :( :oops: . Skoro to takie proste...

Pozdrawiam i czekam na Wasze obliczenia

Pearl

JA KUPIŁEM CEMENTU NA MÓJ MAŁY DOM 100M2 PONAD 1,5 TONY i 16 KUBIKÓW PIASKU. KUP SOBIE 1 TONĘ CEMENTU A POTEM ZAWSZE MOŻESZ DOKUPIĆ. JA WORKI Z CEMENTEM POWKŁADAŁEM DO WORKÓW FOLIOWYCH NA ŚMIECI DLA UNIKNIĘCIA WILGOCI A O PIASEK SIĘ NIE MARTW - ZAWSZE SIĘ PRZYDA NP. DO ZASYPANIA RUR KANALIZACYJNYCH !!!