Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FUNDAMENTY - murowane czy wylewane

Recommended Posts

U mnie było murowane z bloczka, ale oto analiza z okolic Warszawy (zakładam ścianę szerokości 25 cm, pomijam ławę bo ta musi być wylana z betonu)

- bloczki - wchodzi 18 szt. na 1 m2 ściany, koszt bloczka to 3,5 PLN netto. Koszt bloczków to 63 PLN / 1m2. Dodatkowo trzeba doliczyć cement i piasek, u mnie na 70 mb ściany wysokości 1 m poszła paleta cementu i wywrotka piasku + 8 litrów plastyfikatora, w sumie 1 100 PLN. Koszt materiałów na 1 m2 ściany to ok. 64 PLN m2. Robocizna - u mnie 2 ludziom wymurowanie ścianek zajeło chyba 3 dni

- beton - koszt materiału to 62,5 PLN za 1 m2 (beton B20 po 250 m3 PLN netto). Do tego trzeba dodać koszt wynajęcia szalunków lub zakupu desek / płyt OSB. Na 1 m2 ściany potrzeba 0,05 m3 desek calowych, co daje koszt 30 PLN na 1m2. Oczywiście deski da się później wykorzystać do szalowania stropu / wieńców, więc to się trochę inaczej rozkłada. Nie wiem czy trzeba to zbroić, jeżeli tak to dochodzi koszt stali. Pozostaje kwestia robocizny - samo wylewanie idzie migiem, ale szalowanie zajmie napewno kilka dni (dlatego chyba zamiast desek lepiej zainwestować w płyty OSB i potem lać strop monlityczny, jeżeli projekt to dopuszcza).

W sumie kosztowo wychodzi prawie to samo (znak zapytania to zbrojenie w wylewanym). Wylewany wydaje się być mocniejszy, ale z bloczków i tak jest wystarczająco mocny.