windows 02.05.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Tak jak w temacie murować z bloczków betonowych czy szalować i wlewać beton z betoniarni. Chodzi mi jak to wychodzi cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 02.05.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 U mnie było murowane z bloczka, ale oto analiza z okolic Warszawy (zakładam ścianę szerokości 25 cm, pomijam ławę bo ta musi być wylana z betonu) - bloczki - wchodzi 18 szt. na 1 m2 ściany, koszt bloczka to 3,5 PLN netto. Koszt bloczków to 63 PLN / 1m2. Dodatkowo trzeba doliczyć cement i piasek, u mnie na 70 mb ściany wysokości 1 m poszła paleta cementu i wywrotka piasku + 8 litrów plastyfikatora, w sumie 1 100 PLN. Koszt materiałów na 1 m2 ściany to ok. 64 PLN m2. Robocizna - u mnie 2 ludziom wymurowanie ścianek zajeło chyba 3 dni- beton - koszt materiału to 62,5 PLN za 1 m2 (beton B20 po 250 m3 PLN netto). Do tego trzeba dodać koszt wynajęcia szalunków lub zakupu desek / płyt OSB. Na 1 m2 ściany potrzeba 0,05 m3 desek calowych, co daje koszt 30 PLN na 1m2. Oczywiście deski da się później wykorzystać do szalowania stropu / wieńców, więc to się trochę inaczej rozkłada. Nie wiem czy trzeba to zbroić, jeżeli tak to dochodzi koszt stali. Pozostaje kwestia robocizny - samo wylewanie idzie migiem, ale szalowanie zajmie napewno kilka dni (dlatego chyba zamiast desek lepiej zainwestować w płyty OSB i potem lać strop monlityczny, jeżeli projekt to dopuszcza). W sumie kosztowo wychodzi prawie to samo (znak zapytania to zbrojenie w wylewanym). Wylewany wydaje się być mocniejszy, ale z bloczków i tak jest wystarczająco mocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 02.05.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Tak jak w temacie murować z bloczków betonowych czy szalować i wlewać beton z betoniarni. Chodzi mi jak to wychodzi cenowo. nikt nie odpowie na tak postawione pytanie .... moze byc taniej lub drozej, zbyt duzo lokalnych warunkow, poczawszy od materialow do robocizny, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 02.05.2008 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Chciałem wiedzieć mniej więcej i teraz chyba wiem. Różnica kilku zł na m2 to ''normalka''. Piękne dzięki za odp. Pozdrawiam. nara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts