benwallace 02.05.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Witam zamierzam niebawem kupić działkę, skompletowałem już prawie wszystkie dokumenty potrzebne do udzielenia mi kredytu i na wypisie z rejestru gruntów widzę, że jest to działka rolna grunty klasy jakiejś RIIIb ale wiem dokładnie że w planie zagospodarowania przestrzennego ziemia ta jest przeznaczona pod zabudowę jednorodzinną. Działka którą zamierzam kupić powstała z podziału 1 ha ziemi na 10 działek i to właśnie gmina z tego co wiem na swój koszt dokonała podziału więc dziwi mnie że działka którą zamierzam kupić figuruje dalej w rejestrze jako rolna. Mam więc pytanie w sytuacji takiej jak ta czym tak naprawdę różni się działka rolna (z przeznaczeniem z planu zagospodarowania jako budowlana) od działki przekształconej typowo budowlanej ? I czy dużo kosztuje zdrowia i pieniędzy żebu uzyskać potem na takiej działce pozwolenie na budowę ? liczę na pomocne opinie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/101120-r%C3%B3%C5%BCnica-pomi%C4%99dzy-dzia%C5%82k%C4%85-budowlan%C4%85-a-roln%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 02.05.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Jesli działka jest przeznaczona pod budownictwo to nie ma "prawie" żadnej różnicy.1. Przy budowlanej podpisujesz akt notarialny i działka jest twoja. Przy rolnej podpidujesz warunkową umowe sprzedaży. Agencja Rolna ma 14 dni na skorzystanie z prawa pierwokupu. Jeśli po 14 dniach agencja nie wypowie się tzn. nie korzysta z tego prawa. Wtedy podpisujesz umowę przeniesienia i dopiero wtedy działka jest na 100% twoja Tu ponosisz 2 razy koszt umowy notarialnej 2. Przy kompletowaniu dokumentów o PnB. Należy miejsce gdzie będzie stał dom odrolnić.3. Składamy do Starostwa wniosek o odrolnienie. U mnie uprawniony geodeta musiał zrobić wykaz zmin ewidencyjnych gruntu, ponieważ ziemia klasy IIIB jest ziemią chronioną. Tak wystarczyłby plan zagospodarowania działki. Koszt zmian przez geodetę 4. Nie wiem jak jest z podatkami, ale ja za niecałe 1000m2 płacę 15 zł rocznie podatku. To chyba byłoby tyle.Zbieranie papierów i przebrnięcie przez nasze urzędy kosztuje tyle samo zdrowia nie zależnie od tego czy działka rolna czy budowlana. Jeśli sie mylę, to może mnie ktoś sprostuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/101120-r%C3%B3%C5%BCnica-pomi%C4%99dzy-dzia%C5%82k%C4%85-budowlan%C4%85-a-roln%C4%85/#findComment-2445951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M GR 03.05.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Tu ponosisz 2 razy koszt umowy notarialnej Może i dwa razy, ale po 50% taksy. Składamy do Starostwa wniosek o odrolnienie. Odrolnienie nastąpiło w MPZP, natomiast do starosty kierujemy wniosek o wyłączenie z produkcji rolnej Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/101120-r%C3%B3%C5%BCnica-pomi%C4%99dzy-dzia%C5%82k%C4%85-budowlan%C4%85-a-roln%C4%85/#findComment-2446413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlackZaba 03.05.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Jeśli plan MPZP jest uchwalony i obowiązujący to: a) działka jest automatycznie wyłączona z produkcji rolnej b) nic już do niej nie ma (znaczy prawa pierwokupu ) agencja rynku rolnego - warunek powyżej wyczerpuje temat, z tego też tytułu nie należy ich o tym informować, ani czekać 30dni (nie wiem skąd się komuś 14 znalazło) na decyzję/bądź jej brak,, można działkę zakupić jednym aktem (jeśli tak wygodniej, bo notariusz i tak powinien tylko raz taksę i podatek naliczyć) c) bank potraktuje Ci taką działkę jak normalną budowlaną d) czy do wydania pozwolenia na budowę starostwo zażąda odrolnienia z tej działki powierzchni przeznaczonej pod zabudowę, zależy od widzimisię konkretnego starostwa (w/g prawa nie muszą, wystarczy że jest wyłączona z produkcji i obejmuje ją plan, ale też nie powiedziane, że nie mogą), hmm co do klasy IIIB we właściwym wydziale gospodarki gruntami się dowiesz czy i do jakiej powierzchni to będzie darmowe, albo dowiesz się, że zgodnie z uchwalonym planem nie jest to wymagane e) jak jest plan i przeznaczenie działki pod budownictwo to jest miły paradoks podatkowy - nie płaci się podatku od takiego kawałka ziemi bo: - jest wyłaczony z produkcji rolnej, czyli podatkowi od ziemi rolnej nie podlega - nie jest budowlany, bo w rejestrze jest ciągle Rxx, więć podatkowi od nieruchomości też nie podlega - jak wybudujesz dom i go "odbierzesz" to w ewidencji grunt stanie się budowlany B i zaczniesz podlegać podatkowi od nieruchomości Jeśli nie ma planu (jest np. tylko studium), to wszystkie powyższe moje dywagacje Cię nie dotyczą musisz uzyskać warunki zabudowy i dopytać urzędników o szczegóły procedury wyłączania z produkcji rolnej, odralniania itd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/101120-r%C3%B3%C5%BCnica-pomi%C4%99dzy-dzia%C5%82k%C4%85-budowlan%C4%85-a-roln%C4%85/#findComment-2447282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.05.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Tu ponosisz 2 razy koszt umowy notarialnej Może i dwa razy, ale po 50% taksy. Nie do końca, bo w ub. roku obniżyli dla działek budowlanych (w rozumieniu art. 2 pkt 12 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym) taksę do 50% tzw. maksymalnej. A dla rolnej z warunkową, zapłacimy 50% maksymalnej przy warunkowej i 50% przy przenoszącej własność - razem 100%. Trochę można wynegocjować z notariuszem, ale do 50% pewnie nie zejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/101120-r%C3%B3%C5%BCnica-pomi%C4%99dzy-dzia%C5%82k%C4%85-budowlan%C4%85-a-roln%C4%85/#findComment-2447339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M GR 04.05.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Jeśli plan MPZP jest uchwalony i obowiązujący to: a) działka jest automatycznie wyłączona z produkcji rolnej b) nic już do niej nie ma (znaczy prawa pierwokupu ) agencja rynku rolnego - warunek powyżej wyczerpuje temat, z tego też tytułu nie należy ich o tym informować, ani czekać 30dni (nie wiem skąd się komuś 14 znalazło) na decyzję/bądź jej brak,, można działkę zakupić jednym aktem (jeśli tak wygodniej, bo notariusz i tak powinien tylko raz taksę i podatek naliczyć) c) bank potraktuje Ci taką działkę jak normalną budowlaną d) czy do wydania pozwolenia na budowę starostwo zażąda odrolnienia z tej działki powierzchni przeznaczonej pod zabudowę, zależy od widzimisię konkretnego starostwa (w/g prawa nie muszą, wystarczy że jest wyłączona z produkcji i obejmuje ją plan, ale też nie powiedziane, że nie mogą), hmm co do klasy IIIB we właściwym wydziale gospodarki gruntami się dowiesz czy i do jakiej powierzchni to będzie darmowe, albo dowiesz się, że zgodnie z uchwalonym planem nie jest to wymagane e) jak jest plan i przeznaczenie działki pod budownictwo to jest miły paradoks podatkowy - nie płaci się podatku od takiego kawałka ziemi bo: - jest wyłaczony z produkcji rolnej, czyli podatkowi od ziemi rolnej nie podlega - nie jest budowlany, bo w rejestrze jest ciągle Rxx, więć podatkowi od nieruchomości też nie podlega - jak wybudujesz dom i go "odbierzesz" to w ewidencji grunt stanie się budowlany B i zaczniesz podlegać podatkowi od nieruchomości Jeśli nie ma planu (jest np. tylko studium), to wszystkie powyższe moje dywagacje Cię nie dotyczą musisz uzyskać warunki zabudowy i dopytać urzędników o szczegóły procedury wyłączania z produkcji rolnej, odralniania itd. Trochę tutaj nieprawdy. Napiszę tylko tyle. Odrolnienie a wyłączenie z produkcji rolnej to dwie różne sprawy. Pierwsze wykonywane jest na podstawie ustawy o planowaniu... a drugie - ustawy o ochronie gruntów.... Co do podatku rolnego, leśnego czy nieruchomości - dane z rejestru gruntów są wyznacznikiem, który podatek należy płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/101120-r%C3%B3%C5%BCnica-pomi%C4%99dzy-dzia%C5%82k%C4%85-budowlan%C4%85-a-roln%C4%85/#findComment-2447506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlackZaba 04.05.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Zgadzam się te dwa pojęcia to odrębne sprawy i starałem się opisać moje praktyczne poznanie ich w budowlanej rzeczywistości.Widzisz M GR, w/g mnie dokładnie odwrotne są ich znaczenia, tryb załatwiania i efekty, może i nie mam racji, ale tak to załatwiałem praktycznie z moim urzędem miasta i starostwem powiatowym, wątpię by 4 wydziały w dwóch różnych urzędach miały błędne informacje, ale po przebrnięciu z nimi wszelakich budowlanych formalności wierzę, że jest to możliwe.Jeśli się mylę i wrowadzam kogoś w błąd, to przepraszam za siebie i "moich" urzędników. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/101120-r%C3%B3%C5%BCnica-pomi%C4%99dzy-dzia%C5%82k%C4%85-budowlan%C4%85-a-roln%C4%85/#findComment-2447935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 05.05.2008 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Pisząc słowo "odrolnić" "odrolnienie" miałam na myśli oczywiście wyłączenie z produkcji rolnej. Jęśli wywołałam małe zamieszanie - przepraszam. Jakoś mi te słowa pasują do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/101120-r%C3%B3%C5%BCnica-pomi%C4%99dzy-dzia%C5%82k%C4%85-budowlan%C4%85-a-roln%C4%85/#findComment-2448985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benwallace 07.05.2008 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 wielkie dzięki znacznie ułatwiliście mi sprawę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/101120-r%C3%B3%C5%BCnica-pomi%C4%99dzy-dzia%C5%82k%C4%85-budowlan%C4%85-a-roln%C4%85/#findComment-2452583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts