Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy nie zbyt grube spoiny?

avzi

Recommended Posts

Tak sobie dziś pochodziłem wokół mojego domku i stwierdziłem, że trochę wiejsko prezentują się spoiny poziome pomiędzy MAXami. Murarze postawili dopiero 2-3 warstwy parteru, ale z powodu nierównych pustaków z pierwszej dostawy, zaczęli wyrównywać poziom grubszymi spoinami kolejnej warstwy (nowe pustaki pochodzą z innej hurtowni są już o.k.).

Miejscami spoina przekracza chyba 2 cm. Czy to czymś grozi, czy mam dać ludziom spokój, bo i tak pójdzie na to kilkanaście cm styropianu i tynki. Boję się o wszelkiego typu mostki termiczne i inne duperele.

Aha, czy dopuszczalne jest w miejscach występowania 5-7 cm szczelin pomiędzy pustakami zalepianie ich drobnymi kawałkami pustaka i obrzucanie wszystkiego zaprawą?

jak na to pójdzie styropian, to nie ma znaczenia grubość spoiny, no może nie 5centów....... mostków nie będzie, bo max nie jest ceramiką termiczną, więc spoina i pustak mają "zblizone" k. a ubytki osłabiają ścianę, wiec lepiej takie ubite pustaki ciąć -zawsze gdzieś potrzebny jest taki niewymiarowy. natomiast jest to niedopuszczalne przy ścianie jednowarstwowej z ceramiki!!!! tak samo jak odwracanie pustaka!!!!

Spoiny pozimoe pozwalają właściwie przekazać obciążenia z powyższych pustaków na poniższe. jeżeli ich grubośc jest do 2 cm to nie szalałbym z tego powodu. Jednak pewnego rodzaju mostki termiczne wystąpią i to jest nieuniknione. na pewno pustak ceramiczny nie jest tak im przewodnikiem ciepła jak zaprawa cementowa lub cementowo-wapienna lub cementowa. Jednak czy warto z tego robić aferę, zalecam zadbanie o właściwe wykonanie izolacji termicznej budynku i będzie spoko.

Nie warto kupowac tanich materiałów prawda? Bardzo rzadko wychodzi to na dobre.

A co do zaciskania 7 cm szczelin zaprawą i skrawkami pustaka to nie jest mądre postępowanie choć często stosowane. Lepiej starannie dociąć pustak i wmurowac go w szczelinę. Ale jężeli owa "dziura' ma mniej niż 5 cm to chyba nie ma sensu się wygłupiać.

Grubość spoiny powinna zawierać się w przedziale 0,8 do 1,5 cm.

Przy grubszych spoinach oprócz większych mostków termicznych mamy też do czynienia ze spadkiem wytrzymałości takiego muru na ściskanie.

Przy murach to i tak wygląda to nieźle ,ale przy murowaniu bloczków betonowych w ścianie fundamentowej to spoiny sięgają niekiedy ponad 3 cm.

HEJ!