brachol 03.05.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Witamdach mam odeskowany i teraz czas na pape jak gesto bic papiaki zorumiem ze na pewno na laczeniach co 20-30 cm ale jak w srodku papy? papiaki 2,5 cm (takie sa deski) oczywiscie na krokwiach pojda kontrlaty i tez beda trzymac pape. Dodam ze papa ma wytrzymac do przyszlego roku i wtedy bedzie zakladana dachowka pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.05.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 zszywacz tapicerski i 2 zszywki pomiedzy kontrłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 03.05.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 nasze papiaki tez sa w standardzie, chyba 2,5 lub 3cm. a deski calówki..jak będą ci napijać te kontrłaty i łaty- to przypilnuj dokładnie aby gwoździe nie przechodziły przez deski...my jesteśmy 7dni po papowaniu i 3dni po obfitych opadach...- i mamy koszmar-, deski są zielone, sciekają nam po ścianach drewnianych na dom w 1miejscu, a na samym dachu jest sporo miejsc gdzie zbieram wodę z podłogi na poddaszu..-..i się wkurzam...!!!a tych papiaków to naliczyłam w niektórych rzędach po 4, czasami nawet 5szt, odległości między kontrłatami wynosi ok 80- 85cm...., mam nadzieję na uznanie reklamacji przez dekarza....ale jak przyjdzie to co mi zrobi??? co pozalepia każdą dziurę- jak na dobrą sprawę to dziur żadnych nie widać , tylko krople lub kałuże wody na poddaszu...., no i zaciek na ścianie.....DOBRA RADA-..PILNUJ JAKIE GWOŻDZIE BIJĄ DO TYCH WSZYSTKICH ŁAT... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 08.05.2008 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 ktos jeszcze cos podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 08.05.2008 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 U mna dach w samej papie ma postać kilka lat, dach ma ponad 500m2. Nie chciałem kontrłat choć wykonawca nalegał - wiadomo dużo mniej roboty za te same pieniądze. Ostatecznie papa została przybita typowymi papiakami - ważne każdy papiak ma dodatkową dużą, okrągłą podkładkę, na samych papiakach często papa odfruwa. Papiaki nabijane tylko przy krawędziach papy co 10cm, w środku arkuszy wykonawca nabijać odradzał, nawet gdyby miały być sporadycznie 1szt co metr, ale dlaczego to tego już nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 08.05.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Malobert a jaka papa? Zwykła czy termozgrzewalna, jak zwykła to czy lepikowana czy tylko kładziona na zakładki. Rozumie, że papa wierzchniego krycia. Pytanie też do pozostałych: jaką papę stosujecie na deskowanie? i czy ewentualnie też lepik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 08.05.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Malobert a jaka papa? Zwykła czy termozgrzewalna, jak zwykła to czy lepikowana czy tylko kładziona na zakładki. Rozumie, że papa wierzchniego krycia. Pytanie też do pozostałych: jaką papę stosujecie na deskowanie? i czy ewentualnie też lepik? Zwykła papa kładziona na zakładkę, papa wierzchniego krycia z posypką. Inspektor nadzoru, jeśli chcę mieć super i dach ma postać w papie dłużej to taki wariant mi polecał : Deskowanie - deski strugane, nieimpregnowane, (chyba powinno też być powietrzno-suche) frezowane - boazeria typu pióro wpust i dopiero na taką powierzchnię można położyć papę termozgrzewalną i przygrzać ją do takiej równej powierzchni ponoć efekt miodzio, ale wiadomo koszt.... poza tym polskie realia, drewno u mnie na deskowanie było zielone, ale mokre, teraz się ładnie zeschło, przypilnowałem tylko zgodnie z sugestią inspektora aby dostarczone drewno na deskowanie było wąskie tzn 10cm - wiecej przybijania, ale mniej paczenia się. Drewno było kładzone na styk, teraz jak uschło na więźbie to porobiły się ładne szparki i to jest akurat OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMASZQS 08.05.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 ktos jeszcze cos podpowie? Jak masz zamiar przybijać od razu kontrłaty, to po co Ci nabijanie papiaków w środku papy ? Dajesz kontry, w górnym rzędzie papy nabijasz papiaki co 10 cm, nakrywasz to następnym paskiem papy przybijasz znowu , tym razem na zakładzie poziomym też co 10 cm (dla spokoju możesz pociągnąć na zakładach klejem bitumicznym do papy, taki w tubkach jak silikon, lub typu pasztetowa ) jak pociągniesz te kontry np środkiem typu dysperbit , emulbit, gwarantuję ,że długo nie będziesz potrzebował kłaść pokrycia (ku Twojemu zadowoleniu, a mojej rozpaczy ) oczywiście wskazana dokładność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts