Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

deskować dach czy nie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dziękuje kolegom za podpowiedzi. otóż moje zdanie było żeby deskować, natomiast majster powiedział ze to wydatek spory i nie bardzo konieczny. teraz wiem ze bede deskował. daje dachówkę tylko nie wiem jeszcze jaka.czyli deskuje , potem papa i dachówka

dziękuje wam za pomoc.i pozdrowionka.

my odeskowaliśmy i też teraz wołamy pomocy!!!...bo deski zielone zaciekają na sosnowe bale....

coś za dużó gwożdzi nam nabili do chodzenia po dachu i potem powyciąali-..a teraz cieknie..

ale samej idei deskowania nie żałuje, tylko teraz zamiast pokryć za 1-2lata czymś docelowym wygląda na to że musimy dużó szybciej pokrywać- najpóźniej jak będziemy wykańczać poddasze i uszczelniać wełna....

co sam dekarz na to powie to sie dowiemy we wtorek bo bedziemy go wzywać na poprawki...- ciekawe czy ktoś miał z was taki problem że dach przecieka i zacieka ...??????? mieliście ?

witam

Także wtrącę swoje 3 grosze.

Nastawiony byłem od początku na deskowanie choć dekarze i inni fachowcy twierdzili można ale nie koniecznie trzeba. Planuję dachówkę ceramiczną.

Ostatnio kierownik budowy* nie mojej ale powiedzmy znajomy z dużym doświadczeniem stwierdził że deskowanie i papowanie na dzień dzisiejszy nie ma sensu. Wyjątek jak powiedział stanowią dachy które będą czekać na dachówkę trochę dłużej.

Jego argumenty które mnie przekonały do niedeskowania :

- papa powoduje dużą szczelność a to nie najlepiej działa na wełnę

- wysokie koszty

- folia co najmniej ze średniej półki cenowej sprawdza się w 100%

- dekarze i cieśle nie zawsze mają w tym interes aby być obiektywni skoro mogą zarobić więcej kaski.

Mam nadzieje że mój wpis choć może mało popularny pokaże że w budowaniu nie ma łatwych decyzji o czym zdążyłem się przekonać nieraz mimo krótkiego stażu. Uważam także że osoby które mają już jedno bądź drugie rozwiązanie są najbardziej wiarygodne i ich głos cenię szczególnie.

* osoba z wieloletnim doświadczeniem zdobytym jako pracownik budowlany, właściciel firmy która rocznie stawia kilkanaście domów jednorodzinnych, nadzoruje kilkanaście budów jako kier. bud. rocznie. Ma jak twierdzi uprawnienia do wydawania certyfikatów energetycznych budynków.

Wybudował wiele domów także swoim sąsiadom i nie sądzę aby ich namawiał do czegoś co go osobiście nie przekonuje, ja również będę mieszkał w pobliżu.

pozdrawiam i życzę pogody...także ducha.

witam

Nastawiony byłem od początku na deskowanie choć dekarze i inni fachowcy twierdzili można ale nie koniecznie trzeba. Planuję dachówkę ceramiczną.

Ostatnio kierownik budowy* nie mojej ale powiedzmy znajomy z dużym doświadczeniem stwierdził że deskowanie i papowanie na dzień dzisiejszy nie ma sensu. Wyjątek jak powiedział stanowią dachy które będą czekać na dachówkę trochę dłużej.

- wysokie koszty

- dekarze i cieśle nie zawsze mają w tym interes aby być obiektywni skoro mogą zarobić więcej kaski.

Mam nadzieje że mój wpis choć może mało popularny pokaże że w budowaniu nie ma łatwych decyzji o czym zdążyłem się przekonać nieraz mimo krótkiego stażu. Uważam także że osoby które mają już jedno bądź drugie rozwiązanie są najbardziej wiarygodne i ich głos cenię szczególnie.

* osoba z wieloletnim doświadczeniem zdobytym jako pracownik budowlany, właściciel firmy która rocznie stawia kilkanaście domów jednorodzinnych, nadzoruje kilkanaście budów jako kier. bud. rocznie. Ma jak twierdzi uprawnienia do wydawania certyfikatów energetycznych budynków.

Wybudował wiele domów także swoim sąsiadom i nie sądzę aby ich namawiał do czegoś co go osobiście nie przekonuje, ja również będę mieszkał w pobliżu.

Sensowna porada

witam

- wysokie koszty

Czyli według Twojego kierownika, zbyt szczelne krycie wstępne to minus, przyznam że bardzo ciekawa teoria, wiem za to jedno, ile jest w stanie posłużyć deskowanie z papą a ile wspomniana folia dachowa (którą czasami zajmą się owady ) ale jak to mówią oszczędny buduje kilka razy..., osobiście szmatki na swój dach bym nie położył (zresztą niemam)

Moja opinia na ten temat jest taka:

- jeśli nie ma skosów betonowych - deskować

- jeśli teren jest otwarty i wietrzny - deskować

- pod dachówkę - deskować

- jeśli finansowo Cie stać - deskować.

A ja mam i skosy betonowe i deskowanie.

Ale moi murarze nadawali się do budowania bunkrów.

Mój znajomy-dekarz, na pytanie czy deskować, czy nie odpowiedział, że u siebie nie deskował, bo niebardzo miał na to czas (wiadomo, szewc bez butów chodzi), a teraz wstydzi się przed samym sobą że tego nie zrobił.

Ja chociaż nie dysponuję dużą kasą na budowę postanowiłam deskować.

Czyli według Twojego kierownika, zbyt szczelne krycie wstępne to minus, przyznam że bardzo ciekawa teoria, wiem za to jedno, ile jest w stanie posłużyć deskowanie z papą a ile wspomniana folia dachowa (którą czasami zajmą się owady ) ale jak to mówią oszczędny buduje kilka razy..., osobiście szmatki na swój dach bym nie położył (zresztą niemam)

cytat z http://www.e-dach.pl

"Zadaniem folii dachowych jest ochrona konstrukcji dachu oraz jego izolacji termicznej przed wiatrem i wilgocią. Krople deszczu lub płatki śniegu są nawie-wane pod pokrycie dachowe, ale wilgoć spływa po folii i nie czyni szkód. Jednak podstawową cechą folii dachowych jest to, że przepuszczają one parę wodną przenikającą z wnętrza budynku, dlatego nazywane są foliami paroprzepuszczalnymi. Folia przepuszcza parę wodną tylko w jedną stronę, dlatego, przy zastosowaniu należy zwrócić uwagę, którą stroną jest ona kładziona..."l

W mojej okolicy gdzie buduje się dużo domów 8 na 10 jest bez deskopapowania i właściciele nie wyglądają na biednych (odpada aspekt oszczędności) więc może dobry marketing producentów folii ? być może nie wykluczam i takiej opcji.

Może trafi się prawdziwy specjalista który nam pomoże wybrać najlepszą opcje.

POZDRAWIAM

mieszkam w niemczech nad morzem gdzie są wichury i sztormy

nie spotkałem budowy żeby ktoś tu deskował

może nie mają kasy :wink:

Bo to golasy z byłego NRD są. Po zjednoczeniu działają minimalistycznie. Nie chcą przeinwestować i na dach kładą blachę pozyskaną z tablic rejestracyjnych, ukradzionych obywatelom Polski.

Mój znajomy-dekarz, na pytanie czy deskować, czy nie odpowiedział, że u siebie nie deskował, bo niebardzo miał na to czas (wiadomo, szewc bez butów chodzi), a teraz wstydzi się przed samym sobą że tego nie zrobił.

Ja chociaż nie dysponuję dużą kasą na budowę postanowiłam deskować.

Dekarz ma mniejszy problem, w razie czego nie bedzie musial placic za robocizne przy przerobkach ... a i materialy pewnie duzo taniej sobie "zalatwi" ...

polecam także artykuł

http://www.e-dach.pl/1343_8153.htm

Jak dla mnie artykul jest bardzo tendencyjny i zbytnio upraszcza. A co autor pisze na temat np deskowanie + folia? nic .... Zapomina rowniez dodac, ze odprowadzanie wilgoci powinno byc realizowane przez wentylacje, a nie przez dach... Czy sciany rowniez pokrywal folia wysokoparoprzepuszczalna? Jakos mi sie nie wydaje ... Czy mam przez to rozumiec, ze polozenie odpowiedniej folii zalatwi wentylacje i wszystkie inne problemy???

Nie wierzcie bezkrytycznie w to co jest napisane, nawet jesli jest to "artykul", _kazdy_ moze sie mylic, nie napisac w wszystkim lub po prostu moze nie wiedziec o pewnych rzeczach.