Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chcę obniżyć sufit - czy mogę tak zrobić?

Aanka34

Recommended Posts

mam popmieszczenie wysokie na 4 m ( stelaż i płyty gk), chcę obniżyć sufit. Pomieszczenie ma 3,1 x 3,8 m. Czy wystarczy, ze zastosuję profile ścienne UD 30 i CD60 bez żadnego dodatkowego podwieszenia? Najwygodniej byłoby mi puścić profile wzdłuż ściany 3,8 m.

Podpowiedzcie proszę jak zrobic to najprościej, najszybciej ale dobrze.

mam popmieszczenie wysokie na 4 m ( stelaż i płyty gk), chcę obniżyć sufit. Pomieszczenie ma 3,1 x 3,8 m. Czy wystarczy, ze zastosuję profile ścienne UD 30 i CD60 bez żadnego dodatkowego podwieszenia? Najwygodniej byłoby mi puścić profile wzdłuż ściany 3,8 m.

Podpowiedzcie proszę jak zrobic to najprościej, najszybciej ale dobrze.

ja także nie rezygnowałbym z wieszaków

różnica w kosztach żadna

różnica w kosztach żadna

Pytanie jak nisko chce mieć docelowy sufit. Może się okazać, że chce mieć na około 3m, więc wieszak musiałby mieć z dobry metr długości. Wtedy pojawia się problem, bo cała konstrukcja już nie będzie taka prosta.

różnica w kosztach żadna

Pytanie jak nisko chce mieć docelowy sufit. Może się okazać, że chce mieć na około 3m, więc wieszak musiałby mieć z dobry metr długości. Wtedy pojawia się problem, bo cała konstrukcja już nie będzie taka prosta.

A dlaczego ma nie być prosta?

Przy tych wymiarach pomieszczenia raczej muszą być wieszaki.

różnica w kosztach żadna

A dlaczego ma nie być prosta?

Przy tych wymiarach pomieszczenia raczej muszą być wieszaki.

Trudność w realizacji konstrukcji moim zdaniem może wynikać z faktu, iż tak duże hipotetyczne (póki co) obniżenie nie jest standardowym rozwiązaniem. Tak więc może być problem z dostaniem odpowiednio długich wieszaków. Dodatkowo bałbym się, czy cała konstrukcja przy takich wymiarach nie będzie się ruszać zbyt dużo. No i waga wzrośnie trochę, co wymusi mocniejsze mocowania.

Trudność w realizacji konstrukcji moim zdaniem może wynikać z faktu, iż tak duże hipotetyczne (póki co) obniżenie nie jest standardowym rozwiązaniem . Tak więc może być problem z dostaniem odpowiednio długich wieszaków. Dodatkowo bałbym się, czy cała konstrukcja przy takich wymiarach nie będzie się ruszać zbyt dużo. No i waga wzrośnie trochę, co wymusi mocniejsze mocowania.

Obniżenie sufitu o 1m nie jest żadnym nietypowym rozwiązaniem. Wieszaki mocuje się na prętach gwintowanych. W sklepach, biurach i fabrykach bardzo często tak się robi.

Konstrukcja nie będzie się ruszać bo w budynku wiatr jest rzadkością, a i sufitów nie opuszcza się na taką wysokość, aby uderzać w nie głową.

Waga sufitu wzrośnie i to należy sprawdzić, ale nie wydaje mi się, aby to było groźne. W ostateczności można zdemontować płyty z sufitu na 4m (jeśli dobrze zrozumiałem autora wątku odnośnie konstrukcji istniejącej).

Pozdrawiam