Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ktorej firmy patelnie do indukcji polecacie ?


Watton

Recommended Posts

Bardzo prosze o rade z jakich firm uzywacie patelnie do indukcji i czy jestescie zadowoleni.

Ja mam z 2 roznych ( za 40 zl i za 100zl ) i w kazdej dzieje sie to samo: czyli tluszcz gromadzi sie wokol dna a srodek jest pusty i tam mi wszystko przywiera i dostaje nerwicy jak mam cos smazyc. Wyglada to tak jakby dno bylo wypukle??? !!!!

bede bardzo wdzieczna za wszelkie uwagi.

pozdrawiam Watton,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Berghoffa - są fajne, ale niestety dosyć ciężkie.

Ja szukam teraz dobrej patelni, takiej typowo na nalesniki, no i leciutkiej koniecznie!

jesli cos jest lekki, nie przysługuje mu nazwa "patelnia":) nie znajdziesz raczej niczego sensownego na indukcje co bedzie lekkie i miało potrójne dno-inaczej bedzie powtorka z rozrywki... sa jeszcze lzejsze z aluminium, ale pomimo norm aluminium reaguje z zywnoscią-niby nieznacznie ale to nie dla mnie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 months później...
Berghoffa - są fajne, ale niestety dosyć ciężkie.

Ja szukam teraz dobrej patelni, takiej typowo na nalesniki, no i leciutkiej koniecznie!

jesli cos jest lekki, nie przysługuje mu nazwa "patelnia":) nie znajdziesz raczej niczego sensownego na indukcje co bedzie lekkie i miało potrójne dno-inaczej bedzie powtorka z rozrywki... sa jeszcze lzejsze z aluminium, ale pomimo norm aluminium reaguje z zywnoscią-niby nieznacznie ale to nie dla mnie

Co to znaczy że aluminium reaguje z żywnością?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

skoro wątek został odgrzany :lol: to chciałam poinformować, że jednak udało mi się kupic patelnię idealną - choc trwalo to długo.

Jest dosyć ciężka, ale nie jak berghoff, którego w jednej rece nie jestem w stanie utrzymać (sama rączka sporo waży), jest solidnie zrobiona, ale dzięki rączce z tworzywa dużo lżejsza.

Jako, że nazwy nie pamiętam, podam ją jak sprawdzę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 years później...

Witam, odgrzewam temat :)

 

Poszukuję patelni, której dno się nie odkształci, tak jak w temacie. Miałam już różne, tańsze i droższe i zawsze ten sam defekt - dno się wypacza i tłuszcz ucieka na brzegi patelni, a środek przypala potrawy. Jaką patelnię polecacie lub co robię nie tak, że moje patelnie po miesiącu-dwóch są do kosza?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poszukuję patelni, której dno się nie odkształci, tak jak w temacie. Miałam już różne, tańsze i droższe i zawsze ten sam defekt - dno się wypacza i tłuszcz ucieka na brzegi patelni, a środek przypala potrawy. Jaką patelnię polecacie lub co robię nie tak, że moje patelnie po miesiącu-dwóch są do kosza?

Konkretnej firmy ci nie polecę, bo nawet nie pamiętam jakie mam poza Ikeą ;). Ale chciałam napisać o odkształcaniu. Gdzieś przeczytałam, by patelni po użyciu nie myć ani nie zalewać zimna wodą, tylko najpierw poczekać aż sama ostygnie. Zalanie jej powoduje reakcję na ciepło/zimno i w efekcie jej środek może się odkształcać. I chyba coś w tym jest, bo odkąd o tym wiem, to tak staram się nie robić i te najnowsze patelnie są równe ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, należy użytkować tak jak piszesz.

Do tego teflonowe i podobnego typu należy przygotować przed pierwszym użyciem.

Patenie która nie będzie przegrzana i nie będzie gwałtownie przestudzona zimną wodą powinna długo służyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapewne Luxum przeprowadził badania i "wie na pewno" ...... a raczej próbuje zaistnieć*w każdym temacie i wątku, zapewne taką*przyjął strategię*reklamowania swoich produktów. No cóż...

 

Tefal jest przeciętnym producentem patelni i innych naczyń kuchennych, ale każdy ma prawo lubić to, co lubi. Z moich testów wynika, że Ikea ma całkiem sensowne patelnie na indukcję, tzn. dobry stosunek jakości do ceny. Tefal był taki sobie, jak na cenę*to wolno się*nagrzewał i słabo przewodził, więc nie polecam. Z innych, jakie wypróbowałam, najlepsze są*WMF, jednak bardzo drogie, a przy mojej kuchni, użytkowanej teraz często przez osoby trzecie, jako że mam opiekunki do mamy, to szkoda aż tak dobrych patelni, bo niestety, paniom to nie zawsze wychodzi dbanie o to, by nie rysować*metalowymi przedmiotami albo nie przegrzać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...