cieszynianka 11.06.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Też mieliśmy ten dylemat. Zdecydowaliśmy się na G11 z uwagi na to, że będzie płyta elektryczna i piekarnik też elektryczny, a nie mam zamiaru gotować tylko w nocy . Między 13,00 a 15,00 jeszcze nie zawsze jestem w domu. G12 jest dobre dla osób, które nie gotują "na prądzie", albo mają ogrzewanie elektryczne. Przy taryfie G12 dzienny prąd jest droższy, a jednak zużywa się go więcej. U moich rodziców jest G12 i trzeba właczać pralkę i zmywarkę na noc. Mam dokładnie tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 12.06.2008 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 a my mamy jakoś dziwnie bo taryfę C- 11 lub 13, ale napewno C, co to oznacza??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 12.06.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 a my mamy jakoś dziwnie bo taryfę C- 11 lub 13, ale napewno C, co to oznacza??? Taryfa budowlana/przemysłowa DroOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOgo Sam na razie taką mam i jak tylko będzie możliwośc to zmieniam na G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.06.2008 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Trochę to odświeżę. Z moich wyliczeń wynika, że w weekendówce (G12w) wystarczy 40% zużycia poza szczytem i już będziemy na równi z G11. W moim przypadku nie licząc ogrzewania, takie zużycie zapewni sam bojler 150l pracujący jedynie poza szczytem. Także sądzę, że warto... P.S. Przeliczyłem dla G12 - wystarczy ok. 30% zużycia poza szczytem, aby łączna wartość opłaty za energię zrównała się z G11 A to chyba zależy od regionu, bo różnice między nimi są dość spore. Jeśli ktoś ogrzewa wodę użytkową boilerem elektrycznym to już jest na granicy opłacalności G12. Jeśli dodatkowo nie przeszkadza mu uruchamianie pralki, zmywarki itp. to jest zdecydowanie do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 12.06.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 a my mamy jakoś dziwnie bo taryfę C- 11 lub 13, ale napewno C, co to oznacza??? Taryfa budowlana/przemysłowa DroOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOgo Sam na razie taką mam i jak tylko będzie możliwośc to zmieniam na G a dlaczego przydzielili nam przemysłową taryfę jak my tylko mały domek stawiamy...?? myślałam że powinna być budowlana??' to dziwnie....., a rachunki faktycznie wysokie, bo wrzucili nam prawie 100 zł za miesiąc a i tak na budowie nic sie nie dzieje, a miesiąc szybko zleci, a kiedy mogę zmienić na G,- przynajmniej na budowlaną?? bo rozumiem że ta G byłaby tańsza niż C ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 12.06.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 ANNNJA napisała a dlaczego przydzielili nam przemysłową taryfę jak my tylko mały domek stawiamy...?? myślałam że powinna być budowlana??' to dziwnie....., a rachunki faktycznie wysokie, bo wrzucili nam prawie 100 zł za miesiąc a i tak na budowie nic sie nie dzieje, a miesiąc szybko zleci, a kiedy mogę zmienić na G,- przynajmniej na budowlaną?? bo rozumiem że ta G byłaby tańsza niż C ??? Bo to jest standard ZE, na czas budowy taryfa budowlana - droższa, domek oddany do użytkowania nowa umowa i taryfa G, rachunki może płacisz wysokie gdyż zamówiono za dużo mocy, ja tak miałem zamówiłem 13 KW, nic się nie działo na budowie a rachunek 100 zł, ja za telefon i do ZE dzwonię że coś jest nie tak a tu mi miła pani mówi że tyle wychodzi, zamówione mam 13 KW razy ileś tam opłata od 1 KW miesięcznie i tyle mam zapłacić, no więc zmieniłem umowę z ZE że na czas umowy zamawiam tylko 3 KW i rachunki się radykalnie zmniejszyły, tak więc proponuję dokładnie przeczytać umowę. Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 12.06.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 oczywiście na czas budowy zamawiam tylko 3 KW a nie jak napisałem umowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 12.06.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 my mieliśmy G11, teraz mamy G12W. Pranie, zmywarka, prasowanie po 22.00 (nastawiam sprzęt na noc) lub w weeknedy. Można się przyzwyczaić. Rachunki niższe o jakieś 30-40 procent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 12.06.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Taryfa G jest dla gospodarstw domowychTaryfa C pozostali odbiorcy (choć nie wszyscy) na niskim napięciu. Różnica w cenie 1kWh w tej taryfie pomiędzy nocą a dniem jest żadna, tzn chyba ze dwa albo trzy grosze taniej w nocnej aby zaraz podnieść prawie tyle samo za dzień co w konsekwencji nic nie daje tylko ludziom mąci w głowie. Zupełna farsa i paranoja.Natomiast zupełnie inaczej rzecz się ma się z taryfą G11, G12. Różnice są znaczące i nie łatwo wprost odpowiedzieć. Rozpatrywać trzeba ewentualne oszczędności w skali roku. Nie wiem jak się kształtują obecne stawki w tych taryfach ale mam coraz bardziej mieszane odczucia co do oszczędności, nie patrząc już na komfort użytkowania, który przecież także ma swoją cenę.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 12.06.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 30-40% oszczędności to dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobbudowniczy67 27.01.2015 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Możesz skorzystać z porównywarek ofert energii w necie. jest ich teraz calkiem sporo, na pewno na bankierze, lepszą ofertę też polecam. Masz tam cały ranking ofert dostawców i łatwo porównać gdzie najkorzystniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek Energetyczny 13.05.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Cześć, mam na imie Tomek i zacząłem niedawno prowadzić bloga o rynku energetycznym w Polsce. Dla osób nadal szukających informacji na temat taryf G11 i G12 polecam wpis na moim blogu: http://blogenergetyczny.pl/jaka-taryfa-dla-domu-g11-czy-g12/ Opisałem różnice między taryfami G11, G12, a także G12w. Wybór nie jest taki prosty, żeby dać od razu odpowiedź. Ale mam nadzieję, że artykuł przybliży trochę ten problem i wybierzecie tak, żeby zaoszczędzić Mam nadzieję, że wpis nie zostanie uznany za spam. Jest to poniekąd reklama, lecz myślę, że zawarłem tam wartościowe informacje, które mogą przysłużyć się czytelnikom tego forum i mój post nie zostanie usunięty. Pozdrawiam, Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BogdanR 14.12.2017 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Z dwustrefowych warto rozważyć taryfę G12r - szczególnie jeśli ma się ogrzewanie mieszkania lub wody i po 12 godzin dla każdej strefy (o godzinę dłuższe w porównaniu z G12). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 14.12.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Z dwustrefowych warto rozważyć taryfę G12r - szczególnie jeśli ma się ogrzewanie mieszkania lub wody i po 12 godzin dla każdej strefy (o godzinę dłuższe w porównaniu z G12). Kolega zauważył, że temat był założony prawie 10 lat temu...? Auror i rozmówcy raczej już zdążyli poradzić sobie z problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 07.01.2018 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 może temat stary i odgrzebany ale ciągle aktualny, liczyłem niedawno że przy zużyciu 800zł na 2 miesiące, przy stałym zużyciu dobowym wychodziło:G11 850złG12 800złG12w 750zł stałe dobowe żuzycie energii to tak jakbysmy przez cały czas ciągneli stała moc. Jeśli jestesmy w stanie przesunąć zużycie na tanią taryfe to opłaca sie jeszcze bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts