Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Cie piter260uk

Masz piękny dom. domyślam się że jesteś z okolic małopolski;-) jeśli tak może byłaby możliwość obejrzenia Twojego domku na żywo?

Jeśli nie miałbyś nic przeciw to odezwij się na maila [email protected]

Pozdrawiam

Na wiosnę ruszamy z budową Ambrozji II. Wprowadziliśmy parę zmian w projekcie, a mianowicie robimy częściowe podpiwniczenie (około 35 m2) - zejście do piwnicy pod schodami, zmniejszamy gabinet na parterze, likwidujemy pomieszczenie gospodarcze i tym samym powiększamy łazienkę. Powiększamy również wiatrołap, likwidujemy boczny taras, przez co zyskujemy na powierzchni salonu. Likwidujemy wyjście z gabinetu i powiększamy wyjście z salonu i likwidujemy spiżarnię. Góra pozostaje bez zmian. Facet, który ma nam budować dom wycenił robociznę za stan surowy zamknięty włącznie z dachem 60 tys. złotych. Czy ktoś się orientuje, czy to dużo, czy akurat i czy ktoś buduje ten domek w okolicach Włocławka?

Witam Was!

Tematem są ..:: S C H O D Y ::..

U nas wielka machina też ruszyła. Łopata została wbita więc nie ma odwrotu no bo i też być nie może. Ambrozja I to nasze marzenie i najbliższy cel. Dobrze wybraliście i wy. Zalewamy fundamenty.

Jednak nie zatrzymuję się myślami w miejscu i już spoglądam przed siebie.

Proszę o wasze rozwiązania schodów na piętro.

Jakie u was przeważają. Czy są to schody lane betonowe czy też może "podwieszane"?

Jak macie lub jakie są wasze plany? Jakimi kryteriami to mierzycie? Czy górę bierze czynnik finansowy, estetyczny czy jeszcze może inny.

Z góry dziękuję za wskazanie waszych rozwiązań.

Pozdrawiam wszystkich

Jaro

Na wiosnę ruszamy z budową Ambrozji II. Wprowadziliśmy parę zmian w projekcie, a mianowicie robimy częściowe podpiwniczenie (około 35 m2) - zejście do piwnicy pod schodami, zmniejszamy gabinet na parterze, likwidujemy pomieszczenie gospodarcze i tym samym powiększamy łazienkę. Powiększamy również wiatrołap, likwidujemy boczny taras, przez co zyskujemy na powierzchni salonu. Likwidujemy wyjście z gabinetu i powiększamy wyjście z salonu i likwidujemy spiżarnię. Góra pozostaje bez zmian. Facet, który ma nam budować dom wycenił robociznę za stan surowy zamknięty włącznie z dachem 60 tys. złotych. Czy ktoś się orientuje, czy to dużo, czy akurat i czy ktoś buduje ten domek w okolicach Włocławka?

Witam.

Widzę, że zrobiłeś identyczne zmiany co ja w projekcie (oprócz likwidacji tarasu, czyli powiększenia salonu). Pomieszczenie gospodarcze wyszło mi między schodami a łazienką (widać na 2 zdjęciach w poprzednim poście z 1 paźdz.2009).

Jęśli chodzi o koszty robocizny to wyglądało to tak:

stan surowy otawrty - 30 tys.

wstawienie stolarki drzwiowej i okiennej - 2 tys.

dachówka, kominy, rynny, okna dachowe - 8 tys.

Jednak ja nie mieszkam w okolicach dużego miasta, a w pobliżu 15 tys. mieściny w pomorskim.

:) Pozdrawiam.

Witam Was!

Tematem są ..:: S C H O D Y ::..

U nas wielka machina też ruszyła. Łopata została wbita więc nie ma odwrotu no bo i też być nie może. Ambrozja I to nasze marzenie i najbliższy cel. Dobrze wybraliście i wy. Zalewamy fundamenty.

Jednak nie zatrzymuję się myślami w miejscu i już spoglądam przed siebie.

Proszę o wasze rozwiązania schodów na piętro.

Jakie u was przeważają. Czy są to schody lane betonowe czy też może "podwieszane"?

Jak macie lub jakie są wasze plany? Jakimi kryteriami to mierzycie? Czy górę bierze czynnik finansowy, estetyczny czy jeszcze może inny.

Z góry dziękuję za wskazanie waszych rozwiązań.

Pozdrawiam wszystkich

Jaro

Witam.

Schody otwarte napewno mają ładny efekt, ale czy są praktyczne?

Ja u siebie doprojektowałem piwnicę, więc musiała powstać klatka schodowa czyli schody betonowe. Udało mi się jednak uzyskać efekt schodów "półotawrtych" (przesunąłem słup i ściankę między schodami a "byłą" łazienko/kotłownią - kotłownia w piwnicy). Myślę, iż po obrobieniu schodów ładnym drewienkiem uzyskam dość ciekawy efekt.

Ukazują to zdjęcia w poście z 1 paźdz.2009

Pozdrawiam. :p

Łukaszu i Magdo czy moglibyście podać wymiary okien frontowej częsci domu czyli w kuchni oraz kotłowni i łaziencei bo bardzo nam się podobają, bardzo prosze dzieki

Oczywiście, podaję wymiary:

Kuchnia: szerokość okna: 182 cm, wysokość: 172 cm

Kotłownia+WC: Szerokość: 177 cm, wysokość: 172 cm.

W te wymiary jest wliczone dodatkowo 20 cm na rolety.

Wymiary te nie są oryginalne, powiększaliśmy okna dodatkowo na wysokość 1 pustaka, gdyż wydaje mi się że były osadzone zbyt wysoko - nawet po odliczeniu posadzki :)

W razie pytań proszę pisać

Pozdrawiam i powodzenia!

My robimy schody ażurowe (drewno + kute elementy).

Wyglądają pięknie i niekoniecznie są niepraktyczne ;)

Na poprzednich stronach zamieściliśmy ich zdjęcie.

http://images46.fotosik.pl/222/7e36c861c36d4325m.jpg

Jeszcze tylko te rynny...

http://images46.fotosik.pl/222/e2c638d663703d85m.jpg http://images50.fotosik.pl/223/a36f2f0c886e971em.jpg http://images45.fotosik.pl/223/85c035fdd0638bdem.jpg