Willos 24.12.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 @ redsky : Dzięki wielkie za odpowiedzi,myślę że po Świętach pojade zamawiać materiał A wszystkim Ambrozjowiczom życzę zdrowych,wesołych i spędzonych w rodzinnej atmosferze Świąt Bożego Narodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronowianka 29.12.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Witam po Świętach:)Zwracam się z zapytaniem (nie znalazłam odpowiedzi na wcześniejszych stronach) o ogrzewanie podłogowe. Kto z Was je robił drodzy Ambrozjowicze? Ile styropianu dawaliście w podłodze na parterze? W planie jest 2x3cm ale czytaliśmy, że powinno się dawać więcej 10-20.. Tylko to zwiększy wysokość podłogi... Kiedy podejmowaliście decyzje o takim wyborze? Jesteśmy na etapie adaptacji więc jak macie jakieś konkretne rady to podzielcie się nimi, prosze:)Dzięki uprzejmości wkozaz, zaczerpnęliśmy inspirację i udało się zmienić schody na 2biegowe. Oprócz tego poszerzyliśmy garaż i ma teraz 4m. Resztę będziemy robić na etapie budowy miejmy nadzieję, że zaczniemy w lecie.redsky fajnie, że umieściłeś fotki. Gratulujemy pięknego domku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 31.12.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 (edytowane) Witam po Świętach:) Zwracam się z zapytaniem (nie znalazłam odpowiedzi na wcześniejszych stronach) o ogrzewanie podłogowe. Kto z Was je robił drodzy Ambrozjowicze? Ile styropianu dawaliście w podłodze na parterze? W planie jest 2x3cm ale czytaliśmy, że powinno się dawać więcej 10-20.. Tylko to zwiększy wysokość podłogi... Kiedy podejmowaliście decyzje o takim wyborze? Jesteśmy na etapie adaptacji więc jak macie jakieś konkretne rady to podzielcie się nimi, prosze:) Dzięki uprzejmości wkozaz, zaczerpnęliśmy inspirację i udało się zmienić schody na 2biegowe. Oprócz tego poszerzyliśmy garaż i ma teraz 4m. Resztę będziemy robić na etapie budowy miejmy nadzieję, że zaczniemy w lecie. redsky fajnie, że umieściłeś fotki. Gratulujemy pięknego domku:) My zastosowaliśmy styropian twardy pióro wpust w domu 15cm + 3cm, w garażu 10cm, pod to poszła folia czarna budowlana, na styropian folia czarna budowlana i folia odblaskowa (srebrna). Na piętrze mamy 5cm. 2 x 3cm to stanowczo za mało!!! O styropianie decydowaliśmy na etapie projektu ale mimo to i tak dodaliśmy 3cm a na piętrze w ogóle nie miało być a jest 5cm. Nie miało to zbyt dużego wpływu na wysokość pomieszczenia bo i tak jest wysoko. Najlepiej jest na etapie murowania ścian parteru podjąć decyzję i dodać np 1 lub 1/2 bloczka, a jeśli nie to obliczyć sobie później tak aby nie obniżyć za bardzo wysokości pomieszczeń najlepiej tak 2,6m. Edytowane 31 Grudnia 2012 przez wkozaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 31.12.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Ja decydowałem po wstawieniu okien - i wtedy pojawił się problem .... okno tarasowe było za nisko - to powodowało by że mógłbym umieścić tylko 3 cm styropianu w jednym z miejsc ( krzywo wylany chudziak) udało się i mam 10-14 cm na dole ( taką miałem różnicę na chudziaku reszta wg. sztuki budowalnej czyli czarna folia - srebrna folia pod podłogówkę. na górze dałem 5 cm - chociaż jeśli chodzi o własciwości to na górze znaczenie ma tylko wyciszające, równie dobrze mogło by go nie być a podejrzewzm że i podłoga mogłaby być wtedy cieplejsza ( ale to moje wywody ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronowianka 02.01.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Dzięki bardzo za odpowiedź Rozmawialiśmy z Panem od hydrauliki i też proponuje 15cm z tym, że kazał pilnować budowlańców żeby drzwi nie były za nisko bo potem to będzie trudno.. Odnośnie kosztów, mamy ekipę. Co prawda umowę będziemy podpisywać pod koniec tygodnia ale już ich "zaklepaliśmy" Pan wsępnie rzucił kwotę max 38 tys za SSO z kompletnym dachem. Mamy wzór umowy, wszystko nam się zgadza. Panowie mają swój sprzęt, stemple, szalunki.. więc OK. Koparka stoi po naszej stronie ale resztę robią oni. W cenę wliczony jest kierownik budowy, wymurowanie kominów ich obróbka, podbitka.. Pan konkretny, zna różne alternatywne rozwiązania, póki co na plus;) Cena myślę, że na początek też dobra, ale planujemy jeszcze ponegocjować.. i żeby w cenie wylali schody wejściowe, bo taras planujemy drewniany bądź wyłożony kosteczką więc chyba tam funtamenty nie są konieczne. Miejmy nadzieję, że ekipa się spisze Oprócz tego adaptujemy projekt. Zmiany o których pisałam wcześniej jak i cała adaptacja będą kosztowały nas całe 1400zł... W porównaniu do innych krakowskich wycen jest to śmieszna kwota... Z architektem współpracuje się dobrze, póki co.. Jest z Gliwic ale mimo to nie ma problemów z załatwieniami. W razie czego służę kontaktem:) Pozdrawiam Noworocznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 23.01.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 [ATTACH=CONFIG]144117[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]144118[/ATTACH] Przejeżdżałem dziś przez Ćmiłów i od razu wyłapałem wzrokiem tą willę Gratuluję postępów i Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.ss 24.01.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Przejeżdżałem dziś przez Ćmiłów i od razu wyłapałem wzrokiem tą willę Gratuluję postępów i Pozdrawiam Następnym razem koniecznie musisz wstąpić i obejrzeć w środku...zapraszamy Góra już ocieplona i obita płytami, już się nie mogę doczekać wiosny żeby coś działać.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 24.01.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Następnym razem koniecznie musisz wstąpić i obejrzeć w środku...zapraszamy Góra już ocieplona i obita płytami, już się nie mogę doczekać wiosny żeby coś działać.Pozdrawiam. Może jakieś fotki wrzucisz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.ss 24.01.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Może jakieś fotki wrzucisz?? Oczywiście jak tylko zrobię zdjęcia to je zamieszczę, teraz przez ten śnieg mam problem z dojazdem.... Nie mogę się doczekać kiedy mój dom będzie wyglądał tak pięknie jak Twój...chyba najlepszy etap budowy to wykańczanie,,, u mnie to jeszcze daleka droga ...pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 24.01.2013 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Oczywiście jak tylko zrobię zdjęcia to je zamieszczę, teraz przez ten śnieg mam problem z dojazdem.... Nie mogę się doczekać kiedy mój dom będzie wyglądał tak pięknie jak Twój...chyba najlepszy etap budowy to wykańczanie,,, u mnie to jeszcze daleka droga ...pozdrawiam. Nie tak do końca najlepszy .... Wtedy zaczynają się schody... różnice w wizji wykończenia itd ale jest to do przejścia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.ss 25.01.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Nie tak do końca najlepszy .... Wtedy zaczynają się schody... różnice w wizji wykończenia itd ale jest to do przejścia... To mnie nie pocieszyłeś choć dla mnie najgorsze były tematy konstrukcyjne ...przez likwidację gabinetu na dole, zmianę miejsca łazienki i kotłowni trochę było zamieszanie tym bardziej,że trafiłam na fatalną ekipę. Dlatego wydaje mi się, że jeszcze trochę i będzie lepiej...hi..hi...bo jeszcze etap instalacji do pokonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.ss 28.01.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Obiecane zdjęcia...strych też ma już podłogę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 28.01.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Sciany na górze będą w karton gipsie robione ? czy tynk ? czy może coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.ss 29.01.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Sciany na górze będą w karton gipsie robione ? czy tynk ? czy może coś innego ? U mnie będzie różnie bo część ścian zostanie otynkowana a te ściany gdzie są takie drewniane belki w ścianach, które służą do podpierania konstrukcji lukarn będą obite płytą kartonowo-gipsową i podobnie te ściany pod oknami dachowymi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 29.01.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Nie boisz się że po tynkowaniu - k-g namoknie ? znam to z doświadczenia - jako że się śpieszyłem zeby skończyć wszystko jak najszybciej ... płyty mi się powyginały na suficie - Tynki były przeschnięte - niestety podłoga nie była przeschnięta. później trochę więcej chłopaki musieli pogipsować - teraz bym to trochę inaczej rozwiązał . Mi niestety zwalili k-g plus dodatkwoo nie udał mi się w ścianch pochować belek podporowych. ale to mniejszy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.ss 29.01.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Nie boisz się że po tynkowaniu - k-g namoknie ? znam to z doświadczenia - jako że się śpieszyłem zeby skończyć wszystko jak najszybciej ... płyty mi się powyginały na suficie - Tynki były przeschnięte - niestety podłoga nie była przeschnięta. później trochę więcej chłopaki musieli pogipsować - teraz bym to trochę inaczej rozwiązał . Mi niestety zwalili k-g plus dodatkwoo nie udał mi się w ścianch pochować belek podporowych. ale to mniejszy problem. Tak szczerze to o tym nie pomyślałam ... Bardziej martwiłam się, że na łączeniach płyt mogą tworzyć się rysy na ścianie ...ale masz rację może tak być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madika84 29.01.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Witam Wszystkich serdecznie!!Jestem kolejną szczęsciarą budującą AmbrozjęIII.Jednakże mam pytania dotyczące kilku zmian w projekcie,jak to wygląda.1.Chciałabym przenieśc łazienkę nad kotłownie2.Powiększyc klatke schodową Jakie sa koszta adaptacji projektu i dodatkowe za ewentualne zmiany.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 30.01.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Witam Wszystkich serdecznie!! Jestem kolejną szczęsciarą budującą AmbrozjęIII.Jednakże mam pytania dotyczące kilku zmian w projekcie,jak to wygląda. 1.Chciałabym przenieśc łazienkę nad kotłownie 2.Powiększyc klatke schodową Jakie sa koszta adaptacji projektu i dodatkowe za ewentualne zmiany. Pozdrawiam. Witaj zależy od architekta - mój np za te dodatkowe zmiany nic by nie wziął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madika84 30.01.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Redsky dziekuje za odpowiedz.dzis byliśmy u architekta,i faktycznie za te zmiany nic nie wezmie dotatkowo,bo jak ujoł to sa zmiany kosmetyczne. Powiem szczerze,ze co biuro to inaczej mowia.Jeden nam stwierdził ze taniej wyjdzie robic projekt indywidualny niz dopłacac do tego projektu do tych zmian.ale to chyba dlatego,ze chcial zarobic,hehe Na chwile obecna jestesmy na etapie załatwiania papierków co jest droga przez meke.Jeszcze mamy ciekawostke,ktora przechodzi przez nasza dzialke,jakies kółko archeologiczne. czyli dodtakowo bedziemy miec archeologa na budowie.modle sie by przy kopaniu fundamentów nie znalezli jakiegos dzbanka czy cos.W przyszłym tygodniu kupujemy projekt. Jak ja bym juz chciała zeby juz chociaz sciany stały,hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.ss 31.01.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Redsky dziekuje za odpowiedz.dzis byliśmy u architekta,i faktycznie za te zmiany nic nie wezmie dotatkowo,bo jak ujoł to sa zmiany kosmetyczne. Powiem szczerze,ze co biuro to inaczej mowia.Jeden nam stwierdził ze taniej wyjdzie robic projekt indywidualny niz dopłacac do tego projektu do tych zmian.ale to chyba dlatego,ze chcial zarobic,hehe Na chwile obecna jestesmy na etapie załatwiania papierków co jest droga przez meke.Jeszcze mamy ciekawostke,ktora przechodzi przez nasza dzialke,jakies kółko archeologiczne. czyli dodtakowo bedziemy miec archeologa na budowie.modle sie by przy kopaniu fundamentów nie znalezli jakiegos dzbanka czy cos.W przyszłym tygodniu kupujemy projekt. Jak ja bym juz chciała zeby juz chociaz sciany stały,hehe U mnie podobnie za zmiany w projekcie nie płaciłam mało tego architekt powiedział,że małego pokoju nie da się na dole zlikwidować,a kierownik budowy wiedział jak to zrobić. Zanim się obejrzysz będziesz miała ściany aby zacząć to potem już idzie ...może znajdziesz kuferek złotych monet ...hi..hi powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts