Marta i Mariusz 31.01.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) Witam wszystkich, widzę nowych ambrozowiczów i duże postępy u każdego aż miło popatrzeć jak rosną nasze ambrozje Przez lato robiliśmy tynki wewnętrzne na całym domie a obecnie jesteśmy na tym samym etapie co anna.ss czyli góra już ocieplona i obita płytami raz, teraz czekamy na pogodę żeby łączenia pogipsować i na to będziemy kłaść drugą warstwę płyt ale tylko na górze. Na całym dole kończą też już płyty kręcić cieszę się bo całkiem innaczej wygląda teraz dom. Wstawiam link do więcej zdjęć: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/705b07aa80b5d628.html Mam jeszcze jedno pytanie: Ile mniej więcej może kosztować c.o. do ambrozji??? (tj.materiał + robocizna) Pozdrawiam. Edytowane 31 Stycznia 2013 przez Marta i Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzieci1719509862 31.01.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Witam wszystkich, widzę nowych ambrozowiczów i duże postępy u każdego aż miło popatrzeć jak rosną nasze ambrozje Przez lato robiliśmy tynki wewnętrzne na całym domie a obecnie jesteśmy na tym samym etapie co anna.ss czyli góra już ocieplona i obita płytami raz, teraz czekamy na pogodę żeby łączenia pogipsować i na to będziemy kłaść drugą warstwę płyt ale tylko na górze. Na całym dole kończą też już płyty kręcić cieszę się bo całkiem innaczej wygląda teraz dom. Wstawiam link do więcej zdjęć: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/705b07aa80b5d628.html Mam jeszcze jedno pytanie: Ile mniej więcej może kosztować c.o. do ambrozji??? (tj.materiał + robocizna) Pozdrawiam. Witam w naszej Ambrozji na całym dole łącznie z garażem i łazienką na górze mamy podłogówkę na górze grzejniki brugman +drabinki w łazienkach , piec junkers chyba cera plus smart całość kosztowała nas 33 tyś.P.S. jaką i ile dawaliście wełny do ocieplenia dachu?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 01.02.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Witam wszystkich, widzę nowych ambrozowiczów i duże postępy u każdego aż miło popatrzeć jak rosną nasze ambrozje Przez lato robiliśmy tynki wewnętrzne na całym domie a obecnie jesteśmy na tym samym etapie co anna.ss czyli góra już ocieplona i obita płytami raz, teraz czekamy na pogodę żeby łączenia pogipsować i na to będziemy kłaść drugą warstwę płyt ale tylko na górze. Na całym dole kończą też już płyty kręcić cieszę się bo całkiem innaczej wygląda teraz dom. Wstawiam link do więcej zdjęć: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/705b07aa80b5d628.html Mam jeszcze jedno pytanie: Ile mniej więcej może kosztować c.o. do ambrozji??? (tj.materiał + robocizna) Pozdrawiam. Witam ten słup na górze tak zostanie w połowie pokoju ? Mnie co kosztowało jakieś 50 tyś 50 m podłogówki, viessman vitodens 200 w z zasobnikiem na CWU viessmanna 150l . z czujnikiem pogodowym. do tego instalacja do kominka z płaszczem wodnym i sam wkłądk kominkowy który kosztował mnie 9 tyś grzejniki viessmanna - szwagier teraz w podobnym wielkościowo domu na tym samym piecu powinien wyjść jakieś 15 taniej więc potwierdzam że przy gazowym da się zrobić nawet w cenie 30 tyś ogrzewanie na porządnym piecu - bo zamiast dawać za piec 10 koła możesz dać pewno i 2 i zamiast podłogówki zrobić same grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Mariusz 01.02.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi w sprawie c.o. dzieci P.S. jaką i ile dawaliście wełny do ocieplenia dachu? Na całym domu mamy wełne firmy ROCKWOOL: na stych wyszło nam 100m - 15 cm o współczynniku 0,045 W/m*K A na dom około 200m - 20 cm + 5 cm o współczynniku 0,039 W/m*K redsky ten słup na górze tak zostanie w połowie pokoju ? No niestyety tak nam zaprojektował projektant dach że wstawił nam ten słupek w pokoju w drugim też mieliśmy tylko powstała ściana i został zlikwidowany ale tak już zostanie Edytowane 1 Lutego 2013 przez Marta i Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 01.02.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) .P.S. jaką i ile dawaliście wełny do ocieplenia dachu?Pozdrawiam. ISOVER SUPER-MATA 0,033 28cm na skosy w pokojach, 23cm na sufity, 18cm na strych Edytowane 1 Lutego 2013 przez Drake Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 03.02.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 No niestyety tak nam zaprojektował projektant dach że wstawił nam ten słupek w pokoju w drugim też mieliśmy tylko powstała ściana i został zlikwidowany ale tak już zostanie U mnie wyszło podobnie tylko miałem ogarniętych fachowców ....... przedłużyli jętkę od jaskólki i podporę wstawili w ścianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reambra 03.02.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Czy ktoś z ambrozowiczów ocieplał poddasze pianką poliuretanową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madika84 04.02.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 wow jak widze jakie sa koszta wykonczenia to az mnie głowa rozbolała hehehmam pytanie z czego budowaliscie domek i ile mniej wiecej weszło pustaków(cegieł) czy czegos tam.nam polecaja pustaka maxx 29cm( pojedyncza sciana) albo phoroterm 30 i tez jako sciana pojedyncza.wczoraj rozmawalismy ze znajoma ekipa budowlana i stwirdzili zeby zrobic drugi stop. wiem ze ten temat tu był juz poruszany,ja mam metlik w głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 04.02.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 rozumiem że 84 strony to dużo do przeczytania, tym bardziej że czasami przez 2-3 wymienamy bezużyteczne poglądy kto co i jak pustaki rozpisywałem 2-3 strony w tył i nie chce mi się pisać ponownie ..... to nie moje lenistwo czy też hamstwo po prostu zanim zacząłem budować ten temat miał chyba 30 stron siadłem i dokłednie przejrzałem zajęło mi to dwa wieczory, później już byłem na bieżąco i tak też Tobie proponuję, przedewszystkim ze względu na uporządkowanie wiedzy w temacie. Co do drugiego stropu dyskusja powinna się zacząć gdzieś pomiędzy 78-80 stroną tematu niestety końcowo nie poznaliśmy ceny wykonania i adaptacji projektu, więc do końca wniosków nie można wysnuć. Ja mogę powiedzieć ze mam Karton Gips - ale spaprany przez pseudo fachowców u szwagra teraz kładzie ekipa z prawdziwego zdarzenia na podwójnym ruszcie podwójnie kręcone płyty - podobno ma mniej pękać niż u mnie u mnie pęka i tyle mogę stwierdzić. Jełśi dziś miałbym robić to zrobiłbym też K-G ale zupełnie inaczej i pilnowałbym fachowców - a tak sam sobie jestem winien więc na siebie nie narzekam. Z czego bedziesz budować to też twoja indywidualna sprawa - ja budowałem z porothermu wienebergera 25 cm + 15 cm styropianu na ścianę i jestem w miarę zadowolony, dzięki temu ze mam kominek z płaszczem wodnym nie odpaliłem ejszcze w tym sezonie pieca gazowego do ogrzewania - palę pozostałościami drewna po budowie, w domu utrzymuję temperaturę na poziomie 22-23 stopni na dole ( rzadko spada w okolice 21 - jak nas nie ma cały dzień w domu i jest -15 na dworze to wtedy ) i na górze między 20-22 ( w nocy przy -20 spadało nam do 19 stopni ) teraz się przrrzuciłem częściowo na grab w związku z czym w nocy wogóle mi temperatury nie spadają aż tak bardzo, bo po wrzuceniu dwóch dużych klcoków około 24 o 6 rano jeszcze się tli nieraz pali w kominku( woda idąca na kaloryfery i w podłogówkę ma temperaturę 34-38 stopni ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronowianka 05.02.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Hej;)Widzę, że w Nowym Roku forum ożyło:) U nas też małe postępy. Mamy już drewno na dach - ładnie poukładane, zadaszone. Ma schnąć póki nie będzie potrzebne. Nie jest ono impregnowane, chcieliśmy to zrobić sami ale nie do końca byliśmy świadomi tego postępku:P Ale już po ptakach jak to mówią, jakoś zaimpregnujemy tą ilość drewna. Wyszło nam 11m3 i co kosztowało nas 8 000 zł. Nadal czekamy na sprawę w wodociągach... miejmy nadzieję, że za miesiąc coś będzie wiadomo i do wakacji uzyskamy PNB. Mamy wstępną wycenę za hydraulikę.. Pan powiedział max 34 tys. Kawałek podłogówki na parterze, reszta grzejniki, piec dwufunkcyjny vaillant ze zbiornikiem 120l. Nie wiem czy dużo czy mało - ale Pan polecany, miejmy nadzieję, że sprawdzi się i u nas.A i jeszcze jedna sprawa. Pan budowlaniec zaproponował żeby ściany fundamentowe zrobić z kształtek, które potem zalewa się betonem.. Nigdy o czym takim nie słyszeliśmy. Pan twierdzi, że to koszt kilkaset zł wyższy niż budowa z bloczków ale szybszy i łatwiejszy dla nich. Czy macie jakąć wiedzę na ten temat? Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 05.02.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Tu masz stronkę na której masz krótkie info na temat tej technologii:http://www.budujemydom.pl/domy-pod-klucz/11117-technologia-budowy-domu-z-ksztaltek-styropianowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 05.02.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 . Kawałek podłogówki na parterze, reszta grzejniki, piec dwufunkcyjny vaillant ze zbiornikiem 120l. Nie wiem czy dużo czy mało - ale Pan polecany, miejmy nadzieję, że sprawdzi się i u nas. Przed wyborem pieca koniecznie poczytaj o serwisie Vailanta, czy macie serwisanta gdzieś w pobliżu, jak czasowo wygąda serwis ? to ważne mawiają że twój piec jest tak dobry jak szybki jest serwis producenta z tego też powodu mnie Vailanta odradzano, a uwierz mi w zimę bez ciepłej wody i ogrzewania może być hardcorowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puz-dro 05.02.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 My budowaliśmy z maxa i mamy drugi strop. Jak widze te zdjecia z k-g to współczuje tym wszystkim ludziom, ale tez szanuję ich wybór oczywiście. ja nie załuję. teraz jesteśmy po wstawieniu okien. kilka stron w tył są zdjęcia mojego drugiego stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puz-dro 05.02.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 http://images38.fotosik.pl/1935/ab9151bdc32a0a1dm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puz-dro 08.02.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Moje pytanie do wszystkich budujących Ambrozję:Jak rozwiązaliście sprawę pionów kanalizacyjnych? Ani murarze ani dekarze nic o tym nie wspomnieli, a teraz przy zamówieniu hydraulika on mówi że 3 piony kanalizacyjne ( w projekcie K1 K2 K3) trzeba wyprowadzić kominkami wentylacyjnymi ponad dach. I co teraz? Co z wieńcami? Proszę o odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 08.02.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Rozumiem że masz kanalizację pod chudziakiem rozpowadzoną ? u mnie jest jeden pion kanalizacyjny i wodny, gdyż przesunąłem łazienkę z kotłownią w miejsce gabinetu na dole a gabinet w miejsce łazienki i kotłowni. z tego co kojarzę to wylaliśmy strop a później hydraulicy sobie w nim wykłuwali. Mam dwa piony odpowietrzenia kanalizacji jeden w kuchni ( i tutaj był problem bo nikt go nie przewidział - więc jest zabudowany karton gipsem, a na górze jeszcze wtedy nie było scianki działowej więc udało mi się go schować w ściankę .... z tym ze gośc od TV nie wiedział i mi ego przewiercił - fajnie śmierdziało w sypialni .... ale odkryłem co i naprawiłem nad dach też nei miałem problemu wyprowadzić bo są specjalne dachówki z kominkami jedne do wentylacji pomieszczeń - jełśi nie stosujesz szybó wentylacyjnych z kominów, drugie do wentylacji sieci kanalizacyjnej. Zamiast wyprowadzać nad dach możesz zastosować też zawór napowietrzający. Poszukaj i spokojnie - dopóki nie masz pomalowanych ścian każde niedocignięcie da się naprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 09.02.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 bo są specjalne dachówki z kominkami jedne do wentylacji pomieszczeń - jełśi nie stosujesz szybó wentylacyjnych z kominów, drugie do wentylacji sieci kanalizacyjnej. a te oryginalne z ruppceramiki (bo chyba też taką masz na dachu), to są do kanalizacji czy wentylacji pomieszczeń? Jak kompletowałem swój dach, to w oficjalnej sprzedaży występował tylko ten typ dachówki wentylacyjnej, który był opisany jako służący do tego i tamtego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 09.02.2013 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Moje pytanie do wszystkich budujących Ambrozję: Jak rozwiązaliście sprawę pionów kanalizacyjnych? U mnie jest jeden pion w ścianie gabinetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 09.02.2013 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Hej;) A i jeszcze jedna sprawa. Pan budowlaniec zaproponował żeby ściany fundamentowe zrobić z kształtek, które potem zalewa się betonem.. Nigdy o czym takim nie słyszeliśmy. Pan twierdzi, że to koszt kilkaset zł wyższy niż budowa z bloczków ale szybszy i łatwiejszy dla nich. Czy macie jakąć wiedzę na ten temat? Pozdrawiam:) a może mówił o tym: http://lewtak.pl/firma/oferta/id/18 Jak kiedyś wykończę dom, oddam trochę długów, to chcę sobie w garażu małą piwniczkę z tego wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fifi 1980 10.02.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 witamy... Mamy na sprzedanie projekt domu Ambrozja 1 odbicie lustrzane plus wiezbe dachowo.. kontakt meilowy [email protected] lub telefoniczny +48515843998 Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts