Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie,

W przyszłym roku w marcu zaczynamy z mężem budowę Ambrozji II. Czy jest ktoś może chętny do pokazania nam swojego domku na żywo z okolic Torunia bądz województwa pomorskiego lub warmińsko-mazurskiego?

W przyszłym tygodniu idziemy do architekta i chcemy wprowadzić kilka zmian ale fajnie byłoby zobaczyć domek gołym okim:)

Pozdrawiamy serdecznie!!!!!

P.S. Magdo i Łukaszu schody są piękne też takie byśmy chcieli:)

Mam jeszcze jedno pytanie... zastanawiamy się gdzie jest wejście do pokoju nad garażem...?? czy jest ono w połowie drogi na piętro tzn. schody na półpiętrze wejscie do pokoju nad garażem i potem dalej schody na góre? :D Trochę sie zakręciłam ale mam nadzieje,że wiecie o co pytam:)))

Pozdrawiam

Wejscie do pokoju na garazem jest z polpietra. Potem na gore sa bodajze jeszcze 3 stopnie. Dodatkowo w moim wypadku jest jeszcze jeden stopien juz do samego wejscia do tego pokoju.

Z powodu obnizenia stropu chyba.

Bedzie to i tak tylko pralnia i suszarnia. Nie wyobrazam sobie, zeby mial byc to zwykly pokoj sypialny, chyba ze dla gosci.

A tak w ogole u mnie czakamy juz tylko na wiezbe. Wszystko jest gotowe. I chyba zdarzymy przed zima.

Dzięki za odpowiedz! my z tego pomieszczenia chcemy zrobić garderobę i pralnię. Co do zmian jaik chcemy wprowadzić to zlikwidujemy spiżarnię żeby powiększyć kuchnię i hol( tak pół na pół). przesuniemy ścianę do pokoju na dole przez co powiększymy salon. z pomieszczenia gospodarczego zrobimy spiżarnię, a garaż przedłużymy i oddzielimy pomieszczenie na kotłownię. Nie wiemy tylko co zrobić ze schodami chcielibyśmy otwarte... moze macie jakieś pomysły????? Magdo i Łukaszu czy takie schody otwarte jak Wy pokazujecie da radę zrobić w tym projekcie????? a no i zapomnialam dodać ze chcemy też wyjscie na taraz przenieśc na ścianę obok...

Pozdrawiamy i czekamy na podpowiedz:)

Witam. Fachowa ekipa wykonała mi właśnie roboty dekarskie. Oto efekty:

Dachówka Euronit betonowa brązowa...

http://images36.fotosik.pl/114/577116921afeb7b0m.jpg

http://images50.fotosik.pl/227/f3169b2d54a77e5am.jpg

...kominy ze struktonitu brąz...

http://images43.fotosik.pl/227/e8cbfcbd7d1fdc84m.jpg

...okna dachowe pcv Fakro.

http://images42.fotosik.pl/139/9e440e54fac3e37fm.jpg

Pozdrawiam. :D

Witaj MastiW

Domek super ja już się nie mogę doczekać kiedy u nas bedzie na takim etapie.

Dopiero papiery zbieramy.

Mam pytanie dotyczące dachu. Jakie koszty poniosłeś jeśli chodzi o robocizne i materiał. Chodzi mi o przybliżoną kwotę.

Pozdrawiam

Witaj MastiW

Domek super ja już się nie mogę doczekać kiedy u nas bedzie na takim etapie.

Dopiero papiery zbieramy.

Mam pytanie dotyczące dachu. Jakie koszty poniosłeś jeśli chodzi o robocizne i materiał. Chodzi mi o przybliżoną kwotę.

Pozdrawiam

Witam serdecznie.

Materiały na dach tzn.dachówka+dodatki, okna dachowe, rynny, płytki struktonitowe na komin, blachy wykończeniowe+elementy niezbędne do montażu to koszt ok.19 tys.

Montaż tych elementów to 8 tys.

Pozdrawiam. :)

Witam wszystkich zwolenników ambrozji :D

Planuję budowę domu AMBROZJA II http://pprojekt.pl/projekt1040-ambrozja_ii,opis.html

Po konsultacji z architektem w sprawie naniesienia zmian konstrukcyjnych w projekcie (zmiana stropu z gęstożebrowego -terriva na płytę, podniesienie ścianki kolankowej o 1 pustak, zamiana schodów drewnianych na żelbetowe)

dowiedzielismy sie ze powinny zostac dokonane obliczenia konstrukcyjne przez konstruktora a dopiero pozniej dokonane zmiany zgodnie z obliczeniem co kosztuje 1500 do 2500zł. Tak więc koszta przedstawiają się następująco:

1) koszt projektu 2257zł

2) adaptacja 1500zł

3) naniesienie zmian 1000zł

4) konstruktor 1500zł-2500zł

Nasuwają się następujące pytania!!

1) czy konstruktor mósi to przeliczać?

2) ile powinna kosztować taka adaptacja ze zmianami??

3) ile kosztuje wykonanie indywidualnego projektu schodów??

4) czy architekt nie powinien czasami za 2500-3000zł sam wykonać wszystkie zmiany i obliczenia??

5) ile was kosztowała adaptacja i wprowadzenie zmian i czy był osobno potrzebny konstruktor??

Czy jest możliwość obejrzenia czyjejś ambrozji na pomorzu proszę o kontakt!

GG 8474985

[email protected]

Zgóry dziękujemy za odpowiedzi!!

Witam.

Tak można obejrzeć nasz dom, ale z uwagi na to że pracuję w Gdyni i do Redy wracam dopiero po godz. 16 a o tej porze teraz jest już ciemno, proponuję obejrzenie domu w sobotę około południa. Jeżeli termin odpowiada podam kontakt.

Pozdrawiam.

WR

Witam wszystkich.

???__WYSOKOŚĆ ŚCIANKI KOLANKOWEJ___ ???

Pytanko i prośba o podpowiedź zwłaszcza do tych co już wybudowali, budują oraz tych co mogą doradzić. Jaką macie wysokości ścianki kolankowej lub jaką byście sugerowali aby posiadać zważywszy na wygodę użytkowania, nośność tej ściany, kubaturę domu lub kąt nachylenia dachu?

Jak się ma ta zmiana do pozwolenia na taką przeróbkę w projekcie. Czy ewentualnie koliduje to z wymogami? Ponoć są uwarunkowania kubatury. Czy jest to prawda i jak to wygląda dokładnie?

Jaki jest koszt takiej zmiany gdy już projekt jest zaadaptowany (budowa rozpoczęta - fundamenty)?

Pozdrawiam

J_a_r_o

Witam wszystkich.

Zapraszam chętnych do zwiedzania w sobotę ok. godz.11:00.

Telefon podałam w emailu.

Odnośnie pytania o wysokość ścianki kolankowej ja mam 90cm + 14 cm murbelka ale mam to już w pozwoleniu na budowę. Kąta nachylenia dachu nie zmieniałam. Pokoje napewno zyskały na powierzchni.

Pozdrawiam

WR