Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

MastiW a czy zamiast plaszcza wodnego robisz DGP (dystrtybucje goracego powietrza) ? U nas kwity caly czas! Mam nadzieje ze na poczatku kwietnia ruszymy z budowa! Wprowadzilismy duzo zmian (wiecej niz wczesniej pisalem)jak dostane projekt do reki to wstawie skan. No i mam wciaz dylemat jak zrobic z ogrzewaniem :-? napewno chce kominek tylko nie wiem czy plaszcz czy DGP, napewno solary ( tylko nie wiem czy plytowe czy rurkowe) i piec na paliwo stale (tylko jaki?)! Pozdrawiamy!

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Do kominka zrobię prowizoryczne ogrzewanie ciepłym powietrzem, ale tylko na salon. Do grzania całej chaty służyć będzie centralne. Jeśli chodzi o piec na paliwa stałe można kupić kocioł, którym można palić dołem (drzewo, węgiel) lub górą (miał) - taki kocioł właśnie ja kupiłem. Narazie nie będę montował solarów (koszty), ale kupiłem już duży boiler (300l) buforowy z dwiema nagrzewnicami i z instalacją przygotowaną pod solary...może kiedyś. :wink:

Pozdrawiam.

Podlogowka bardzo fajny pomysl ale pamietajcie zeby jej nie robic w pokojach w ktorych sie spi! Ja na parterze chce tez podlogowke ale w kuchni, jadalni, holu, wiatrolapie, łazience i zastanawiam sie nad salonem bo chce tam panele a nie powinno sie ich klasc na podlogowke bo sa izolatorem, na pietrze tylko w lazience. Grzejniki w salonie, pokoju, łazienkach - ale rurkowe, w pokojach na pietrze,strych przerabiam na garderobe pralnie i pokoje wiec tam tez, w pracowni, zastanawiam sie nad jadalnia i napewno nie bede grzal garazu.

pamiętajcie o tym że podłogówka ma określoną żywotność (10-15 lat)także dobrze jest się wystarczająco zabezpieczyć zwykłymi grzejnikami. my robimy podłogówkę w salonie i na piętrze w łazience ale tam elektryczną.

Hmm a powiedzcie mi skad wzieliscie ta zywotnosc podlogowki 10-15 lat bo ja osobiscie pierwszy raz o czyms takim slysze! Rozumie ze niektore rzeczy sie psuja ale wystarczy je wymienic i tyle a rurki w podlodze nie maja prawa pasc przeciez to te same co do ogrzewania grzejnikami tyle ze bez laczen. Jak mozesz podaj mi jakies przyklady i skad to twierdzenie wzieliscie!

A co do waszego salonu i podlogowki to pamietajcie ze w salonie przewaznie kladzie sie wykladzine dywanowa lub panele ktore to sa izolatorem cieplnym wiec zanim polozycie tam podlogowke to sie dobrze zastanowcie nad doborem materialu wykonczeniowego waszej podlogi co by sie pozniej nie okazalo ze macie 50% strat ciepla.

My planujemy na całym dole płytki i dlatego ogrzewanie podłogowe , do tej pory mieszkamy w domku gdzie w salonie jest drewniana podłoga i wyjście na taras oraz do ogrodu podłoga się niszczy

Odnośnie żywotności ogrzewania podłogowego to pierwsze słyszę no chyba że chodzi o ogrzewanie elektryczne grzałki mogą się przepalić ,ale też nic o tym nie słyszeliśmy

Czy ktoś ma receptę na przyspieszenie wiosny ?

Ktos poprostu naopowiadal im glupot albo poprostu chce zedrzec kase, gdyz polaczenie ogrzewania podlogowego z grzejnikami jest dosc skomplikowane gdyz trzeba wstawic pare elementow ktore beda obnizaly temperature ogrzanej wody w podlogowce co oczywiscie kosztuje i tyle lub ich hydraulik poprostu chce zarobic na punktach i nawciskal im bajek. Dobrze wykonane ogrzewanie podlogowe umiejetnie wyregulowane nie ma prawa sie popsuc chyba ze przegrzeje sie rurki ale to inna sprawa pozatym stanowczo wystarczy do ogrzania takiej powierzchni tym bardziej ze nadole jest jeszcze kominek. Co najwyzej w salonie mozna dorzucic grzejnik gdyz pewnie wiekszosc robi tam panele nie wiedzac ze sa specjalne do podlogowki wstawia zwykle co obniza wydajnosc podlogowki.

No coz wystarczy szukac i czytac, czytac i pytac! :)

Kto pyta nie błądzi! :D

Pozdrawiam!

Ogrzewanie podłogowe samo w sobie sklada sie z rurek zwinietych w wezownice ulozonych na podkladzie a wiec jesli ktos nie przewierci rurki lub jej nie przebije nie ma prawa sie popsuc, reszta elementow jest nad podloga i moga sie popsuc ale rowniez mozna je bez najmniejszego problemu wymienic. Wiec wasz fachowiec pewnie wam wszystkiego nie powiedzial.

Strop robie gestozebrowy monolityczny tzw. płyte stropową nad calym domem.