Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do projektu otrzymaliście takie cudo "dokumentacja pomocnicza" tam jest zestawienie stali zbrojeniowej z tego sie dowiecie ile potrzebujecie stali na zbrojenie stropu ale tylko wersji podstawowej, reszte niestety trzeba obliczyc. Jesli nie wiecie jak to zleccie to specjaliscie, a dla siebie możecie zrobic to tak: policzyć powierzchnie zmienionego stropu i niezmienionego i nastepnie procentowo wyliczyc ile trzeba stali ale pamietajcie ze jest to obliczenie pogladowe tzw. "na oko" gdyż stropy moga sie roznic rozpietoscia i moga sie pojawic np żebra rozdzielcze na które trzeba dodatkowo stali.

My również zaczynamy budowę Ambrozji od wiosny (okolice Radomia), w tej chwili jesteśmy przy zmianach w projekcie. Mam prośbę czy moglibyście mi przesłać na meila ([email protected]) zdjęcia schodów a mianowicie jak one są położone, czy między ścianami, a może jakoś zmieniliście je żeby było je ładnie widać.

:o Gratuluje waszemu projektantowi!!! Ten dokument zawiera strategiczne miejsca waszej konstrukcji budynku takie jak nadproża podciagi rozmieszczenie zbrojenia w nich itp wiec powodzenia bez tego! To tak jakby zgadywać jakie i gdzie dac zbrojenie!No coz widac ze macie ogromne zaufanie do swoich robotnikow!

Schody według projektu sa zabiegowe do wykonania wedlug oddzielnego projektu wiec jakie zrobisz takie masz! na stronie 5 MastiW wkleil zdjecia swoich schodow! Ja robie spocznikowe sa o 3 stopnie dluzsze w strone kominka ostatnie 2 stopnie beda widoczne od strony witrolapu a od strony salonu beda calkowicie odsloniete, pod schodami robie schowek. (przesunalem sciane pokoju i pod schodami zrobilem wejscie do garazu)schody beda opieraly sie o sciane garazu (spocznikiem) oraz na scianie przedpokoju! Zamiana zabiegowych na spocznikowe spowoduje ze na schody beda wygodniejsze do wchodzenia i do wnoszenia roznych elementow do gory!!

Witam,

no to i ja dołączam do grona budujących ;)

Jeśli wszystko pójdzie po naszej myśli, to startujemy w drugiej połowie roku.

Przy okazji, jeśli macie namiary na Ambrozje w okolicach Lublina, to chętnie przyjmę namiary. Widziałem już jedną całkiem niedaleko mnie, w okolicach Motycza/Konopnicy, ale już wykończoną i zamieszkaną i trochę głupio mi się wpraszać na oglądanie ;)

Najchętniej obejrzałbym takie przed wprowadzeniem się właścicieli ;)

a tak w temacie budowy...

planuję ławy fundamentowe do poziomu -12cm (tak do poziomu wybranego humusu), a następnie ściany fundamentowe z bloczków betonowych 38x24x12.

Wysokość zgodna ze standardowym projektem (jakieś +45cm). Tak sobie liczyłem i zamówiłem transport 700szt.

Wyszło mi, że wystarczy. Dobrze policzyłem?

Ile m3 styropianu weszło pod "chudziaka"? Ja sobie założyłem grubość 20cm i wychodzi ok. 18m3.

"mariuszek29 Witam. Mieszkam w Załazach okolice Zwolenia mam wybudowaną Ambrozję I w stanie surowym. Jeśli macie ochotę zobaczyć to zapraszam.

Wysłaliśmy do Was prywatną wiadomość chcielibyśmy zobaczyć waszą Ambrozję

Dajcie do siebie jakiś namiar mieszkamy niedaleko