Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W niedzielę rozmawiałem z wykonawcami i za SSO (robocizna) krzyknęli ok. 33tys.

Dziś rozmawiałem z innym wykonawcą, ale ten robi kompleksowo - od wykopu po szczyt dachu z własnym materiałem - nie interesuje nas nic, podstawowe decyzje podejmujemy w chwili podpisywania umowy - koszt SSO ok. 180tys. zł, deweloperski - powinniśmy się zamknąć w kwocie 280-290tys.

Dodam, że ściany z suporexu 24cm, a na dachu blachodachówka.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

27 tys. to aż podejżliwie mało w dodatku z dachem. Ja także buduję w Kuj-Pom i w pow. inowrocławskim rozpiętość kształtowała się w granicach 43-65 tyd.z dachem, ale może macie szczęście (czego wam życę) w każdym bądź razie sprawdzcie iinne roboty i opinie o tych wykonanwcach.

Buduję z Ytongu 36,5 i i SSO kosztował mnie 187tys. Teraz zamówiłem okna na całość bez weluksów z roletami na parterze i klawiszami to mnie kosztuje z montażem 27 tys. drzwi zewnętrzne z KMT 90+30 to niecałe 4 tys

pozdrawiam

27 tys. to aż podejżliwie mało w dodatku z dachem. Ja także buduję w Kuj-Pom i w pow. inowrocławskim rozpiętość kształtowała się w granicach 43-65 tyd.z dachem, ale może macie szczęście (czego wam życę) w każdym bądź razie sprawdzcie iinne roboty i opinie o tych wykonanwcach.

Buduję z Ytongu 36,5 i i SSO kosztował mnie 187tys. Teraz zamówiłem okna na całość bez weluksów z roletami na parterze i klawiszami to mnie kosztuje z montażem 27 tys. drzwi zewnętrzne z KMT 90+30 to niecałe 4 tys

pozdrawiam

Ekipa z polecenia ,ale oczywiscie w praktyce sie okaze.moja przyjaciolka placila za podobny dom 43 tys podczas boomu budowalenego 2008/2009.pytalismy innych wykonawcow to tez zadali ok 30 lub 33 tys.

Witam

Mam pytanie odnośnie kominka,czy ktos z Was przesuwał kominek w inne miejsce, tzn. np. w róg koło schodów i likwidował gabinet na dole

Witam

Tak - my przesuwamy kominek koło schodów co automatycznie powiększa nam jadalnię; z gabinetu robimy kotłownię, ale mniejszą od gabinetu.

Na razie to jest tylko na papierze, ale mamy nadzieję, że efekt będzie taki jak oczekiwaliśmy.

W związku z przeniesieniem kominka, komin wypada w łazience na górze. Za to likwidujemy kominy, które są oryginalnie w projekcie.

Pozdrawiam

Mariusz1w jakie planujecie ogrzewanie gaz, węgiel, olej ????

Pozdrawiam

Jacek

Z warunków zagospodarowanie wynika, że ekologicznie :D

Gazu na razie nie ma i nie wiadomo kiedy będzie; myślimy o pellet, generalnie kocioł na paliwo stałe z podajnikiem. Budujemy się w okolicy rolniczej, więc może jeszcze owies dojdzie jako alternatywa...

Pozdrawiam

Witam serdecznie wszystkich budujących Ambrozję II

My z mężem zastanawialiśmy się całą zimę nad projektem jaki wybrać zauroczył nas właśnie ten projekt, w którym wprowadzamy parę zmian. Opisze je trochę może komuś się coś przyda albo pomoże we własnym wprowadzaniu zmian :D Nie chcemy mieć całkowicie kuchni otwartej wiec wstawiliśmy w projekcie ściankę, zlikwidowaliśmy spiżarkę, ponieważ mają to nasi rodzice i przechowuje sie tam tylko syf nic więcej :) zlikwidowaliśmy wyjscie na taras z jadalni i z gabinetu. Kominek przenieśliśmy do rogu na ściane gdzie wchodzi się do gabinetu na środku zostanie filar w kształcie półki. Gabinet zmniejszyliśmy tak że mamy schowek pod schodami i zlikwidowalismy drzwi balkonowe zastępując oknem :lol: Łazienke troszkę powiększyliśmy i z pomieszczenia gospodarczego bedziemy mieli garderobę ponieważ będzie ona bardziej przydatna w tym miejscu jak będzie się codziennie wjeżdżać do garażu. Garaż został powiększony do 40 m2. Ścianę domu tylną wyrónalismy z domem i właśie tam mamy kotłownię i pomieszczenie gospodarcze. Góra domu zmieniła się troszeczkę pokój obok łazienki pomniejszyliśmy i wydzielilismy garderobę, która będzie połączona z pokojem obok. Oczywiście przez to że powiększyliśmy garaż i dodaliśmy kotłotownię to strych powiększył nam się do 60 m2. A w sumie jeszcze przy budowie mozna określić się dokładniej gdzie jaką ściankę postawić wtedy dopiero wszystko widać :p Teraz zaczęliśmy właśnie załatwiać papiery związane z budową domu i pozwolenie na budowę chcemy zacząć dopiero w czerwcu ponieważ działka nasza jest bardzo mokra i ciężki sprzęt nie ma szans tam wjechać przez wiosnę :x

Ile płacicie architektowi za adaptację z takimi zmianami?

My z mężem nie kupowaliśmy projektu tylko od podstaw projektant nam projektował na podstawie projektu Ambrozja II i naszych zmian :D Projektant wziął nam 3500zł.

I do tego musicie teraz jeszcze dołożyć projekty przyłączy i adaptację do warunków lokalnych czy to już dostaliście w tej samej cenie?

My kupiliśmy projekt, do tego dokładamy jeszcze 4700, ale w tej cenie mamy adaptację oraz projekty przyłączy mediów do działki, z czego część kosztów zwracają nam gazownia i Lubzel (prąd). Dodatkowo 1000zł za adaptację garażu wolnostojącego i kwota już niebagatelna :/

I tak się zastanawiam czy to rozsądna cena...

Ile płacicie architektowi za adaptację z takimi zmianami?

My z mężem nie kupowaliśmy projektu tylko od podstaw projektant nam projektował na podstawie projektu Ambrozja II i naszych zmian :D Projektant wziął nam 3500zł.

I do tego musicie teraz jeszcze dołożyć projekty przyłączy i adaptację do warunków lokalnych czy to już dostaliście w tej samej cenie?

My kupiliśmy projekt, do tego dokładamy jeszcze 4700, ale w tej cenie mamy adaptację oraz projekty przyłączy mediów do działki, z czego część kosztów zwracają nam gazownia i Lubzel (prąd). Dodatkowo 1000zł za adaptację garażu wolnostojącego i kwota już niebagatelna :/

I tak się zastanawiam czy to rozsądna cena...

Mamy uzbrojoną działkę w media, ponieważ nasz dziadek mieszka na tej działce więc o to narazie się nie martwimy. A o adaptację chodzi Ci o geodetę czy jak? Czy odrolnienie miejsca gdzie będziemy stawiać dom? Geodeta wział nam 1100zł

Ja chyba zaskocze wszytkich.My mielismy wielkie szczescie bo warunkiem kupna dzialki bylo zalatwienie pozwolenia przez sprzedajacego wraz z adaptacja projektu.Wprowadzilismy kilka zmian w projekcie tzn zamiana okien na dzwi lub odwrotnie poszerzenie garazu no i podniesienie gory o jeden pustak i inne drobniejsze zmiany.Wszytkie zmiany zrobil nam sprzedawca za free.