Drake 02.03.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 W niedzielę rozmawiałem z wykonawcami i za SSO (robocizna) krzyknęli ok. 33tys. Dziś rozmawiałem z innym wykonawcą, ale ten robi kompleksowo - od wykopu po szczyt dachu z własnym materiałem - nie interesuje nas nic, podstawowe decyzje podejmujemy w chwili podpisywania umowy - koszt SSO ok. 180tys. zł, deweloperski - powinniśmy się zamknąć w kwocie 280-290tys. Dodam, że ściany z suporexu 24cm, a na dachu blachodachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geniu 02.03.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 27 tys. to aż podejżliwie mało w dodatku z dachem. Ja także buduję w Kuj-Pom i w pow. inowrocławskim rozpiętość kształtowała się w granicach 43-65 tyd.z dachem, ale może macie szczęście (czego wam życę) w każdym bądź razie sprawdzcie iinne roboty i opinie o tych wykonanwcach.Buduję z Ytongu 36,5 i i SSO kosztował mnie 187tys. Teraz zamówiłem okna na całość bez weluksów z roletami na parterze i klawiszami to mnie kosztuje z montażem 27 tys. drzwi zewnętrzne z KMT 90+30 to niecałe 4 tyspozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz1w 03.03.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Artur32Mamy zamiar zacząć w czerwcu - lipcu i doprowadzić do SSO. Będziemy budowali w Kleszczewie ...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek i Kasia 06.03.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Witam Mam pytanie odnośnie kominka,czy ktos z Was przesuwał kominek w inne miejsce, tzn. np. w róg koło schodów i likwidował gabinet na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiabartek 06.03.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 27 tys. to aż podejżliwie mało w dodatku z dachem. Ja także buduję w Kuj-Pom i w pow. inowrocławskim rozpiętość kształtowała się w granicach 43-65 tyd.z dachem, ale może macie szczęście (czego wam życę) w każdym bądź razie sprawdzcie iinne roboty i opinie o tych wykonanwcach. Buduję z Ytongu 36,5 i i SSO kosztował mnie 187tys. Teraz zamówiłem okna na całość bez weluksów z roletami na parterze i klawiszami to mnie kosztuje z montażem 27 tys. drzwi zewnętrzne z KMT 90+30 to niecałe 4 tys pozdrawiam Ekipa z polecenia ,ale oczywiscie w praktyce sie okaze.moja przyjaciolka placila za podobny dom 43 tys podczas boomu budowalenego 2008/2009.pytalismy innych wykonawcow to tez zadali ok 30 lub 33 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz1w 07.03.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Witam Mam pytanie odnośnie kominka,czy ktos z Was przesuwał kominek w inne miejsce, tzn. np. w róg koło schodów i likwidował gabinet na dole Witam Tak - my przesuwamy kominek koło schodów co automatycznie powiększa nam jadalnię; z gabinetu robimy kotłownię, ale mniejszą od gabinetu. Na razie to jest tylko na papierze, ale mamy nadzieję, że efekt będzie taki jak oczekiwaliśmy. W związku z przeniesieniem kominka, komin wypada w łazience na górze. Za to likwidujemy kominy, które są oryginalnie w projekcie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyk 09.03.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Mariusz1w jakie planujecie ogrzewanie gaz, węgiel, olej ????PozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz1w 09.03.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Mariusz1w jakie planujecie ogrzewanie gaz, węgiel, olej ???? Pozdrawiam Jacek Z warunków zagospodarowanie wynika, że ekologicznie Gazu na razie nie ma i nie wiadomo kiedy będzie; myślimy o pellet, generalnie kocioł na paliwo stałe z podajnikiem. Budujemy się w okolicy rolniczej, więc może jeszcze owies dojdzie jako alternatywa... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 10.03.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 hip hip hura!!! Mamy juz pozwolenie na budowe Teraz batalia z bankami i jak pogoda pozwoli koniec kwietnia poczatek maja ruszamy z budowa!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schildza 14.03.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Z bankami to faktycznie "batalia" my z kredytem walczymy, już od grudnia - co chwila jakieś nowe dokumenty wymyślają. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 15.03.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 wow!! to coz za bank sobie wybraliscie skoro tyle walczycie z kredytem?? powiedzcie co by tez nie wpasc na taka mine! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MastiW 17.03.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Czy ta zima kiedyś się skończy ??? Czas na tynki, posadzki...ale jak jak tu z piachem przez to błoto wjechać nie idzie! SZOK! ...oby do wiosny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Mariusz 17.03.2010 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Witam serdecznie wszystkich budujących Ambrozję II My z mężem zastanawialiśmy się całą zimę nad projektem jaki wybrać zauroczył nas właśnie ten projekt, w którym wprowadzamy parę zmian. Opisze je trochę może komuś się coś przyda albo pomoże we własnym wprowadzaniu zmian Nie chcemy mieć całkowicie kuchni otwartej wiec wstawiliśmy w projekcie ściankę, zlikwidowaliśmy spiżarkę, ponieważ mają to nasi rodzice i przechowuje sie tam tylko syf nic więcej zlikwidowaliśmy wyjscie na taras z jadalni i z gabinetu. Kominek przenieśliśmy do rogu na ściane gdzie wchodzi się do gabinetu na środku zostanie filar w kształcie półki. Gabinet zmniejszyliśmy tak że mamy schowek pod schodami i zlikwidowalismy drzwi balkonowe zastępując oknem Łazienke troszkę powiększyliśmy i z pomieszczenia gospodarczego bedziemy mieli garderobę ponieważ będzie ona bardziej przydatna w tym miejscu jak będzie się codziennie wjeżdżać do garażu. Garaż został powiększony do 40 m2. Ścianę domu tylną wyrónalismy z domem i właśie tam mamy kotłownię i pomieszczenie gospodarcze. Góra domu zmieniła się troszeczkę pokój obok łazienki pomniejszyliśmy i wydzielilismy garderobę, która będzie połączona z pokojem obok. Oczywiście przez to że powiększyliśmy garaż i dodaliśmy kotłotownię to strych powiększył nam się do 60 m2. A w sumie jeszcze przy budowie mozna określić się dokładniej gdzie jaką ściankę postawić wtedy dopiero wszystko widać Teraz zaczęliśmy właśnie załatwiać papiery związane z budową domu i pozwolenie na budowę chcemy zacząć dopiero w czerwcu ponieważ działka nasza jest bardzo mokra i ciężki sprzęt nie ma szans tam wjechać przez wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 17.03.2010 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Ile płacicie architektowi za adaptację z takimi zmianami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 17.03.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 no no no rodzinka pasjonatów ambrozji powieksza sie MastiW nie martw sie juz niedlugo wiosna przyjdzie no i przynajmniej u ciebie juz cosik widac a u nas nic i co najgorsze przez ta pogode mosimy jeszcze poczekac z startem bo snieg lezy najprawdopodobniej dopiero w maju wystartujemy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasja 17.03.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 U mnie już po tynkach teraz podłogówka, hydraulika i wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Mariusz 17.03.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Ile płacicie architektowi za adaptację z takimi zmianami? My z mężem nie kupowaliśmy projektu tylko od podstaw projektant nam projektował na podstawie projektu Ambrozja II i naszych zmian Projektant wziął nam 3500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 17.03.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Ile płacicie architektowi za adaptację z takimi zmianami? My z mężem nie kupowaliśmy projektu tylko od podstaw projektant nam projektował na podstawie projektu Ambrozja II i naszych zmian Projektant wziął nam 3500zł. I do tego musicie teraz jeszcze dołożyć projekty przyłączy i adaptację do warunków lokalnych czy to już dostaliście w tej samej cenie? My kupiliśmy projekt, do tego dokładamy jeszcze 4700, ale w tej cenie mamy adaptację oraz projekty przyłączy mediów do działki, z czego część kosztów zwracają nam gazownia i Lubzel (prąd). Dodatkowo 1000zł za adaptację garażu wolnostojącego i kwota już niebagatelna :/ I tak się zastanawiam czy to rozsądna cena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Mariusz 17.03.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Ile płacicie architektowi za adaptację z takimi zmianami? My z mężem nie kupowaliśmy projektu tylko od podstaw projektant nam projektował na podstawie projektu Ambrozja II i naszych zmian Projektant wziął nam 3500zł. I do tego musicie teraz jeszcze dołożyć projekty przyłączy i adaptację do warunków lokalnych czy to już dostaliście w tej samej cenie? My kupiliśmy projekt, do tego dokładamy jeszcze 4700, ale w tej cenie mamy adaptację oraz projekty przyłączy mediów do działki, z czego część kosztów zwracają nam gazownia i Lubzel (prąd). Dodatkowo 1000zł za adaptację garażu wolnostojącego i kwota już niebagatelna :/ I tak się zastanawiam czy to rozsądna cena... Mamy uzbrojoną działkę w media, ponieważ nasz dziadek mieszka na tej działce więc o to narazie się nie martwimy. A o adaptację chodzi Ci o geodetę czy jak? Czy odrolnienie miejsca gdzie będziemy stawiać dom? Geodeta wział nam 1100zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiabartek 17.03.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Ja chyba zaskocze wszytkich.My mielismy wielkie szczescie bo warunkiem kupna dzialki bylo zalatwienie pozwolenia przez sprzedajacego wraz z adaptacja projektu.Wprowadzilismy kilka zmian w projekcie tzn zamiana okien na dzwi lub odwrotnie poszerzenie garazu no i podniesienie gory o jeden pustak i inne drobniejsze zmiany.Wszytkie zmiany zrobil nam sprzedawca za free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts