tomonkon 12.07.2010 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Witam. Zastanawiam się również nad budową tego domu, ponieważ najbardziej mi się podoba. Zastanawiam się nad budową wariantu Ambrozja III. Garaż chcę postawić oddzielnie - 2 stanowiskowy. Bedę wdzięczny za skany projektu parteru i poddasza. Pozdrawiam serdecznie Tomasz. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiabartek 24.07.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Witam wszytkich.Mam pytanko .Dopeiro co zaczelismy budowe ambrozji i mam maly problem.Rozumie ze nigdy sie nie wybuduje idealnie c.d cm dl lub szerokosci scian ale moj problem polega na tym ze sciany boczne w wykuszu roznia sie dlugoscia od siebie o 10 cm.Zastanawiam sie czy murarz zniweluje ta roznice np kladac suporex ? (oczywiscie zapytam murarza ale tez nie chce wyjsc na czepliwa zolze)czy myslicie ze w praktyce to jest duza roznica ,czy to bardzo widac w domu.Moze ktos mial podobny problem?Jesli tak to prosze o rade co mam zrobic?czy cokolwiek robic z tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 25.07.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Odpowiem ci prosto na twoje pytanie - twoj murarz spierdzielil robote!!! wyobraz sobie jak bedzie wygladac twoja sciana jak spojrzysz na nia prostopadle po obtynkowaniu. Bedzie to widoczne i to jak diabli jest to element dekoracyjny budynku a wiec mosi wygladac idealnie obie sciany musza byc tej samej dlugosci, pod tym samym katem a sciana srodkowa mosi byc prostopadle do budynku inaczej bedziesz miala krzywy domek.Przesuniecie o 1-3cm praktycznie nie rzucalo by sie w oczy ale 10cm to juz masakra. Wstaw moze zdjecie od przodu i boki i zmierz kat pomiedzy wykuszem a sciana budynku z jednej i drugiej strony to zobaczymy co da rade z tym zrobic. "Zastanawiam sie czy murarz zniweluje ta roznice np kladac suporex ?" to jest najgorsze rozwiazanie gdyz dokladajac suporex zwiekszysz grubosc sciany w stosunku do innych i wyjdzie dziwolag a pozatym tego sie nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 25.07.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 A i jeszcze jedno nie napisalas ktora sciana!! fundamentowa czy parteru. Jesli fundamentowa to jest to duzy problem gdyz sciana powinna byc postawiona w osi a wiec srodek pustaka po srodku lawy fundamentowej jesli zle wylejesz lawy i pozniej chcesz korygowac pustakiem to ta jedna sciana nie bedzie w osi fundamentu co jak juz sama pewnie sie domyslasz nie jest prawidlowe konstrukcyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiabartek 25.07.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 A i jeszcze jedno nie napisalas ktora sciana!! fundamentowa czy parteru. Jesli fundamentowa to jest to duzy problem gdyz sciana powinna byc postawiona w osi a wiec srodek pustaka po srodku lawy fundamentowej jesli zle wylejesz lawy i pozniej chcesz korygowac pustakiem to ta jedna sciana nie bedzie w osi fundamentu co jak juz sama pewnie sie domyslasz nie jest prawidlowe konstrukcyjnie. Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiales.Os budynku jest zachowana a scianka wykuszyu jest rownolegla do scianki bocznej.Jest tylko rozna dlugosc scian bocznych wykuszu,co daje rozny kat nachylenia tych scian (nie sciany rownoleglej do boku budynku.)W pon bedziemy dzwonic do murarza i pytac czy zniweluje to suporexem.Dzeki za szynka odp.POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 25.07.2010 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 ja dobrze ciebie zrozumialem ty mnie nie ale nie szkodzi wytlumacze jeszcze raz! jesli masz jedna scianke dluzsza a druga krotsza to os sie nie moze zgadzac pytanie czy tylko sciany czy rowniez lawy?? jesli tylko sciany to dolozenie suporexa o ktorym mowisz nie zalatwi sprawy gdyz pogrubi to sciane w jednym miejscu murarz by mosial porobic takie trojkaciki do rownania sciany a watpie ze bedzie to robic bo jest to robota glupiego. Dam ci prosta rade niech to rozbierze i postawi od nowa bo inaczej pozniej bedzie problem jak ta sciane obrobic a pozatym jak spieprzyl to niech teraz rozbiera i stawia od nowa a i nie martw sie ze nazwie ciebie zolza gdyz on wezmie kase i pojdzie sobie a ty zostaniesz z krzywymi scianami i problemem. Pamietaj "KLIENT NASZ PAN" BUDOWLANCY TO CWANIACY WIEC NIE DAJ SIE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 26.07.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiales.Os budynku jest zachowana a scianka wykuszyu jest rownolegla do scianki bocznej.Jest tylko rozna dlugosc scian bocznych wykuszu,co daje rozny kat nachylenia tych scian (nie sciany rownoleglej do boku budynku.)W pon bedziemy dzwonic do murarza i pytac czy zniweluje to suporexem.Dzeki za szynka odp.POzdrawiam I jak po rozmowie z murarzem?? co powiedzial?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiabartek 28.07.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 i jak po rozmowie z murarzem?? Co powiedzial?? wstawi zbrojenie i dokleji i tak i tak nad ta czescia nie bedzie obciazenia bo to czesc wykuszu a poza tym to bedzie schowane w ziemi bo przychdoza jeszcze 3 warstwy bloczkow do fundamentu.pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 29.07.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Ok wkoncu rozumie trzeba bylo odrazu napisac ze chodzi o spieprzona lawe fundamentowa a nie sciane to duza roznica nie mosialbym wtedy pisac tak wielkiej litani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus007 02.08.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 witajcie mam pytanie co do ambrozji bo zdecydowalismy sie na ten projekt i za 2-3 tyg go kupujemy.chodzi mi glownie o koszt budowy czy to co pisza w kosztorysie jest prawda czy nie.na stronie pprojekt pisza ze SSZ za 178000zl. czy zgodzicie sie z tym czy nie.wole sie zapytac osob co sie buduja a nie co siedza za biurkiem.wiec jak mozna prosze o podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 03.08.2010 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 witajcie mam pytanie co do ambrozji bo zdecydowalismy sie na ten projekt i za 2-3 tyg go kupujemy.chodzi mi glownie o koszt budowy czy to co pisza w kosztorysie jest prawda czy nie.na stronie pprojekt pisza ze SSZ za 178000zl. czy zgodzicie sie z tym czy nie.wole sie zapytac osob co sie buduja a nie co siedza za biurkiem.wiec jak mozna prosze o podpowiedz Kilka stron wczesniej bylo o tym pisane. 140-150 to koszt sso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atanerk1 04.08.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Witam. Obecnie jesteśmy na etapie ściany kolankowej. Już wiemy że dom z położeniem dachu i oknami oraz roletami przeciwwłamaniowymi wyniesie nas około 165 max 170 tys. Jak mi się uda to dodam kilk zdjęć. Pozdrawiamy ze Złocieńca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simskor 06.08.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Już mieliśmy kupować projekt, kiedy się zorientowałem że Ambrozja II ma fasadę długą na 17,33m a ja mam warunki zabudowy z fasadą do 16,80m tak więc budowa niestty przesunie się na przyszły rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 06.08.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 (edytowane) Już mieliśmy kupować projekt, kiedy się zorientowałem że Ambrozja II ma fasadę długą na 17,33m a ja mam warunki zabudowy z fasadą do 16,80m tak więc budowa niestty przesunie się na przyszły rok Wystarczy dac garaz jedno stanowiskowy i problem z glowy wtedy sie zmiescicie. Wtedy wyjdzie wam dluga na niecale 14m. Edytowane 6 Sierpnia 2010 przez wkozaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 07.08.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Wkońcu i My zaczeliśmy budowę i możemy wstawić kilka zdjęć!Pozdrowienia dla wszystkich miłośników AMBROZJIhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/87ea6055ae5f814d.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus007 08.08.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 czym zescie ocieplali poddasze i ile was wyniosło???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
virgi23 09.08.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Witajcie, jestem tu nowa. Okolice Lublina - Motycza. Obecnie czekamy na krycie dachu naszej Ambrozji II. Mam dylemat, w jaki sposób robiliście schody frontowe i taras. Lane z betonu czy zupełnie z czegoś innego. Mój majster się wykręca i proponuje zrobienie z "kostki". Mi to nie odpowiada, mamy dosyć wysoką podmurówkę- dom stoi na wzniesieniu. Nie wiem jakie rozwiązanie wybrać. Podpowiedzcie coś.Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 09.08.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Witajcie, jestem tu nowa. Okolice Lublina - Motycza. Obecnie czekamy na krycie dachu naszej Ambrozji II. Mam dylemat, w jaki sposób robiliście schody frontowe i taras. Lane z betonu czy zupełnie z czegoś innego. Mój majster się wykręca i proponuje zrobienie z "kostki". Mi to nie odpowiada, mamy dosyć wysoką podmurówkę- dom stoi na wzniesieniu. Nie wiem jakie rozwiązanie wybrać. Podpowiedzcie coś. Z góry dziękuję Wow! Zaraz obok mnie! Możesz podesłać na priv gdzie dokładnie w Motyczu budujecie? Mój majster również zaproponował z kostki i moim zdaniem jest to najtrwalsze rozwiązanie - chociaż u mnie do etapu schodów zewnętrznych i tarasu jeszcze dłuuuga droga. Doświadczenie z płytkami mam nie najlepsze - co kilka lat trzeba kłaść nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
virgi23 09.08.2010 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Drake, wiadomość na priva, co do naszej Ambrozji.Ja nadal mam dylemat z tymi schodami. Z kostki wyjdą potężne, gdyż z przodu zaplanowano 5-6 schodków. No i jestem w kropce. Napiszcie proszę co doradzacie:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksmaks 11.08.2010 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Drake, wiadomość na priva, co do naszej Ambrozji. Ja nadal mam dylemat z tymi schodami. Z kostki wyjdą potężne, gdyż z przodu zaplanowano 5-6 schodków. No i jestem w kropce. Napiszcie proszę co doradzacie:wiggle: Witam,przed nami jeszcze długa droga do budowy może na jesień jak otrzymamy papiery o przekształceniu ziemi z rolnej na budowlaną .Ale projekt Ambrozji I już mamy .Ja osobiście schody frontowe nie zrobiłabym z kostki granitowej ,położyłabym kafle albo jak już kostke betonową jest bardzo duży wybór .Znajomi kładą w kolorze jesieni piękne 4 odcienie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts