Warmia 08.10.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Witajcie Marto i Mariuszu! Tu Marta i Mariusz. Widzę, że jesteście na tym samym etapie. My zalewamy dzisiaj strop nad garażem, a we wtorek lub środę resztę. Chcielibyśmy doprowadzić do stanu surowego otwartego. Miejmy nadzieje, że zima się zlituje i przyjdzie do nas troszkę później. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 19.10.2010 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Czyżby forumowicze powoli zapadali w sen zimowy??Oto kilka nowych fotek Naszej Ambrozji!!http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d2f29f4659251b0a.htmlStan jak widac, niedlugo beda okna i ruszamy z instalacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 20.10.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Ja mam od wczoraj kilka dni spokoju. Strop zalany i trochę musi poleżeć nieruszany. Można wreszcie popracować spokojnie bez zamawiania brakującego drutu, cementu i innych "nie myśleliśmy o tym wczoraj" pierdół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 20.10.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 U nas 2 dni pozniej po wylaniu stropu juz jechaly scianki kolankowe w górę !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinoss 23.10.2010 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Witam wszystkich Ambrozjowiczów! od niedawna jesteśmy z żoną posiadaczami tego wspaniałego projektu (planujemy zacząć budowę w II kwartale 2011) więc mam już nad czym myśleć. Jeżeli chodzi o zmiany, to podobnie jak część z Was zrezygnujemy z wyjścia na ogród z gabinetu, zrezygnujemy również z wyjścia na taras z jadalni oraz powiększymy kuchnię kosztem spiżarni. Jednak największy problem mam z kotłownią. Zamierzamy zastosować piec na paliwa stałe, jednak obawiam się, że pojedyncze drzwi z kotłowni do holu (salonu) to nie do końca jest dobre rozwiązanie (wystarczy że troszkę się zadymi w kotłowni, a domownicy od razu to poczują...) Nie wiem czy to możliwe, ale zastanawiałem się nad przesunięciem łazienki wgłąb domu. Dzięki takiemu rozwiązaniu, łazienka zyska troszkę powierzchni, a z holu do kotłowni będzie się przechodziło przez wiatrołap. Proszę o Wasze opinie czy takie rozwiązanie jest możliwe oraz czy widzicie problemy związane z taką kombinacją. Poniżej przesyłam prowizoryczny schemat "mojego rozwiązania". http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5eae70d66cc403a5.html POZDRAWIAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 23.10.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Takie rozwiązanie zastosuję w mojej Ambrozji Wady: -drzwi do łazienki w przejściu schody-kuchnia lub kolidujące z tymi z wiatrołapu (zależy na którą rękę chcesz, żeby się otwierały - u mnie będą na wiatrołap - chcę lepiej odizolować dźwięki, żeby nie przeszkadzały w salonie) - Twoje rozwiązanie z drzwiami do wewnątrz raczej się nie sprawdzi, nie widziałem nawet łazienki z drzwiami do wewnątrz, może to niezgodne z jakimiś przepisami behape lub czymś takim... -kominek wentylacyjny nie jest symetryczny względem kominka w kuchni, trzeba go montować po ścianie sąsiadującej ze schodami, Zalety: - już wymieniłeś Dodam od siebie, że ja drzwi do kotłowni będę umieszczał w ścianie między dwoma oknami. Łazienka na Twoim rysunku jest chyba powiększona. U mnie będzie tylko przesunięta do ściany ze schodami, skutkiem czego powiększę wiatrołap, a nie kotłownię - oryginalny wiatrołap jest baaaaardzo malutki. Co do wydzielenia miejsca na skład opału w garażu, to też nie jest za dobre rozwiązanie, bo może i wjedziesz samochodem do garażu, ale już nie przejdziesz za bardzo do kotłowni (będzie za ciasno). Jeśli już chcesz wydzielać pomieszczenie, to na etapie adaptacji wydłuż garaż trochę z przodu i trochę z tyłu. Podnieś dach garażu względem reszty budynku o 25cm - przesuwając ściany garażu powinieneś uzyskać ściankę kolankową na poziomie 2 pustaków + wieniec. P.S.: Na stronie dobrychdomów pojawił się obrót 3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinoss 24.10.2010 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Dzięki Drake za Twoją opinie. Oczywiście schemat który przedstawiłem jest wyłącznie poglądowy. Chodziło mi tylko o przedstawienie koncepcji rozmieszczenia pomieszczeń. Co do składziku, to będziemy mieli garaż dwustanowiskowy, więc wydaje mi się że miejsca przed samochodami w garażu będzie dość sporo (nie zamierzam parkować tam pięciometrowych limuzyn ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_darek 25.10.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Witam wszystkich po długiej przerwie z mojej strony;-) Rozpoczęliśmy z mężem budowe w lipcu i jak na razie jesteśmy na etapie dachu. Mam nadzieje że uda nam sie zamknąć jeszcze przed przyjsciem zimy a mówia że ma być ostra zima i wczesna. Zobaczymy W każdym razie działamy dalej. Na razie wstawiam jedno zdjecie, a jak sie uporam z resztą to i wstawie inne;-) Zmian trochę wprowadziliśmy: filarki na wejściu, likwidacja gabinetu na dole w celuiekszenia salonu i zamiast dwóch okien jedno duze przeszklenie z wyjściem na taras, w miejscu kotlowni obecnie pralnia a kotłownia z tylu w garażu, nad garażem dwa pokoje i garderoby w pokojach nad salonem i wiatrołapem oraz zmiany schodów zabiegowych na spocznikowe. I tyle byloby na teraz Pozdrawiam wszystkich budujących i tych ktorzy planują ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_darek 25.10.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 dolaczam jeszcze jedno zdjęcie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanka_JG 25.10.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Dzień Dobry, czy mógłby ktoś z Was podać ile kosztowała Wasza instalacja elektryczna (materiały + robocizna)? Jesteśmy na etapie wyboru elektryka. Nasz polecony zaoferował 12500 brutto- cena zawiera materiały, instalację oświetlenia, gniazdek, obwody TV, telefonu, internetu + wykucie bruzd, pomiary, ułożenie przewodów oraz oczywiście dokumentacje: powykonawcza + do odbioru (bez alarmu). Cena wydaje nam się nieco zaporowa :-[ Co do fachowości tego pana nie mamy najmniejszych wątpliwości. Jest to bardzo solidny wykonawca, który robił u wielu naszych znajomych i wszyscy wystawiają mu jak dotąd bardzo dobrą opinę. Dodam, że przewody z szafki licznikowej mamy już wyciągnięte w domu i zarobione w szafce rozdzielczej - gotowe do podłączenia zabezpieczeń. Bardzo prosimy o odpowiedzi. Pozdrawiamy! Joanna i T. PS Mirox - jeszcze raz wielkie dzieki za Twoją odpowiedź na priv - kiedyś, dawno, dawno temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 25.10.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Co do składziku, to będziemy mieli garaż dwustanowiskowy, więc wydaje mi się że miejsca przed samochodami w garażu będzie dość sporo (nie zamierzam parkować tam pięciometrowych limuzyn ) Nie wiem jak w dwustanowiskowym, ale w pojedynczym długość wynosi 635cm. Załóżmy, że zrobisz składzik o szer. 120cm (razem ze ścianką zabierasz więc 135cm), czyli na limuzyny zostaje 5m. Standardowy kompakt (w sensie samochód kompaktowy) ma z 4,2-4,5m, więc niewiele miejsca pozostaje do manewrów w garażu. Ale to tylko moje przemyślenia, bo na początku miałem podobny plan jak Ty, ale stanąłem przy moim Clio (3,9m), obstawiłem go kołkami i wyszło mi, że samochód najczęściej parkowałbym przed garażem Ale pamiętaj, że to nie ja będę w Twoim domu parkował, więc nie sugeruj się za bardzo moimi wywodami. Ja tylko daję Ci do pomyślenia i rozważenia plusów i minusów Twojego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 25.10.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Co do fachowości tego pana nie mamy najmniejszych wątpliwości. Jest to bardzo solidny wykonawca, który robił u wielu naszych znajomych i wszyscy wystawiają mu jak dotąd bardzo dobrą opinę. Dodam, że przewody z szafki licznikowej mamy już wyciągnięte w domu i zarobione w szafce rozdzielczej - gotowe do podłączenia zabezpieczeń. Co do ceny, to się nie wypowiem, bo to jeszcze przede mną. Ja w każdym razie życzyłbym sobie zmieścić się w podanej kwocie. W mojej ocenie najważniejsze jest to, co zacytowałem powyżej. Za solidność i rzetelność czasem warto dopłacić i mieć spokojną głowę. Raczej za wiele i tak nie zaoszczędzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j_a_r_o 29.10.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 (edytowane) Oto nasze dzieło Edytowane 29 Października 2010 przez j_a_r_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur32 29.10.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Witam.Moja Ambrozja powstaje w Augustowie kolo Leszna woj wielkopolskie.W tym roku juz zakonczylem akcje Ambrozja.Dach odeskowany i polozona papa.Kontynuacja w przyszlym roku.Dla zainteresowanych ,bedacych w fazie poczatkowej moge poradzic,aby zamiast wykonywania mocno widocznych podciagow,zastosowac szyny.Koszt szyn ok 3,5tys,ale efektem jest rowny sufit.Pozdrawiam wszystkich szczęśliwców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgusia13 02.11.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Witam Już niedługo również ja dołączę do grona osób budujących Ambrozję. Zdecydowałam się na projekt Ambrozja II z garażem dwustanowiskowym. Całe 2 wieczory czytałam wszystkie wpisy na forum. Chciałabym podpiwniczyć choć w części Ambrozję. Mam pytanie do MastiW: czy istniałaby możliwość, aby przesłał mi Pan na maila skany Pana projektu?? Ile zapłacił Pan za wprowadzenie zmian w projekcie? Bardzo podoba mi się to rozwiązanie i chciałabym zastosować podobne w swoim domku. Pytanie do Artura: czy istniałaby możliwość zobaczenia Pana Ambrozji w realu?? Mieszkam niedaleko Rawicza i do Pana miałabym najbliżej. Jeśli można to proszę o kontakt na maila: [email protected] Pozdrawiam wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmonautka28 10.11.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Witam!!!Mam pytanie do Artura32.Mieszkam w Lesznie a budować będę się w Wilkowicach.Twoja miejscowość jest mi znana bo przejeżdżam przez nią jadąc do Rawicza.Możesz dać mi namiary na twoją ekipę budowlaną.Mam zamiar rozpocząć budowę na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schildza 11.11.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Witam wszystkich po bardzo długiej przerwie. Po problemach zdrowotnych wreszcie zaczęliśmy budowę naszej ambrozji. Chcielibyśmy wiedzieć ile wam poszło stali i betonu na fundament? Bo wg mojego kierownika i dostawcy materiałów poszło 22,5m3 betonu i 530 km fi 12 i 120 kg fi6. Policzyłem sobie to i wg mnie to trochę za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur32 12.11.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Witam!!! Mam pytanie do Artura32.Mieszkam w Lesznie a budować będę się w Wilkowicach.Twoja miejscowość jest mi znana bo przejeżdżam przez nią jadąc do Rawicza.Możesz dać mi namiary na twoją ekipę budowlaną.Mam zamiar rozpocząć budowę na wiosnę. Podaj maila to Ci przesle nr tel ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 12.11.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Witam wszystkich po bardzo długiej przerwie. Po problemach zdrowotnych wreszcie zaczęliśmy budowę naszej ambrozji. Chcielibyśmy wiedzieć ile wam poszło stali i betonu na fundament? Bo wg mojego kierownika i dostawcy materiałów poszło 22,5m3 betonu i 530 km fi 12 i 120 kg fi6. Policzyłem sobie to i wg mnie to trochę za dużo. Ja mam wiekszy fundament o 5m3 ( dodatkowe pomieszczenie na parteze) i garaz dwostanowiskowy mi poszlo 25,5m3 okolo 450kg stali fi12 i okolo 150kg fi6 pisze okolo bo kupilem odpowiednio 500kg i 200kg ale mi kilka 12 pretow zostalo i sporo 6. Nie lalismy podkladu. W kosztorysie beton jest wyliczony w ilosci podklad 6,15m3; b-20: - 16,5m3 ale to cos malo!!! Ja bylem na budowie przy zalewaniu i pilnowalem i zreszta to ja zamawialem beton wiec jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SŁAWKO 14.11.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Witam na ambrozje jak w planach poszło mi Fundamentbloczki- 1000sztstal fi6 50 kg zostało jeszcze fi 12 -25sz pretówdrut wiozałkowy wziełem 10 kg piasek 10ton cement 1 paletefolia izolacyjna-2 rolkibeton--18m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts