wkozaz 12.12.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Witam Zaczynam budowę ambrozji . Jak rozwiązaliście wentylację w kuchni oraz łazienkach Jacek Poczatkowo chcialem zalozyc wentylacje mechaniczna z odzyskiem ciepla niestety odstarszyl mnie koszt ok.25tys!!!! Wentylacje kuchni oparlem na wyciagu w postaci okapu z wyprowadzeniem przez sciane oraz mala kratka wyciagowa obok przewodu okapu z roletka. Dodatkowo wentylacje z komina od kominka otworzylem od strony kuchni a wiec z salonu i z kuchni bedzie wyciagac. Wentylacja lazienki na pietrze to wyciag elektryczny uruchamiany automatycznie gdy wilgotnosc pomieszczenia wzrasta lub recznie, rura wyprowadzona do kominka wentylacyjnego w dachu (taki od odpowietrzenia kanalizy) Wejscie do kotlowni zroblem z lazienki a tam w drzwiach i jednych i drugich otwory na dole co spowoduje ze kratka w kotlowni powinna zaciagac powietrze z lazienki jesli to nie wystarczy wstawie wyciag w sciane. W jadalni wstawilem nawiewnik w ramie okna. (kominek i piec maja osobne przewody pod podloga do zaciagania powietrza z zewnatrz domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1jacek 13.12.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 wkozaz dzięki za odpis Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwina1 15.12.2010 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Witam Podobnie jak Wy zdecydowaliśmy się na budowę ambrozji. Obecnie jesteśmy na etapie stanu surowego zamkniętego . z powodu nadejścia zimy dalsze prace ustały. Wszystko jak na razie idzie po naszej myśli. Na tym etapie brakuje jedynie niektórych ścian działowych ale tylko dlatego ze jeszcze obmyślamy różne warianty pomieszczeń, i tu moje pytanie do posiadaczy Ambrozji , którzy już zamieszkują swój wymarzony dom. Podoba nam się pokuj na dole(gabinet), ale dalej zastanawiamy się czy w ogóle zostawić ten pokuj , większość „Ambrozowiczów” rezygnuje z tego gabinetu aby powiększyć salon. Powiedzcie proszę czy Ci którzy zostawili ten pokuj z perspektywy czasu postawilibyście ścianie ponowie i zrobili gabinet czy powiększyli salon?Mam jeszcze pytanie dotyczące zastosowania ocieplenia stropu(sufitu) i domu na zewnątrz jakiej grubości styropian kładziecie. Bardzo proszę o porade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 16.12.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Witam Podobnie jak Wy zdecydowaliśmy się na budowę ambrozji. Obecnie jesteśmy na etapie stanu surowego zamkniętego . z powodu nadejścia zimy dalsze prace ustały. Wszystko jak na razie idzie po naszej myśli. Na tym etapie brakuje jedynie niektórych ścian działowych ale tylko dlatego ze jeszcze obmyślamy różne warianty pomieszczeń, i tu moje pytanie do posiadaczy Ambrozji , którzy już zamieszkują swój wymarzony dom. Podoba nam się pokuj na dole(gabinet), ale dalej zastanawiamy się czy w ogóle zostawić ten pokuj , większość „Ambrozowiczów” rezygnuje z tego gabinetu aby powiększyć salon. Powiedzcie proszę czy Ci którzy zostawili ten pokuj z perspektywy czasu postawilibyście ścianie ponowie i zrobili gabinet czy powiększyli salon? Mam jeszcze pytanie dotyczące zastosowania ocieplenia stropu(sufitu) i domu na zewnątrz jakiej grubości styropian kładziecie. Bardzo proszę o porade. Co prawda jeszcze nie mieszkamy w naszej ambrozji ale w niej bardzo duzo czasu spedzamy i powiem szczerze ze tej wielkosci salon spokojnie nam wystarcza, jest w nim duzo miejsca, a ten pokoj na dole przeznaczylismy na goscinny i napewno bysmy scian nie zmienili. Ocieplenie scian zewnetrznych - styropian 25cm frezowany, ocieplenie podlogi parteru styropian 15cm frezowany, ocieplenie-wygluszenie podlogi na poddaszu plyty steicco! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojas70 16.12.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Witam Podobnie jak Wy zdecydowaliśmy się na budowę ambrozji. Obecnie jesteśmy na etapie stanu surowego zamkniętego . z powodu nadejścia zimy dalsze prace ustały. Wszystko jak na razie idzie po naszej myśli. Na tym etapie brakuje jedynie niektórych ścian działowych ale tylko dlatego ze jeszcze obmyślamy różne warianty pomieszczeń, i tu moje pytanie do posiadaczy Ambrozji , którzy już zamieszkują swój wymarzony dom. Podoba nam się pokuj na dole(gabinet), ale dalej zastanawiamy się czy w ogóle zostawić ten pokuj , większość „Ambrozowiczów” rezygnuje z tego gabinetu aby powiększyć salon. Powiedzcie proszę czy Ci którzy zostawili ten pokuj z perspektywy czasu postawilibyście ścianie ponowie i zrobili gabinet czy powiększyli salon? Mam jeszcze pytanie dotyczące zastosowania ocieplenia stropu(sufitu) i domu na zewnątrz jakiej grubości styropian kładziecie. Bardzo proszę o porade. Cześć. Myśmy odrobinę zmniejszyli pokój/gabinet aby powiększyć klatkę schodową i pokoik nic nie stracił na uroku u walorach użytkowych. Salon zaś powiększyliśmy - na etapie projektu - likwidując tzw " podcień". tym sposobem salon jest zuuupełnie ok. wojas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 17.12.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 A i zapomnialem dodac ze zlikwidowalismy podcien dzieki czemu salon jest duzo wiekszy a pokoj troszke zmniejszylismy bo pod schodami mamy przejscie do garazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiabartek 24.12.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Tutaj chyba na prawdę wszyscy zapadli w sen zimowy. My naszą budowę chcemy w tym roku zakończyć na dachu z położoną dachówką i potem czekamy do wiosny. [ATTACH]31770[/ATTACH] [ATTACH]31772[/ATTACH] [ATTACH]31774[/ATTACH] [ATTACH]31775[/ATTACH] Mam nadzieję, że w tym tygodniu wejdą cieśle i nareszcie przykryjemy naszą Ambrozję. Potem jeszcze tylko ścianki działowe i schody. I finito. Jestem ciekawa co tam słychać u Magdy i Łukasza, którzy założyli ten dziennik. Serdecznie ich pozdrawiam i wszystkich budujących Ambrozję. Warmia jestesmy na tym samym etapie co wy(tak wynika ze zdjecia zrobionego 24.11.) i sie zastanawiam czy wasza ambrozja jest juz przykryta dachem bo nasza niestety NIE! za co obarczamy wina nie tylko pogode... pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simskor 26.12.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Witaj wkozazA potrzebowałeś zgodę projektanta??Masz jakieś zdjęcia z zew. i wew. jak ten większy salon wygląda?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 26.12.2010 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Nie potrzeba zadnej specjalnej zgody poza tymi standardowymi opisanymi w dokumentacji. Mam zdjecia podaj e-mail to ci przesle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Warmia 27.12.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Gosiabartek! U nas stoi część więźby i niestety nie możemy się doczekać naszych dekarzy. Pogoda na pewno jest winna, ale nie tylko. Ciągle są jakieś wymówki. Powiem szczerze, że zaczęłam już myśleć o zmianie ekipy. Może innym pójdzie to sprawniej. Zobaczymy co będzie po Nowym Roku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 30.12.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Wkońcu po 2miesiacach oczekiwania dzis wstawili nam okna ( warto było czekac) nareszcie bedzie troche ciepelka i nie bedzie wiatr hulac w Naszej ambrozji.A oto kilka nowych fotek.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6569edb6c92f586b.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 30.12.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Wkońcu po 2miesiacach oczekiwania dzis wstawili nam okna ( warto było czekac) nareszcie bedzie troche ciepelka i nie bedzie wiatr hulac w Naszej ambrozji. A oto kilka nowych fotek. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6569edb6c92f586b.html Pochwal no się co za profil wybrałeś, jaki kolor mają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Warmia 30.12.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Niektórzy to mogą poszaleć, bo mają dach U nas hula wiatr i śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 30.12.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Warmia, a bardzo mnie znielubisz, jak napiszę, że u mnie, pomimo mrozu, wiatru i śniegu panowie dekarze dają czadu i walczą z dachem? http://lh4.ggpht.com/_xev6N_aEdMY/TRPJWc2HX0I/AAAAAAAABaw/ljNOEumwBi8/s640/P1110341.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinoss 31.12.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Witam wszystkich. Dość długo się nie odzywałem, ale widzę że większość zapadła w sen zimowy Planujemy rozpocząć budowę na wiosnę. Zastanawiam się nad lanymi (betonowymi) skosami na poddaszu. Robił ktoś z Was coś takiego? W Małopolsce to dość popularne rozwiązanie. Wielu moich znajomych tak zrobiło i teraz bardzo sobie chwalą takie rozwiązanie, a Ci co tego nie zrobili teraz tego żałują... Co o tym myślicie? Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 31.12.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Pochwal no się co za profil wybrałeś, jaki kolor mają? Wybralem profil alphaline90 firmy veka z okuciami winkhaus okna sa w profilu 6 komorowym z 3 szybami a wiec cieply profil Kolor orzech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 31.12.2010 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Co o tym myślicie? Pozdrawiam, Marcin Ja tego nie zrobiłem i nie żałuję. Przecież to trzeba robić strop nad całym poddaszem. Deskowanie, zbrojenie, beton, grubsze ścianki działowe (w zasadzie to już nośne), wzmocnienie podciągów pod stropem parteru, wzmocnienie fundamentów pod podporami podciągów i jeszcze pewnie milion aspektów, o których w danej chwili nie pomyślałem. No chyba że ktoś robi półśrodkami, że jakoś to będzie i nie dokłada nic, tylko sobie radośnie zalewa strop nad poddaszem, nie biorąc pod uwagę dużo większego obciążenia konstrukcji. A co z oknami dachowymi? A jak się ociepla te skosy? Po zestawieniu konstrukcji dachu i przed pokryciem? Dla mnie w domu ze skosami raczej nie ma takie rozwiązanie racji bytu, ale kto bogatemu zabroni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 31.12.2010 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Wybralem profil alphaline90 firmy veka z okuciami winkhaus okna sa w profilu 6 komorowym z 3 szybami a wiec cieply profil Kolor orzech. Widzę, że poszedłeś w solidne rozwiązanie. Ja do siebie daję profil Salamander w dużo "chłodniejszym" zestawieniu, ale na większe szaleństwo nie pozwala budżet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 31.12.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Widzę, że poszedłeś w solidne rozwiązanie. Ja do siebie daję profil Salamander w dużo "chłodniejszym" zestawieniu, ale na większe szaleństwo nie pozwala budżet Powiem ci ze koszta nie byly wcale takie duze. Jesli moge ciebie spytac jaki koszt okien u Ciebie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 01.01.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Powiem ci ze koszta nie byly wcale takie duze. Jesli moge ciebie spytac jaki koszt okien u Ciebie?? ok. 16100 zł bez szprosów, ze szprosami 19500 zł niestety :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts