redsky 01.01.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Witam z tej strony Kuba i Marta, działka załatwiona, projekt kupiony i nanosimy aktualnie w nim zmiany. Chciałem Was zapytać jako doświadczonych budowniczych Ambrozji co dzieje się ze słupem w salonie w momencie likwidacji podcienia ? poniżej zamieszczam lin do moich przeróbek, jeśłi ktoś mógłby odpowiedzieć, przesłać zdjecie jak to wygląda w rzeczywistości będe bardzo wdzięczny. Drugie pytanie co uważacie na temat wstawienia pieca gazowego dwufunkcyjnego nad garaż ? nie zabardzo mogę znaleźć miejsce na to ustrojstwo a pomieszczenie nad garażem, gdzie planuję pralnię wydaje mi się teoretycznie najlepsze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 02.01.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 (edytowane) Witam z tej strony Kuba i Marta, działka załatwiona, projekt kupiony i nanosimy aktualnie w nim zmiany. Chciałem Was zapytać jako doświadczonych budowniczych Ambrozji co dzieje się ze słupem w salonie w momencie likwidacji podcienia ? poniżej zamieszczam lin do moich przeróbek, jeśłi ktoś mógłby odpowiedzieć, przesłać zdjecie jak to wygląda w rzeczywistości będe bardzo wdzięczny. Drugie pytanie co uważacie na temat wstawienia pieca gazowego dwufunkcyjnego nad garaż ? nie zabardzo mogę znaleźć miejsce na to ustrojstwo a pomieszczenie nad garażem, gdzie planuję pralnię wydaje mi się teoretycznie najlepsze. QUOTE] Po zlikwidowaniu podcienia słup znika bo strop oprze sie na przesunietej scianie. Kilka wpisow wczesniej jest link do moich zdjec tam wstawilem foty salonu bez podcienia. Wstawienie pieca na poddaszu wiaze sie z dobudowa komina to po pierwsze po drugie bys musial wtedy tam zrobic kotlownie a to kwestia ciagniecia wszystkich rur tam i tu juz moze powsatac problem np z woda zimna ktora jest rozprowadzana grawitacyjnie a wiec z dolu do gory kolejna sparwa to kwestia cieplej wody nie wiem jak sie system zachowa gdyz cieplo idzie w gore a na dole masz przeciez kuchnie i lazienke. Pozatym kotlownie robi sie zawsze w najnizszej kondygnacji. A i bym zapomnial ambrozja ma zaprojektowane podciagi ktore sa widoczne od spodu stropu ja je schowalem a mianowicie podciag schowalismy w strop wystaje tylko kilka centymetrow ale to na podlodze na poddaszu na ktora i tak przychodzi jeszcze posadzka. Edytowane 2 Stycznia 2011 przez wkozaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 02.01.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 właśnie z tą ścianą mój architekt nie do końca się zgadzał mówił ze powstanie zbyt długa odległość między elementami nośnymi. Więc tutaj kolejne pytanie, czy wymagało do ponownych przeliczeń nośności ? własnie z tym piecem się zastanawiam, jako ze przepisy mówią o tym iż pomieszczenie musi mieć 8 m3 tam gdzie mam piec gazowy, wiadomo że w dziesiejszzych czasach są one tak estetyczne że mogą wisieć chociażby w łazience, która u mnie jest od strony ogrodu. Dzięki za odpowiedź, własnie liczyłem, że mi odpiszesz bo widziałem ten sam patent u Ciebie. Jako że masz już to zrobione może ocenisz subiektywnie czy salon dzięki temu staje się dużo większy ? bo żona twierdzi ze półcień ma swój urok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 02.01.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 ok. 16100 zł bez szprosów, ze szprosami 19500 zł niestety :/ UUUUU no to sporo. Nasze okna: 3x balkon 1x taras 1xkuchnia 2xlazienka i kotlownia 2x pracownia 1x garaz 1xjadalnia w calosci na luku 135stopni pokoj parter + to samo w salonie razem 13 okien Profil alphaline 90 6komorowy pakiet 3 szyb bez szprosow kolor orzech okucia winkhause montaz 15.600zł Moge polecic sprzedawce jedyna wada to dlugi okres oczekiwania 2miesiace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 02.01.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 (edytowane) właśnie z tą ścianą mój architekt nie do końca się zgadzał mówił ze powstanie zbyt długa odległość między elementami nośnymi. Więc tutaj kolejne pytanie, czy wymagało do ponownych przeliczeń nośności ? własnie z tym piecem się zastanawiam, jako ze przepisy mówią o tym iż pomieszczenie musi mieć 8 m3 tam gdzie mam piec gazowy, wiadomo że w dziesiejszzych czasach są one tak estetyczne że mogą wisieć chociażby w łazience, która u mnie jest od strony ogrodu. Dzięki za odpowiedź, własnie liczyłem, że mi odpiszesz bo widziałem ten sam patent u Ciebie. Jako że masz już to zrobione może ocenisz subiektywnie czy salon dzięki temu staje się dużo większy ? bo żona twierdzi ze półcień ma swój urok Naszym zdaniem podcien nie mial sensu gdyz zrobilismy duzy salon i mamy spory ogrod pozatym realnie na to patrzac jak czesto bedziesz siedziec pod podcieniem a jak czesto w salonie?? My stwierdzilismy ze czesciej w salonie i na tarasie wiec podcien nie mial sensu a salon dzieki temu jest naprawde duuuzyyyy. Co do stropu jest to nieprawda ta odleglosc wcale nie jest zaduza tym bardziej ze strop opiera sie na scianie kominowej i podciagu a nastepnie tarasowej gdzie odleglosci to 5,62m a nastepnie sciana zewnetrzna i pomiedzy salonem a pokojem na podciagu gdzie jest 6,33m wiec nie jest to zadurzo. U mnie tak jest i jest ok zastosowalismy tylko wiecej i grubsze zbrojenie. Co do przeliczen kazdy architekt adaptujacy projekt ma obowiazek ponownego przeliczenia nosnosci i dostosowanie do panujacych warunkow gruntowych obciazen sniegiem wiatrem itp co jest zapisane w projekcie!!! To jest wlasnie adaptacja projektu. Wrazie pytan smialo piszcie z mila checia podpowiem jesli bede w stanie. Jesli ktos chce zapraszamy do obejrzenia naszej ambrozji. Edytowane 2 Stycznia 2011 przez wkozaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 02.01.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Moge polecic sprzedawce jedyna wada to dlugi okres oczekiwania 2miesiace. A firma ogólnopolska czy tylko lokalnie działa? U mnie o 2 okna więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 02.01.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 A firma ogólnopolska czy tylko lokalnie działa? U mnie o 2 okna więcej. http://www.oknagdanskie.pl/ Wydaje mi sie ze ogolnopolska. HMMM gdzie ty tyle okien wcisnales?? Ja mam dodatkowe pomieszczenie miedzy domem a garazem i tam mam dodatkowe dwa okna wsumie wszedzie okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 02.01.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 HMMM gdzie ty tyle okien wcisnales?? u Ciebie okno w wykuszu jest liczone jako 1szt., a u mnie jako 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 02.01.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 (edytowane) Niestety nie jako jedno policzyli jako trzy osobne + 2 łączniki te środkowe słupki a te nie malo kosztuja.Ja tak tylko napisalem jako jedno. Mimo wszystko pisalem do 8 fabryk okien z zapytaniem ofertowym o okna 5 i 6 komorowe 2 i 3 szyby w kolorze i biale i ci mieli najlepsza oferte.Porownujac np oknoplast krakow chcieli za okna biale w profilu 5 i 2 szyby tyle co tu za te cieple. Edytowane 2 Stycznia 2011 przez wkozaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Warmia 02.01.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Ja, tak nieśmiało do Drak'a. Ogromnie mnie wkurzyłeś Mało mi brakuje, żeby pogonić naszych dekarzy. Mimo wszystko pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Warmia 02.01.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Drake, mam pytanko. Jaką macie dachówkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 03.01.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Drake, mam pytanko. Jaką macie dachówkę ? RuppCeramika Sirius 13 antracyt angoba A wracając do tematu dachu... Wielka tragedia się nie dzieje. Co jakiś czas trzeba wyrzucić trochę śniegu ze stropu zanim zacznie topnieć. Małe to pocieszenie, ale ja też wyrzucałem 50cm w tamtym roku Za 2 miesiące będziesz miała kolejne problemy z dalszymi etapami, więc nie warto się tak spinać, zostaw sobie trochę nerwów na później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Warmia 03.01.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Uwierz mi Drake, że do tej pory budowa była tylko przyjemnością. Mamy świetnego szefa ekipy budowlanej, który właściwie czuwał nad wszystkim. My właściwie tylko płaciliśmy i ewentualnie decydowaliśmy o zmianach . No, ale przyszli dekarze, a właściwie nie mogą dojechać .... ale spokojnie, tylko spokój nas uratuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simskor 05.01.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Witam ponownie po paru miesiącach milczenia.Projekt Ambrozja II zakupiony właśnie jest u "adopcji"Liczę, że do końca stycznia złożymy dokumenty o PNBBudujemy mam nadzieję na wiosnę tego roku w Dąbrówce pod Poznaniem. Ja liczę, że cały dom będzie nas kosztować ponad 500 000 - do mieszkania czyli łącznie z podjazdem.Swoją drogą czy ktoś z Was zrobił sobie wejście z filarami kwadratowymi jak w Orionie??Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fireman3 06.01.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Również witam w tym Nowym Roku. U nas od 02.12.2010 PNB już jest, ekipa załatwiona. Jestem po drugiej rozmowie z szefem ekipy, potwierdził cenę czyli 31tyś za robociznę czyli od wykonania fundamentów do przykrycia dachu dachówką plus kanalizacja, pierwsza wylewka i schody. Dodatkowym atutem ekipy jest to że już budowali Ambrozję którą widziałem z zewnątrz a w przyszłym tygodniu mam ją zwiedzić od środka. Najśmieszniejsze jest to że żeby obejrzeć w realu wprosiłem się do koleżanki Katia 35 i musiałem pokonać 100km(nie żebym żałował) a tu zaledwie 3km ode mnie obok drogi którą praktycznie przejeżdżałem codziennie stała sobie Ambrozja II. Wytłumaczeniem może być tylko to że nie była za bardzo widoczna przysłonięta przez rosnące drzewa. Wracając do budowy to według planów mury mają zacząć pod koniec lipca a krycie dachu zakończyć we wrześniu. Pozdrawiam wszystkich i niech się mury pną do góry w tym Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 07.01.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Swoją drogą czy ktoś z Was zrobił sobie wejście z filarami kwadratowymi jak w Orionie?? Kliknij sobie na stronę wcześniej i pooglądaj tam wklejone fotki, może coś zauważysz ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Warmia 09.01.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Witam wszystkich inwestorow!! Ja rowniez z narzeczonym planuje wybudowac ambrozje II. Z tego wlasnie wzgledu przed zakupem projektu chetnie obejrzalabym domek na zywo. Czy ktos z Panstwa buduje moze w woj. lubuskim badz w okolicach Poznania ?? Pozdrawiam i zycze duzo wytrwalosci w nowym roku Witam! My budujemy pod Poznaniem. Pod koniec tygodnia podobno mamy mieć skończony dach, ale tego nie byłabym taka pewna. Jeżeli brak dachu Wam nie przeszkadza to zapraszamy do nas. Szczegóły prześlę na priv. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lpawlow 10.01.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Witam Posiadam projekt Ambrozja II i obecnie jestem na etapie adaptacji projektu. Okazało się, że kotłownia w projekcie jest zbyt mała na piec z zasobnikiem.Jak wiecie Ambrozja ma kotłownie zaprojektowaną pod kątem gazu.Co w przypadku kotła na paliwo stałe?Gdzie go ulokować?Zastanawiam się nad przeniesieniem kotłowni na tył garażu(konieczne pogłębienie-koszty!). Czy moglibyście się pochwalić drodzy forumowicze jak rozwiązaliście u siebie powyższy problem?Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Warmia 10.01.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Witam Posiadam projekt Ambrozja II i obecnie jestem na etapie adaptacji projektu. Okazało się, że kotłownia w projekcie jest zbyt mała na piec z zasobnikiem. Jak wiecie Ambrozja ma kotłownie zaprojektowaną pod kątem gazu.Co w przypadku kotła na paliwo stałe?Gdzie go ulokować? Zastanawiam się nad przeniesieniem kotłowni na tył garażu(konieczne pogłębienie-koszty!). Czy moglibyście się pochwalić drodzy forumowicze jak rozwiązaliście u siebie powyższy problem? Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam, Łukasz Z tego co wiem, to jeśli umieścisz kotłownię z tyłu garażu, to do niego nie wjedziesz. Chyba, że go powiększysz. My zrezygnowaliśmy z pokoju na parterze. Trochę go zwęziliśmy i przedłużyliśmy aż do schodów. Tym sposobem w kotłowni mamy schowek pod schodami na opał. Kotłownia ma teraz ok. 10 mkw i wejście od garażu. Z domu nie wejdziesz do kotłowni. Przenieśliśmy kominek na ścianę łączącą kotłownię z salonem (minusem tego rozwiązania jest komin wypadający w łazience przy wejściu. U nas dodatkowo komin ten jest dosyć obszerny, ponieważ mamy tylko jeden. Znajdują się tam dwa przewody dymne + wentylacyjny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 10.01.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Witam Posiadam projekt Ambrozja II i obecnie jestem na etapie adaptacji projektu. Okazało się, że kotłownia w projekcie jest zbyt mała na piec z zasobnikiem. Jak wiecie Ambrozja ma kotłownie zaprojektowaną pod kątem gazu.Co w przypadku kotła na paliwo stałe?Gdzie go ulokować? Zastanawiam się nad przeniesieniem kotłowni na tył garażu(konieczne pogłębienie-koszty!). Czy moglibyście się pochwalić drodzy forumowicze jak rozwiązaliście u siebie powyższy problem? Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam, Łukasz Ja mam komin stanowiący część ściany szczytowej (a nie dostawiony do ściany, jak to jest w projekcie) i hydraulik stwierdził, że nie będzie najmniejszego problemu ze wstawieniem tam kotła z podajnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts