wkozaz 11.01.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Ja ma w kotłowni normalnie tyle tylko ze powiekszylem kotlownie kosztem przedpokoju i sciąlem naroznik lazienki oraz dalem wezsze drzwi a wejscie zrobilem z lazienki (drzwi suwane) i teraz piec sie miesci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiabartek 11.01.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 my tez mamy komin stanowiacy czesc sciany szczytowej i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter260uk 11.01.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 a ja wykopalem pod garazem piwnice i problem z glowy, komin 2 kanaly jeden z piwnicy drugi jak w projekcie i kotlownia wyszla 21m i na wszystko mam miejsce POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola i Łukasz 12.01.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Witamy!Jesteśmy posiadaczami projektu Ambrozja I i wiosną ruszamy z budową. Na 25 tyś. wycenił murarz rozbociznę od fundamentów po dach przykryty papą - murarz jest więc nasz:). Pod garażem będzie piwnica z piecem na opał stały - również uważam, że ta lokalizacja to nalepsze rozwiązania. Z otrzymanego kosztorysu stan surowy zamknięty (czyli z wyceną okien i drzwi) to 150 tyś. Ta suma ulegnie zmianie bo pewne rzeczy likwidujemy a jeszcze inne zamieniamy. Powodzenia wszystkim Ambrozowiczom:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lpawlow 12.01.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 HajDziękuje wszystkim za sugestie i podpowiedzi rozwiązań jakie sami zastosowaliście przy adaptacji kotłowni na paliwo stałe. Niestety ja nie mogę sobie pozwolić na piwnice z uwagi na wysoki poziom wód gruntowych i związany z tym zakaz podpiwniczenia.Widzę, ze większość z Was "wpuściła komin w ścianę. Zastanawiam się jak przy takim rozwiązaniu stoi piec z podajnikiem...mogę się tylko domyślać, ze stoi on tylem do ściany na której jest komin i podajnik znajduje się z jego lewej strony, czyli wchodzi lekko pod schody.Dobrze rozumuje?W tym wypadku nie powinien on wchodzić pod schody głębiej jak 30cm z uwagi na potrzebne miejsce na wyjęcie śruby z podajnika (z tego co wiem ok.70cm). Jeśli się mylę proszę poprawcie mnie.Pozdr.Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Mariusz 14.01.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 (edytowane) Haj Dziękuje wszystkim za sugestie i podpowiedzi rozwiązań jakie sami zastosowaliście przy adaptacji kotłowni na paliwo stałe. Niestety ja nie mogę sobie pozwolić na piwnice z uwagi na wysoki poziom wód gruntowych i związany z tym zakaz podpiwniczenia. Widzę, ze większość z Was "wpuściła komin w ścianę. Zastanawiam się jak przy takim rozwiązaniu stoi piec z podajnikiem...mogę się tylko domyślać, ze stoi on tylem do ściany na której jest komin i podajnik znajduje się z jego lewej strony, czyli wchodzi lekko pod schody.Dobrze rozumuje?W tym wypadku nie powinien on wchodzić pod schody głębiej jak 30cm z uwagi na potrzebne miejsce na wyjęcie śruby z podajnika (z tego co wiem ok.70cm). Jeśli się mylę proszę poprawcie mnie. Pozdr. Łukasz Witam, My tak jak kolega nie mogliśmy pozwolić sobie na piwnice z powodu wysokiego poziomu wód gruntowych, dlatego wyrównaliśmy ścianę garażu ze ścianą domu co dało nam kotłownię za garażem patrząc z przodu domu. Do kotłowni przechodzimy przez garaż. My teraz jesteśmy na etapie wyboru materiałów na dach. I oczywiście wybór dachówki waha się pomiędzy Bogen Innovo 10 antracyt glazurowany a Bogen Innovo 12 tytan szlachetny Może ktoś ma taką dachówkę? i jakieś opinie o niej Pozdrawiam POzdrawiam Edytowane 14 Stycznia 2011 przez Marta i Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_grzesiek 16.01.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 witam mam pytanko czy ktos sie orientuje ile kosztuje elektryka czyli materiał i robocizna i hydraulika materiał i robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_kub 16.01.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Czesc Zamierzam budować koło Brzozowa . Może wymienimy sie doświadczeniami Jacek My budujemy w Korczynie. Właśnie jesteśmy na etapie wyboru dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 16.01.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 witam mam pytanko czy ktos sie orientuje ile kosztuje elektryka czyli materiał i robocizna i hydraulika materiał i robocizna. Ja za elektrykę płacę 25zł/punkt. Łączniki schodowe to 1,5 punktu. Uzbrojenie rozdzielni chyba 160zł. Hydraulika zdaje się 150zł/punkt (zimna+ciepła+kanalizacja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_grzesiek 17.01.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 witam dreak ale mozesz powiedziec ile tak mniej wiecej za elelktryke zaplaciłes ogołem i hydraulike za materiał robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_grzesiek 17.01.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 oj sorki DRAKE:) powiedz jeszcze czy robiłes podłogowke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 17.01.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 za elektrykę nie płaciłem jeszcze nic, bo nie jest skończona za hydraulikę tym bardziej, bo nie jest jeszcze... zaczęta Mniej więcej za miesiąc będę mógł podać konkrety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyk 18.01.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Witam Ja za Elektrykę zapłaciłem jak na razie 5000 PLN bez białego montaz ( około 95 punktów el i alarm) wartość całkowita według wyliczeń to ok 14000 PLN ( opcja optymista:)) Za hydraulikę tj materiał + robocizna ( CO + woda ) -12.000 PLN ( 3 razy geberit+40m2 podłogówa - łazienki, jadalnia kuchnia, reszta grzejniki) bez pieca i grzejników instalacja bez specjalnych udziwnień na rozdzielaczach materiał HERZ, ONNINEN, piec będzie WOLF gaz kondensat - kotłownia na poddaszu nad garażem. jak zamnkę się w 24000 Będzie super. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 19.01.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Jacek możesz mi napisać jak masz zrobiony ten piec gazowy na poddaszu ? bo pamiętam jak byłem u Ciebie że tam miał być ale nie pojmuję jak komin wtedy idzie. Ja planuję piec jednofunkcyjny z zasobnikiem sprzężony z płaszczem wodnym z kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_grzesiek 19.01.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Dzięki za odpowiedz na temat elektryki i hydrauliki.Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1jacek 19.01.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 My budujemy w Korczynie. Właśnie jesteśmy na etapie wyboru dachówki. Cześć Edyta fajnie że napisałaś. Może mógłbym z żoną przyjechac zobaczyć dom w realu. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturania 19.01.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 My z żoną jesteśmy na etapie wykańczania Ambrozji,tz dziś zakończono zakładać nam hydraulikę(woda ciepła, zimna,odpływy), teraz elektryk rozprowadza kable prądowe.Wszystko staramy się robić systemem gospodarczym.Dom trochę się różni bo jest wyższy z tego powodu że mamy piwnicę pod częścią i trzeba było zrobić wyższe fundamenty.Poza tym podnieśliśmy o dwa pustaki poddasze, czyli zamiast projektowych 2 i wianek mamy 4 i wianek.Kubatura domu się zmieniła ale poddasze jest bardziej użytkowe aniżeli w projekcie.Bo wyszliśmy z założenia że dom ma być do użytku aniżeli wyglądu.Man się podoba taki jaki jest:)W swojej ambrozji zrobiliśmy takie zmiany:-Poszerzyliśmy garaż o 0,5 metra,wydłużyliśmy o 0,5 z każdej strony-zrobiliśmy piwnicę pod 1,3 domu-będzie kotłownia i miejsce na wiele innych gratów:)-na dole zrezygnowaliśmy z kotłowni na rzecz WC i łazienki-wejście do gabinetu jest od strony schodów,-wejście do garażu jest przy schodach (widać na zdjęciu)-w garażu zrobiliśmy wyjście z tyłu w miejscu okna,(widać na zdjęciu)-na górze zrobiliśmy łazienkę nad łazienką dolną a nie po drugiej stronie jak przewidywał plan,-w związku ze zmianą łazienki na górze zmieniły nam się ściany działowe we wszystkich pokojach na górze-w związku ze zmiana wielkości garażu zwiększył się automatycznie pokój nad nim, dlatego przedzieliliśmy go ścianą działową i będziemy tam mieli sypialnię z garderobą,-dodaliśmy okna dachowe nad każdym pomieszczeniem na górze, a te okna dachowe nad garażem zrobiliśmy po jednym z każdej strony a nie jak w projekcie z jednej stronytu są zdjęcia można pooglądać.jak ktoś ma pytania niech pisze może przydam się w czymś.http://arturania.fotosik.pl/zdjecia/1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyk 20.01.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Jacek możesz mi napisać jak masz zrobiony ten piec gazowy na poddaszu ? bo pamiętam jak byłem u Ciebie że tam miał być ale nie pojmuję jak komin wtedy idzie. Ja planuję piec jednofunkcyjny z zasobnikiem sprzężony z płaszczem wodnym z kominka. Witam Komin mam zabudowany w licu ściany więc mogę się do niego włączyć od strony pomieszczenia nad garażem. Piec mam jeszcze nie zamontowany ale ani hydraulik ani kier bud nie przewidują problemów. Jedynym utrudnieniem jest doprowadziene nitki gazu do pomieszcenia nad garażem ( to minus) plus to kótki komin ( czytaj tanszy wkład kominowy:) ) Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kisss 21.01.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Witam Wszystkich, dla Wszystkich zainteresowanych, Nasza Ambrozja II na dzień dzisiejszy: - robocizna: wybudowanie wraz z pokryciem dachowym (dachówka betonowa) 43500zł - okna (8 okien dachowych, okna plastikowe), drzwi zew. i brama garażowa z autmatem 38000 zł - elektryk robocizna 11500zł - z materiałem (138 puszek; 45m siła do puszek; 65m do bramy; 40m domofon; 35m siła dom;70 tablica); - hydraulik 4700zł robocizna (na całym dole podłogówka i na górze w lazience (ok 70m), na górze grzejniki) + ok 10200 zł (materialy- rury itp); - tynki wewnętrzne ok 11000zl z materiałem (gipsowe); - wylewka 5800zł (bez garażu, ok 210m)); - ocieplenie + elewacja + podbitka 18000zł a jeszcze tyle przed Nami Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simskor 21.01.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Jak widzę te koszty to jestem przerażony. Nie wiem jakim cudem ludzie piszą, że budują Ambrozję II za 300 000 - 420 000 w stanie wykończonym. Wg moich grubych obliczeń to 550 000zł może być mało. W tym rozliczeniu nie brałeś pod uwagę pieca??Strasznie drogo wyszły te okna w tym masz żaluzje w prądzie?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts