Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

550 malo????? to ja chyba nigdy nie skoncze ambrozji.Jestem tego przekonania ze jesli sie poszuka to zawsze mozna zaoszczedzic ! a poza tym wole nie myslec o tym ile jeszcze kasy trzeba wydac na ambrozje aby wszystko miec wykonczone od A do Z .Bo ja mam pieniedzy tylko od A do B czyli basic living !Na BIERZACO liczymy na co bedzie potrzeba i ile kasy.U nas dzisiaj mozna powiedziec ze jest SSO ostatnie dachoweczki polozyli na dach :) teraz czekamy do wiosny i dalej ruszamy z budowa,przed nami jeszce wiele do roboty lepiej nie myslec a jak myslec to o dniu dzisiejszym ...:) Pozdrawiam i zycze wszytkim Ambrozowicza wytrwalosci w budowaniu !!!!!

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gosiabartek!

Jesteśmy krok za wami. :lol2: Dachówkę będą kładli od poniedziałku. Mam nadzieję, że nic się już nie posypie.

Mam pytanie właściwie do wszystkich. Czy wasze okna dachowe mają ten sam kolor stolarki co np. okna balkonowe?

Nam powiedziano, że jeszcze nie sprowadzali innych niż standardowe (czyli sosnowe).

Zastanawiam się , jak to wygląda w połączeniu z np. brązową stolarką okna w lukarnie.

Gość kisss
Jak widzę te koszty to jestem przerażony.

Nie wiem jakim cudem ludzie piszą, że budują Ambrozję II za 300 000 - 420 000 w stanie wykończonym.

Wg moich grubych obliczeń to 550 000zł może być mało.

W tym rozliczeniu nie brałeś pod uwagę pieca??

Strasznie drogo wyszły te okna w tym masz żaluzje w prądzie??

Pozdrawiam

Na koszt budowy na pewno ma duży wpływ miejsce, My niestety mazowieckie, wiec pewnie z Nas ciągną, choć mówiąc szczerze wszystkie roboty, koszty były przez Nas analizowane, porównywane i wybierane jako najatrakcyjniejsze

do rozliczenia nie był brany piec (piec gazowy 2500 zł + zasobnik 1250 zł) ani grzejniki

co do okien to bez żaluzji, okna plastikowe - cena wcale nie jest wysoka (17tys + 9tys dachowe), do tego brama garażowa z automatem (10tys) i drzwi zewnętrzne (2tys) - i niestety tak jakoś wyszło :(

co do koloru okien dachowych - to też mamy sosnowe, a do łazienki białe plastikowe- ale powiem szczerze, że z zewnątrz praktycznie tego nie widać, nie wrzuca się w oczy, choć dach jest czarny - a co ważniejsze, nie zwraca się na to uwagi, jest tyle innych problemów, innej roboty, że na zastanawianie się czy będzie to pasowało czy nie - nie ma czasu i sił :)

Pozdrawiam

Nie przeczę, że pracy na budowie jest dużo, a doba jak zwykle za krótka, ale dla mnie równie ważne jest to, żeby wszystko do siebie w domu pasowało i współgrało. :)

Nie chcę żałować, że na etapie budowania nie zastanawiałam się nad tym, bo potem ciężko i kosztownie jest poprawić niektóre błędy i nieprzemyślane decyzje. :yes:

Gość kisss

jeśli nie chodziło o wyglad z zewnatrz, to w wewnątrz nie jest to rażąca różnica - przynajmniej u Nas, po połozeniu płyt gipsowych, okna dachowe są w głebi i tylko w jednym pokoju mozna by kolory porównywać, ale powiem szrzeże że nie razi nas to wogóle - choc narazie płyty są białe, więc nie wiem jak to będzie przy kolorowym skosie.

wszelkie zmiany w projekcie umieszczaliśmy w adaptacji, podniesienie ścianki było w naszym planie od samego początku :)

Witam miłośników Ambrozji1 Mam małe pytanie jesteśmy z mężem na etapie wyboru projektu domu, byłam bardzo zainteresowana

projektem w rododendronach 6n, do momentu aż zobaczyłam Ambrozję 1. Gdyby była taka możliwość chętnie obejrzałabym dom w

rzeczywistości w woj. podkarpackim. Jestem z Rzeszowa pozdrawiam!

jeśli nie chodziło o wyglad z zewnatrz, to w wewnątrz nie jest to rażąca różnica - przynajmniej u Nas, po połozeniu płyt gipsowych, okna dachowe są w głebi i tylko w jednym pokoju mozna by kolory porównywać, ale powiem szrzeże że nie razi nas to wogóle - choc narazie płyty są białe, więc nie wiem jak to będzie przy kolorowym skosie.

wszelkie zmiany w projekcie umieszczaliśmy w adaptacji, podniesienie ścianki było w naszym planie od samego początku :)

:)

Dzięki za odpowiedź w sprawie okien. Po prostu obawiam się mieszaniny kolorów stolarki w jednym pomieszczeniu. :(

:)

Dzięki za odpowiedź w sprawie okien. Po prostu obawiam się mieszaniny kolorów stolarki w jednym pomieszczeniu. :(

A to jeszcze sobie pomyśl, że drzwi wewnętrzne też pewnie zakupisz w innym kolorze niż wspomniane okna. To już będą 3 różne kolory. A teraz dołóż jeszcze inny kolor mebli... i czy zwrócisz wtedy uwagę na różne kolory okien? ;)

A to jeszcze sobie pomyśl, że drzwi wewnętrzne też pewnie zakupisz w innym kolorze niż wspomniane okna. To już będą 3 różne kolory. A teraz dołóż jeszcze inny kolor mebli... i czy zwrócisz wtedy uwagę na różne kolory okien? ;)

To tu akurat się mylisz. Wszystko staram się tak przemyśleć i dobierać, żeby miało to ręce i nogi i do siebie pasowało. Uwierz, że naprawdę można tak wszystko skomponować, żeby współgrało ze sobą. :D

Jednemu odpowiadaja 3 rozne kolory a drugiemu nie.Ja o tym jeszcze nie myslalam ale moze to juz czas.Jak tylko dokoncze pisac prace to napewno zaczne myslec o takich rzeczach aby nie przegapic kolejnych rzeczy.tak jak zrobilam to w budowie .Np.moglismy poglebic garaz od strony ogrodu i bardziej poszerzyc drzwi od ogrodu ale niestety nikt o tym nie pomyslal .WIem ze jest taki watek na muratorze ale nie dot ambrozji.A wiec stad moje pytanie :Czy jest cos co byscie zmienili jak byscie budowali ambrozje jeszcze raz.Moze to niektorym pomoze w dalszej budowie...?????Pozdrawiam.

:bash: czwarty raz próbuję napisać tego posta, jak teraz znowu skasuję go przez pomyłkę to idę spać, bo chyba nie mój dzień na pisanie :confused:

Na dzień dzisiejszy wiem, że na pewno powiększyłabym wykusz, a nie tylko go wyprostowała. Okna boczne są, jak dla mnie, troszkę za wąskie. No, ale cóż, budując następny dom, będę o tym pamiętać :D

2010_1117_145955..jpg

.... A to czego bym nie zmieniła, to spocznik, który powstał po wprowadzeniu schodów w pomieszczenie nad garażem. Powstał tam mały korytarzyk, z którego można wejść do dwóch pomieszczeń.

IMG00373-20110127-1&.jpg tutaj stoję w korytarzyku (właściwie na jego krawędzi)

DSC00325..jpg zdjęcie robione z jednego z pomieszczeń nad garażem (mąż w korytarzyku). Z tyłu za mężem są schody.

:lol2::lol2::lol2: udało mi się nie skasować poprzedniego posta

...Jeszcze parę nowości z budowy

Gosiabartek , to dla ciebie ;)

IMG00384-20110127-1&.jpg nasz wytęskniony dach się robi :D

DSC00337..jpg

IMG00376-20110127-1&.jpg widok z salonu na kuchnię (taaaaaaaaaaaką mamy przestrzeń :D)

IMG00375-20110127-1&.jpg z kuchni na salon

DSC00336..jpg w tym miejscu będzie kominek (tak gdzie stoi mój luby)

domek rosnie jak na drozdzach!!!!! rzeczywiscie to przejscie jest fajne rowniez podobaja mi sie te szerokie drzwi od salonu superanckie.Ciekawe czy u nas tez mozna byloby zrobic szersze ? ale co z nadprozem?? hmmm pewnie pomysl odpada za pozno!!! poglebialiscie garaz??tak zapytam z przodu macie jedno okienko po prawej stronie,co tam planujecie lalzienkie wieksza czy kotlownie ? my mamy z tym waskim przedzialkiem na srodku.aa tez mi sie podoba wasze okienko obok salonu jest takie zgrabne nie za duze jak na nasz pokoj to by bylo wsamraz ...hmmm moze jeszcze ulec zmianie ...trzeba przemyslec .pozdrawiam

domek rosnie jak na drozdzach!!!!! rzeczywiscie to przejscie jest fajne rowniez podobaja mi sie te szerokie drzwi od salonu superanckie.Ciekawe czy u nas tez mozna byloby zrobic szersze ? ale co z nadprozem?? hmmm pewnie pomysl odpada za pozno!!! poglebialiscie garaz??tak zapytam z przodu macie jedno okienko po prawej stronie,co tam planujecie lalzienkie wieksza czy kotlownie ? my mamy z tym waskim przedzialkiem na srodku.aa tez mi sie podoba wasze okienko obok salonu jest takie zgrabne nie za duze jak na nasz pokoj to by bylo wsamraz ...hmmm moze jeszcze ulec zmianie ...trzeba przemyslec .pozdrawiam

Mówiąc o szerokich drzwiach do salonu, masz na myśli wyjście na taras? Jeśli tak, to rzeczywiście jest duże ( 3m). Nam również bardzo się podoba :D.

Garaż jest taki jak w projekcie i troszkę żałujemy, bo faktycznie mógłby być ciut większy, ale bardziej w bok niż na głębokość.

Jeśli chodzi o to okienko z prawej strony od wejścia, to będzie łazienka. Połączyliśmy łazienkę z pomieszczeniem gospodarczym. Okno trochę zmniejszyliśmy, bo w łazience takie duże nie potrzebne. Łazienka jest na prawdę fajna. Nie jest za duża, ale ustawna.

Kotłownię mamy w pomniejszonym pokoju obok salonu. I to właśnie tam jest to "zgrabne" :) okienko.

Pozdrawiam.

Witaj!

Kiedy galerię zakładasz, bo chciałabym w końcu zobaczyć Waszą ambrozję? :p

jak tylko murarz dokonczy wykusze murowac to napewno pochwalimy sie nasza ambrozyjka narazie mam pare zdjec wklejonych do profilu ale nie moge sie zebrac aby wkleic reszte zdjec z dachowka. Narazie wole patrzec na twoje zdjecia ! :) wczoraj bylismy na budowie i zauwazylam ze z jednej strony nadproze do drzwi okiennych w salonie jest szersze i bede walczyla z mezem o wyciecie chociaz 15 cm aby poszerzyc je.Pozdrawiam!!!!!