Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jak tylko murarz dokonczy wykusze murowac to napewno pochwalimy sie nasza ambrozyjka narazie mam pare zdjec wklejonych do profilu ale nie moge sie zebrac aby wkleic reszte zdjec z dachowka. Narazie wole patrzec na twoje zdjecia ! :) wczoraj bylismy na budowie i zauwazylam ze z jednej strony nadproze do drzwi okiennych w salonie jest szersze i bede walczyla z mezem o wyciecie chociaz 15 cm aby poszerzyc je.Pozdrawiam!!!!!

To gratuluję dobrego oka i życzę szczęścia w przekonywaniu. :p

Będę trzymać kciuki.

U nas jutro mają dowieźć resztę dachówek, więc może skończą dach. :D Teraz musimy wybrać okna, no i tu zaczyna się problem.

Oczywiście chodzi o kolor stolarki. Ma być w kolorze drewna, tylko nie wiem jakim. :( Potem jeszcze trzeba będzie wybrać podłogę, drzwi i takie tam inne :p

.... i ja już powoli nie mam siły, a to niestety dopiero początek :o

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Halo, halo, susełki! Śpicie wszyscy?

Naprawdę nic się u Was nie dzieje, czy dzieje się aż tyle, że nie macie czasu tu zajrzeć?

U nas rozliczona instalacja elektryczna (112 punktów, 25zł/pkt, materiały - drugie tyle). Czeka mnie jeszcze pociągnięcie przewodów do bramy i pod latarenki na podjeździe. A że do bramy mam prawie 60m, to trochę kopania będzie.

Dodatkowo wczoraj ciągnąłem przewody pod instalację antenową do satelity i wyszło mi 135m przewodu, ale tu się nie oszczędzałem - 3 pokoje mają puszczone podwójne przewody i do dwóch po jednym.

Pomiędzy krokwiami pierwsza warstwa wełny już izoluje. Okna będą montować się za 2,5 tygodnia :)

Umówiony jestem już z panem od elewacji, tynkarzami, w środę dogaduję się z posadzkarzem i czekam aż będzie wystarczająco ciepło dla hydraulika, żeby mógł rozpocząć prace.

U nas rozliczona instalacja elektryczna (112 punktów, 25zł/pkt, materiały - drugie tyle). Czeka mnie jeszcze pociągnięcie przewodów do bramy i pod latarenki na podjeździe. A że do bramy mam prawie 60m, to trochę kopania będzie.

Dodatkowo wczoraj ciągnąłem przewody pod instalację antenową do satelity i wyszło mi 135m przewodu, ale tu się nie oszczędzałem - 3 pokoje mają puszczone podwójne przewody i do dwóch po jednym.

Pomiędzy krokwiami pierwsza warstwa wełny już izoluje. Okna będą montować się za 2,5 tygodnia :)

Umówiony jestem już z panem od elewacji, tynkarzami, w środę dogaduję się z posadzkarzem i czekam aż będzie wystarczająco ciepło dla hydraulika, żeby mógł rozpocząć prace.

Czy ja dobrze zrozumiałam, że nie mając okien i drzwi założyłeś instalację elektryczną?

No chyba nikt przewodów ze ścian nie będzie wyrywać :)

W ogóle to wydaje mi się całkiem przyzwoicie jak za elektrykę. bo to wychodzi nie więcej niż 6000zł BRUTTO całość. To chyba nie jest tragedia - czy ja źle policzyłem.

A mam pytanko czy ktoś z Was robi rekuperację lub przynajmniej wymuszoną wentylację mechaniczną - tak jak jest to pokazane w projekcie gotowym??

Pozdrawiam

No chyba nikt przewodów ze ścian nie będzie wyrywać :)

W ogóle to wydaje mi się całkiem przyzwoicie jak za elektrykę. bo to wychodzi nie więcej niż 6000zł BRUTTO całość. To chyba nie jest tragedia - czy ja źle policzyłem.

Pozdrawiam

My mamy na działce takiego kudłatego stróża i blisko sąsiadów, więc raczej o moje przewody jestem spokojny ;)

A, faktycznie policzyłem teraz i zapomniałem dopisać jeszcze uzbrojenie dwóch tablic: + 250zł, więc wyszło tak:

robocizna 3050zł netto, materiały 3400zł brutto, w tym dwie tablice (3-rzędowa legrand w wiatrołapie i jednorzędowa legrand w garażu). Osprzęt firmy Moeller. Przewody polskie. Ceny materiałów przyzwoite, bo elektryk korzystał ze swoich kontaktów (mogę spisać ilości, jeśli komuś się przydadzą).

Cena bardzo ladna ale chyba malo punktow robiliscie skoro tak tanio wyszlo no i podejrzewam ze cena nie zawiera instalacji tv i netu.

Instalację TV robiłem samemu w sobotę - wypuściłem podwójne przewody do trzech pokojów i pojedyncze do dwóch - w sumie do anteny zapakuję konwerter octo i obędzie się jedną anteną. Jeszcze się zastanawiam czy robić wyjście na zwykłą naziemną.

Sieć rozciągnę sobie samemu - pod schodami planuję podwieszaną szafę krosowniczą i gniazdka w pokojach z telewizorami - pod system DLNA Samsunga. Jeśli ktoś nie planuje takiej zabawy, to raczej nie opłaca się w to inwestować, tylko na każdej z kondygnacji zainstalować gniazdo do Access Pointa.

A z gniazdek elektrycznych, to obstawiliśmy gniazdkami każdy kąt, oświetlenie zewnętrzne na domu, gniazdka 230V na zewnątrz (aktywowane włącznikami), gniazda siłowe w garażu i za piekarnikiem, że tak naprawdę nie miałem już za bardzo gdzie ich wymyślać. Punkty świetlne schodowe liczone były jako 1,5pkt (dwa włączniki i źródło światła).

Jeżeli możecie to proszę dajcie mi odpowiedzi na parę pytań:

1. jaką macie dachówkę (jaki koszt pokrycia)

RuppCeramika Sirius 13 antracyt - ok. 50000zł z robocizną, więźbą i czterema oknami dachowymi

2. Jaki styropian i jak gruby na elewacji

Będzie Lambda=0,031 grafitowy, 15cm. Wyliczyłem, że wyjdzie jakieś 30m3/200m2. Przy odliczeniu zwrotu VATu pomiędzy tym a lambda 0,040 dopłacam 1400zł, o ile dobrze pamiętam. Przy koszcie ocieplenia ok. 25000zł myślę, że warto.

3. na dachu nadbitka (czyli odsłonięte krokwie ) czy podbitka.

Pozdrawiam

Podbitka z tymi brzydkimi trójkącikami, tylko zmniejszonymi nieco: część podbitki pójdzie po krokwiach, a dopiero po dwóch panelach przejdą w prostopadłe do ściany (trójkącik będzie mniejszy).

Koszt robocizny, na jaki się dogadałem z panem od ociepleń:

-elewacja 33zł/m2

-obwódki wokół okien 30zł/mb.

-podbitka 35zł/mb.

Witam serdecznie

Dla zainteresowanych przedstawiam koszty robocizny (region Poznań), które zostały mi zaproponowane przez wykonawce.

Macie jakieś sugestie? TANIO/DROGO

ceny oczywiście są netto

Etap 1:Roboty ziemne , zbrojenie fundamentów, zalanie betonem( beton towarowy z pompą, koszt pompy pokrywa inwestor )

Wartość robocizny : 3500,00 zł

Etap 2: wykonanie murów fundamentowych wraz z izolacją poziomą.

Wartość robocizny: 4000,00 zł

Etap 3 : instalacja podposadzkowa

Wartość robocizny: 1500,00 zł

Etap 4 : izolacja pionowa, zagęszczenie i rozplanowanie podsypki ,wykonanie podbetonu ( beton towarowy z pompą, koszt koparki i pompy inwestor)

Etap 5 : wykonanie murów do poziomu stropów wraz z podciągami i kolumnami żelbetowymi i kominami

Wartość robocizny: 9000,00 zł

Etap 6: wykonanie stropu (strop teriva, beton towarowy z pompą, koszt pompy inwestor)

Wartość robocizny: 8500,00 zł

Etap 7 : mury poddasza wraz z wieńcami i kominami do poziomu dachu( beton towarowy z pompą, koszt pompy inwestor)

Wartość robocizny: 4500,00 zł

Etap 8 : ściany działowe parteru

Wartość robocizny: 2500,00 zł

Etap 9: kominy ponad dach z klinkieru

Etap 10: izolacja pionowa cokołu, obłożenie styropianem i zaszpachlowanie

Etap 11: Wykonanie murów tarasu wraz z fundamentem, oraz schodów wejściowych

Wartość robocizny: 3500,00 zł

Razem stan surowy: 41500,00 zł

Dach

Etap 12: więźba dachowa

Wartość robocizny: 7000,00 zł

Etap 13: ułożenie dachówki zamkowej, obróbki blacharskie oraz orynnowanie

Wartość robocizny: 9000,00 zł

Razem stan surowy z dachem: 57500,00 zł

No to dla porównania ceny z Lubelszczyzny z września 2010:

-wykonanie etapów 1-11: 23000+700 (instalacja podposadzkowa), z drobną różnicą, że w etapie 11 murarze murowali murki łukowe, okrągłą donicę, ale nie wylewali żadnych płyt balkonowych i schodów - to będzie wykonane z kostki brukowej

-wykonanie etapów 12-13: 14500 - płaciłem 65zł/m2 - u Ciebie wychodzi 72zł/m2; średnia cena to 65-70zł/m2, ale jak się poszuka, to można i taniej

Widzę, że u Ciebie to raczej generalny wykonawca, niż system gospodarczy - oszczędność czasu, nerwów, paliwa i zdrowia, ale jak widać nic za darmo ;)