Łukasz i Magda 22.02.2009 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Ale Wam dobrze Mirox, super fotki. Jeśli dałbyś radę, to bardzo prosimy o fotki wewnątrz domku - przynajmniej parteru. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirox 22.02.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 właśnie dodaję fotki wnętrza ale muszę jeszcze zrobić jak będzie poukładane bo na razie jest bałagan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirox 22.02.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Jak bedziecie zamawiali stal to dajcie znac sprawdze z faktur ile faktycznie jej potrzeba bedziecie mieli wieksze rabaty przy zakupie bo ja dobieralem chyba z 3 x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz i Magda 24.02.2009 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Ok, dzięki Napewno się zgłosimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz i Magda 24.02.2009 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 A tak będzie (już niedługo!) wyglądał tył naszego domku Wizualizacja troszkę kiepska, ale mamy fajną koncepcję http://images35.fotosik.pl/67/94c7933c22c2a139m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Halina T. 28.02.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Witam serdecznie.Bardzo sie cieszę,że jest istnieje takie forum.Po wielu,wielu namysłachzakupiłam projekt domu Ambrozja 2 i od kwietnia mam zamiar rozpocząc budowę.Podziękowania dla"Mirox" za tak szczegółowa kwotację,będzie bardzo pomocna przy analizie cen. Pozdrawiam serdecznie wszystkich "fanów" Ambrozji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirox 01.03.2009 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 fajna wizualizacja i ciekawy pomysł mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirox 01.03.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 aaa materiały elektryczne łącznie wydałem 3200 zł poszło mi 880 m przewodu YDYP-ZO 3x1,5 łącznie 115 puszek na gniazdka i właczniki oświetleniowe oraz kable antenowe zastosowałem jedną rozdzielnicę w garażu na cały budynek i moi elektrycy zmieścili w niej wszystkie kabelki ps bardzo istotna sprawa na etapie zbrojenia fundamentu dajcie w nich uziemnienie budynku i przed zalaniem wystawcię bednarkę jest to potrzebne do listwy połączeń wyrównawczych która jest wymagana przy odbiorze instalacji elektrycznej !!!! ja nie dałem bo moi fachowcy powiedzieli że jest zbędna i teraz muszę wykonać uziemienie budynku ale dam radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka100 01.03.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Witam !!! własnie z mezem zdecydowalismy sie budowac dom "ambrozja II"w kwietniu w okolicy Oławy koło Wrocławia. Jestesmy na etapie zakupu projektu.chciałam prosic o pomoc!prosze o informacje kto buduje w województwie dolnosląskim ten dom i jakie zmiany w tym projekcie byscie polecali zmienic i o wszelkie uwagi!!! Będe bardzo wdzieczna o podpowiedz i z góry dziekuje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz i Magda 07.03.2009 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Witam !!! własnie z mezem zdecydowalismy sie budowac dom "ambrozja II"w kwietniu w okolicy Oławy koło Wrocławia. Jestesmy na etapie zakupu projektu.chciałam prosic o pomoc!prosze o informacje kto buduje w województwie dolnosląskim ten dom i jakie zmiany w tym projekcie byscie polecali zmienic i o wszelkie uwagi!!! Będe bardzo wdzieczna o podpowiedz i z góry dziekuje.Pozdrawiam Witaj Agnieszko! My budujemy się zaledwie kilka kilometrów od Was Bardzo się cieszymy, że ktoś z "naszych stron" także buduje ten cudowny domek. Ruszamy na początku kwietnia z budową! A Wy kiedy zamierzacie ropocząc? Pozdrawiamy serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz i Magda 07.03.2009 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Witam !!! własnie z mezem zdecydowalismy sie budowac dom "ambrozja II"w kwietniu w okolicy Oławy koło Wrocławia. Jestesmy na etapie zakupu projektu.chciałam prosic o pomoc!prosze o informacje kto buduje w województwie dolnosląskim ten dom i jakie zmiany w tym projekcie byscie polecali zmienic i o wszelkie uwagi!!! Będe bardzo wdzieczna o podpowiedz i z góry dziekuje.Pozdrawiam Witaj Agnieszko! My budujemy się zaledwie kilka kilometrów od Was Bardzo się cieszymy, że ktoś z "naszych stron" także buduje ten cudowny domek. Ruszamy na początku kwietnia z budową! A Wy kiedy zamierzacie ropocząc? Pozdrawiamy serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz i Magda 07.03.2009 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Pewnie do tego jeszcze daleka droga, ale takie schodki sobie wymarzyliśmy do naszej Ambrozji:http://images38.fotosik.pl/74/79565aa6ec77cd09m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Halina T. 08.03.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Schody są PRZECUDNE!!!!Ja dopiero w kwietniu zacznę budowę Ambrozji 2,ale oglądając takie zdjęcia aż nie mogę się doczekac budowy!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Halina T. 08.03.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Czy ktoś buduje Ambrozję na ŚLĄSKU,w okolicach Tarnowskich Gór,Bytomia?Chętnie zobaczę domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pauli999 09.03.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 No, no, no! schody pierwsza klasa - super są! my tez juz niedługo ruszamy ale woj. świętokrzyskie, nie te strony! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka100 09.03.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 schody cudowne tez chce miec takie schodki Dziekuje za odpowiedz.Ciesze sie ze jestesmy razem w jednym województwie Jestesmy na etapie zakupu projektu i musze sie dowiedziec o zmianach w projekcie.Bardzo sie denerwuje bo materiały juz 2 lata zakupione lezą i nie ma do tej pory planów zagospodarowaniwa przestrzennego.Szlak z tą gminą oławską.... a budowe zaczniemy w kwietniu bo ponos juz bedą plany. A co tak w ogóle w was z budową. Bedą u was jakies zmiany w projekcie? na jakim etapie jestescie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka100 17.03.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Pewnie do tego jeszcze daleka droga, ale takie schodki sobie wymarzyliśmy do naszej Ambrozji: http://images38.fotosik.pl/74/79565aa6ec77cd09m.jpg Witam!!! chciałam zapytac :czy juz macie załatwione wszystko związane z budową?Mamy juz działke ale czekamy na plany zagospodarowania przestrzennego i chcemy kupic projekt we wrocławiu by potem naniesc zmiany w projekcie.i związku z tym co dalej powinnismy załatwiac.Mam pytanie co do zmian w projekcie czy to duzo kosztuje? Prosze o podpowiedz. na dole chcemy schody drewniane, w małym pokoju okno zamiast drzwi i w salonie wyjscie do ogrodu tam gdzie okno obok pokoju małego . drzwi za kanapą zamórowac . zastanawiamy tez zeby powiekszyc garaz i oczywiscie z kanałem i wyjsciem do ogrodu.Na górze chcemy troche podniesc dach ok 1m i uzytkowe poddasze nad garazem-pokoje.jeszcze kwestia wyjscia do ogrodu od wykurzu.chcemy sie poradzic czy mozna wstawic duze okna od słupa do słupa by w tym koncie zrobic zamkniete pomieszczenie na rosliny-kwiaty. to kwestia dyskusji bo nie podoba mi sie ten kont do słupa.wolałabym wykozystac te miejsce i wyjscie miec jedno za domem. Pozdrawiam i prosze o rady i zdiecia jak mozna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz i Magda 21.03.2009 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Witam!!! chciałam zapytac :czy juz macie załatwione wszystko związane z budową?Mamy juz działke ale czekamy na plany zagospodarowania przestrzennego i chcemy kupic projekt we wrocławiu by potem naniesc zmiany w projekcie.i związku z tym co dalej powinnismy załatwiac.Mam pytanie co do zmian w projekcie czy to duzo kosztuje? Prosze o podpowiedz. na dole chcemy schody drewniane, w małym pokoju okno zamiast drzwi i w salonie wyjscie do ogrodu tam gdzie okno obok pokoju małego . drzwi za kanapą zamórowac . zastanawiamy tez zeby powiekszyc garaz i oczywiscie z kanałem i wyjsciem do ogrodu.Na górze chcemy troche podniesc dach ok 1m i uzytkowe poddasze nad garazem-pokoje.jeszcze kwestia wyjscia do ogrodu od wykurzu.chcemy sie poradzic czy mozna wstawic duze okna od słupa do słupa by w tym koncie zrobic zamkniete pomieszczenie na rosliny-kwiaty. to kwestia dyskusji bo nie podoba mi sie ten kont do słupa.wolałabym wykozystac te miejsce i wyjscie miec jedno za domem. Pozdrawiam i prosze o rady i zdiecia jak mozna! Nie miałam czasu ostatnio odpisać, za co przepraszam, mamy urwanie głowy przed rozpoczęciem budowy. Wczoraj wkońcu odebraliśmy DZIENNIK BUDOWY! Zakupiliśmy kontener i teraz walczymy z kredytem. Jeśli chodzi o nasze zmiany, to na 1 stronie forum są dość szczegółowo opisane - więcej okien, likwidacja lukarny od ogrodu, pustka nad salonem, antersola, pralnia+suszarnia, szklane drzwi od ogrodu na całej ścianie i ścianki działowe ustawiamy trochę inaczej, zresztą to jeszcze wyjdzie w praniu. Naniesienie zmian kosztuje około 3-6 tysięcy (ale to zależy od biura w którym będziecie to robić). Cena jest uzależniona od rodzaju zmian, także może się różnić. Możecie to oczywiście zlecić pracowni dobre domy, ale u nich to troszkę długo trwa, a nam akurat zależało na czasie, dlatego robiliśmy adaptację indywidualnie. Jeśli zmiany są nieznaczne, to czasami wystarczy po prostu się dogadać z ekipą - np. o powiększenie lub dodanie okna, czy przesunięcie ścianek działowych, może pogadajcie z jakimś zaufanym kierownikiem budowy i on wam podpowie co i jak. Co do zmian, to zapraszam na 1 stronę forum, a w razie pytań chętnie służę pomocą. Jeśli chodzi o formalności, to nie pamiętam dokładnie kolejności, ale mniej więcej wygląda to tak: 1) w Urzędzie Gminy musicie załatwić WYPIS I WYRYS z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla działki (to jest najważniejsze, bo tam są określone wytyczne co do projektu domu, kątu nachylenia dachu, itp.) 2) w Energetyce trzeba załatwić Warunki przyłączenia do sieci energetycznej (jeśli jeszcze nie macie) 3) zlecić uprawnionej osobie (pracowni) naniesienie zmian w projekcie 4) w Zakładzie Gospodarki Komunalnej złożyć wniosek o wydanie warunków technicznych przyłączenia do sieci wodno-kanalizacyjnej 5) musicie załatwić w Wydziale katastralnym mapę do celów opiniodawczych 6) zlecić uprawnionemu godecie wykonanie mapy do celów projektowych 7) Nie wiem w jakiej gminie jesteście, ale jeśli nie macie kanalizacji, to niektóre gminy na terenie woj. dolnośląskiego dofinansowują w 50% przydomową oczyszczalnię ścieków (super sprawa zamiast szamba!), wiec można wystosować wniosek o dofinansowanie do wójta gminy. My akurat robimy taką oczyszczalnię. 8 ) w Urzędzie Gminy poprosić o uzgodnienie planowanego zjazdu na działkę z drogi gminnej (trzeba dołączyć projekt zagospodarowania terenu oraz kopię aktu notarialnego) 9) w Starostwie powiatowym złożyć wniosek o wydanie pozwolenia na budowę 10) w Starostwie powiatowym złożyć wniosek o zarejestrowanie dziennika budowy 11) w międzyczasie szukajcie dobrej ekipy budowlanej i kierownika budowy, oraz elektryka i hydraulika (hydraulika i ekipę mogę polecić ) Myślę, że to byłoby na tyle. Jeśli coś sobie jeszcze przypomnę, to napiszę. Zresztą jakby co – pytajcie. Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka100 23.03.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Łukasz i Magda! Bardzo dziekuje za podpowiedzi, na pewno bedą pomocne jak cos załatwiemy!!! Jak cos bedziemy wiedziec o planach zagospod.przestrzennego to chyba z resztą nie bedzie problemu bo jak tak dalej bedzie z tą poje.... gmina w Oławie to nie wiem czy sie w ogóle zaczniemy budowac.Dzis to bysmy juz moze mieszkali w pieknej AMBROZJI i byscie nas odwiedzili a tak siedzimy juz 2 lata na pustakach, które tylko czekaja zeby je zamurowac!!! Pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikez 24.03.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Dzień dobry, i my zakupiliśmy Ambrozję I. Właśnie jesteśmy na etapie adaptacji. Mamy nadzieję, że uda nam się rozpocząć w maju/czerwcu 2009. Pozdrawiamy wszystkich i życzymy powodzenia w realizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts