Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szanowne koleżanki i koledzy znów mam parę pytań

1. ile warstw bloczków macie na ścianach fundamentowych i czy macie ławy na głębokości 120cm?

2. ile piasku zmarnowaliście na zasypanie fundamentów i jaki to był koszt

pozdro

1. Mamy 5 warstw bloczków a ławy są na głębokości 100cm (poniżej poziomu przemarzania gruntu)

2. 16 ciężarówek 3900zł

Szanowne koleżanki i koledzy znów mam parę pytań

1. ile warstw bloczków macie na ścianach fundamentowych i czy macie ławy na głębokości 120cm?

7 warstw i nie mam ław na głębokości 120cm, ale nie sprecyzowałeś czy głębokość mierzysz od poziomu "0", czy od poziomu zalania ław

2. ile piasku zmarnowaliście na zasypanie fundamentów i jaki to był koszt

dwie wywrotki (takie 4-osiowe) - chyba 840zł - ale ja mam chudziaka 10cm i zostawione 26cm na styropian i jastrych

7 warstw i nie mam ław na głębokości 120cm, ale nie sprecyzowałeś czy głębokość mierzysz od poziomu "0", czy od poziomu zalania ław

dwie wywrotki (takie 4-osiowe) - chyba 840zł - ale ja mam chudziaka 10cm i zostawione 26cm na styropian i jastrych

Jak to zrobiłeś ze tylko 2 wywrotki??

miałeś taka dobra ziemie w wykopie?

Ja też mam 10 cm chudziaka następnie 18cm styropianu i 7 wylewki.

Ale ziemie musiałem całą wymienić bo była glina.

Jak to zrobiłeś ze tylko 2 wywrotki??

miałeś taka dobra ziemie w wykopie?

Ja też mam 10 cm chudziaka następnie 18cm styropianu i 7 wylewki.

Ale ziemie musiałem całą wymienić bo była glina.

Hmmm, no w sumie to trochę ziemi w środku zostało. Pod garażem nie wybieraliśmy, więc tam poszło niewiele piachu. Ziemia - im niżej, tym więcej gliny, ale jakoś się specjalnie nie zastanawiałem, żeby cokolwiek wymieniać.

A, i jak teraz patrzę, to 7 warstw bloczków mamy w najniższym punkcie - im bliżej garażu, tym bloczków było mniej.

Jak to wyglądało można zobaczyć w mojej galerii:

https://picasaweb.google.com/DrakeJ11/Ambrozja?authkey=Gv1sRgCKajgaD_tJC_AQ#

No mi koparkowy wykopał dziurę na średnio 110cm (poziom piasek). Swoją drogą z uwagi na ciężki grunt jeździł 22h i skasował 2200zł

Kierbud chce robić fundament na 120cm.

Namawia mnie, żeby cokół domu miał ok 40cm

Liczy że wyjdzie koło 12 bloczków.

Z tego co wstępnie obliczałem to będę musiał kupić koło 330-350 ton piasku czyli koło 13 wywrotek (27ton) - myślę że jakieś 7500zł

Jestem przerażony

No mi koparkowy wykopał dziurę na średnio 110cm (poziom piasek). Swoją drogą z uwagi na ciężki grunt jeździł 22h i skasował 2200zł

Kierbud chce robić fundament na 120cm.

Namawia mnie, żeby cokół domu miał ok 40cm

Liczy że wyjdzie koło 12 bloczków.

Z tego co wstępnie obliczałem to będę musiał kupić koło 330-350 ton piasku czyli koło 13 wywrotek (27ton) - myślę że jakieś 7500zł

Jestem przerażony

Zaraz zaraz... Popraw mnie, jeśli źle zrozumiałem.

Wywaliłeś dziurę w ziemi na głębokość 110cm pod całą powierzchnią budynku? Tak jakbyś chciał tam zbudować piwnicę? Dobrze rozumiem?

I teraz jak wylewacie ławy? W szalunkach? Jakiej wysokości będą te ławy?

Wylewasz ławy, murujesz fundamenty, izolujesz przeciwwilgociowo od wewnątrz, obsypujesz je piachem jakieś 40cm po obu stronach i resztę zasypujesz ziemią/gliną wybraną z wykopu. Jakieś 30cm od poziomu "0" wszystko wypełniasz piachem i zagęszczasz.

W tym momencie zacytowałem projekt naszego domu - popatrz na przekroje.

Nie za bardzo rozumiem po co chcesz całą dziurę zapychać piachem...

Cokół domu musi mieć 40cm, żeby obniżony w projekcie względem reszty domu garaż mógł stać na gruncie i nie był zagłębiony w ziemi. Chociaż u mnie różnica poziomów wynosi ok. 25cm - ze względu na ukształtowanie terenu - inaczej domek musiałby stać jeszcze wyżej nad gruntem.

Zawsze możesz pocieszyć się tym, że nie wydasz na zalanie ław 6500zł ;)

Już wyjaśniam

Miałem działkę znacznie niżej niż ulica a do tego bardzo wysoko wody gruntowe.

Tak więc rok wcześniej nawiozłem 50-70cm gliny aby podnieść o tyle poziom (na całą dziąłke)

Teraz podczas wykopu trzeba było wybrać to co nawiozłem + humus i to dało średnio koło 110cm żeby dokopać się do piaseczku.

Ławy fundamentowe mają być wykopane na głębokość 30cm bez szalunku.

Nie bardzo rozumiem co miałbym zrobić z ziemią z wykopu. Z tego co wiem to nie planowali jest wsypywać - a zwłaszcza do środka ścian fundamentowych.

Nie bardzo rozumiem co miałbym zrobić z ziemią z wykopu. Z tego co wiem to nie planowali jest wsypywać - a zwłaszcza do środka ścian fundamentowych.

Ja tą ziemię władowałbym do środka ścian fundamentowych (po obsypaniu ścian fundamentowych piachem). A ostatnie 30-40cm już wyrównał całościowo piachem. Możesz też poszukać ziemi z wykopów pod jakieś duże budowy. Mi wożący piasek proponowali przywiezienie ziemi za ok. 30% wartości wywrotki piasku.

Hej, powiedzcie mi mam pod ziemią całkiem ładny piaseczek - czy takim pisakiem można zasypać fundamenty - lub może mi sie do czegoś przydać czy trzeba kupować specjalistyczny ? ;) sorry za pytanie ale dalej nie potrafię sobie wyobrazić jak te fundamenty wyglądać mają :). Pozdrawiam

możesz spokojnie zasypywać swoim "niespecjalistycznym" ;) Jak nikomu nie powiesz, to i my Cię nie zdradzimy, że masz taki mało profesjonalny piasek pod chudziakiem :)

Hej, powiedzcie mi mam pod ziemią całkiem ładny piaseczek - czy takim pisakiem można zasypać fundamenty - lub może mi sie do czegoś przydać czy trzeba kupować specjalistyczny ? ;) sorry za pytanie ale dalej nie potrafię sobie wyobrazić jak te fundamenty wyglądać mają :). Pozdrawiam

Jesli to co masz to napewno piasek to możesz zasypać nie może być spójny jak glina gdyż po zasypaniu tym nie będziesz w stanie tego ubić. Glina gdy dostanie wody jej nie przepuszcza co powoduje że pod podłogą ona się zbiera, jak wiadomo gdy jest to powyżej poziomu zamarzania gruntu woda zamarźnie i może podnieść posadzkę dlatego więc glinę wymienia się na tzw pospółkę która przepuszcza wodę i oddaje ją w głąb gruntu.

na 100% to piaseczek :) mam go 40 cm pod powierzchnią gruntu :) - buduję w pobliżu niedawnej kopalni piasku :) znaczy jestem na etapie wyboru ekipy :) narazie mam dużą rozbieżność cen i duży ból głowy ;) ceny za SSO od 30 do 60 tysięcy brutto :) ale spokojnie jeszcze mam czas - bo w międzyczasie załatwiam kredycik :).

Wesołych Świąt :) obyście spędzali je w swoich nowych domkach :)

na 100% to piaseczek :) mam go 40 cm pod powierzchnią gruntu :) - buduję w pobliżu niedawnej kopalni piasku :) znaczy jestem na etapie wyboru ekipy :) narazie mam dużą rozbieżność cen i duży ból głowy ;) ceny za SSO od 30 do 60 tysięcy brutto :) ale spokojnie jeszcze mam czas - bo w międzyczasie załatwiam kredycik :).

Wesołych Świąt :) obyście spędzali je w swoich nowych domkach :)

Witam Redsky

Tak tylko z ciekawości mam pytanie z jakiego rejonu Polski jesteś, bo my też na terenie po kopalni piasku hahahah

Może będziemy sąsiadami.

Pozdrawiam.

Witam KASIĘ I ARTURA Z MAZOWIECKIEGO!!! My budujemy ambrozję w mazowieckim, a tak dokładniej to w Brańszczyku, jest to 12 km od Wyszkowa. Jeżeli chcieli byście zobaczyć domek to serdecznie zapraszamy. Ambrozja niedługo będzie w stanie surowym otwartym, przymierzamy się do krokiew. Jeżeli chcielibyście zobaczyć ambrozję to proszę o kontakt na maila: [email protected]. Pozdrawiamy wszystkich. Edytowane przez SŁAWKO