simskor 20.04.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Szanowne koleżanki i koledzy znów mam parę pytań1. ile warstw bloczków macie na ścianach fundamentowych i czy macie ławy na głębokości 120cm?2. ile piasku zmarnowaliście na zasypanie fundamentów i jaki to był koszt pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 20.04.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Szanowne koleżanki i koledzy znów mam parę pytań 1. ile warstw bloczków macie na ścianach fundamentowych i czy macie ławy na głębokości 120cm? 2. ile piasku zmarnowaliście na zasypanie fundamentów i jaki to był koszt pozdro 1. Mamy 5 warstw bloczków a ławy są na głębokości 100cm (poniżej poziomu przemarzania gruntu) 2. 16 ciężarówek 3900zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekDąbrowa 21.04.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Marta i Mariusz dziękujemy za odpowiedź. Zdjęcia obejrzeliśmy i bardzo dziękujemy za zaproszenie na waszą budowę.Odezwę się do was po świętach to się jakoś umówimy.Pozdrawiamy Tomek i Kasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 21.04.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Szanowne koleżanki i koledzy znów mam parę pytań 1. ile warstw bloczków macie na ścianach fundamentowych i czy macie ławy na głębokości 120cm? 7 warstw i nie mam ław na głębokości 120cm, ale nie sprecyzowałeś czy głębokość mierzysz od poziomu "0", czy od poziomu zalania ław 2. ile piasku zmarnowaliście na zasypanie fundamentów i jaki to był koszt dwie wywrotki (takie 4-osiowe) - chyba 840zł - ale ja mam chudziaka 10cm i zostawione 26cm na styropian i jastrych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 21.04.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 7 warstw i nie mam ław na głębokości 120cm, ale nie sprecyzowałeś czy głębokość mierzysz od poziomu "0", czy od poziomu zalania ław dwie wywrotki (takie 4-osiowe) - chyba 840zł - ale ja mam chudziaka 10cm i zostawione 26cm na styropian i jastrych Jak to zrobiłeś ze tylko 2 wywrotki?? miałeś taka dobra ziemie w wykopie? Ja też mam 10 cm chudziaka następnie 18cm styropianu i 7 wylewki. Ale ziemie musiałem całą wymienić bo była glina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 21.04.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Elewacja rośnie w mgnieniu oka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/54093a739ef319da.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 21.04.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Jak to zrobiłeś ze tylko 2 wywrotki?? miałeś taka dobra ziemie w wykopie? Ja też mam 10 cm chudziaka następnie 18cm styropianu i 7 wylewki. Ale ziemie musiałem całą wymienić bo była glina. Hmmm, no w sumie to trochę ziemi w środku zostało. Pod garażem nie wybieraliśmy, więc tam poszło niewiele piachu. Ziemia - im niżej, tym więcej gliny, ale jakoś się specjalnie nie zastanawiałem, żeby cokolwiek wymieniać. A, i jak teraz patrzę, to 7 warstw bloczków mamy w najniższym punkcie - im bliżej garażu, tym bloczków było mniej. Jak to wyglądało można zobaczyć w mojej galerii: https://picasaweb.google.com/DrakeJ11/Ambrozja?authkey=Gv1sRgCKajgaD_tJC_AQ# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 21.04.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Hmm teraz widzę skąd ta różnica.U Nas była podmianka gruntu na wysokość prawie 5 bloczków od ławy (-10cm na chudziak), poza tym więcej fundamentu a styropian i wylewka idą na chudziak ponad bloczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simskor 22.04.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 No mi koparkowy wykopał dziurę na średnio 110cm (poziom piasek). Swoją drogą z uwagi na ciężki grunt jeździł 22h i skasował 2200złKierbud chce robić fundament na 120cm. Namawia mnie, żeby cokół domu miał ok 40cmLiczy że wyjdzie koło 12 bloczków.Z tego co wstępnie obliczałem to będę musiał kupić koło 330-350 ton piasku czyli koło 13 wywrotek (27ton) - myślę że jakieś 7500zł Jestem przerażony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 22.04.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 No mi koparkowy wykopał dziurę na średnio 110cm (poziom piasek). Swoją drogą z uwagi na ciężki grunt jeździł 22h i skasował 2200zł Kierbud chce robić fundament na 120cm. Namawia mnie, żeby cokół domu miał ok 40cm Liczy że wyjdzie koło 12 bloczków. Z tego co wstępnie obliczałem to będę musiał kupić koło 330-350 ton piasku czyli koło 13 wywrotek (27ton) - myślę że jakieś 7500zł Jestem przerażony Zaraz zaraz... Popraw mnie, jeśli źle zrozumiałem. Wywaliłeś dziurę w ziemi na głębokość 110cm pod całą powierzchnią budynku? Tak jakbyś chciał tam zbudować piwnicę? Dobrze rozumiem? I teraz jak wylewacie ławy? W szalunkach? Jakiej wysokości będą te ławy? Wylewasz ławy, murujesz fundamenty, izolujesz przeciwwilgociowo od wewnątrz, obsypujesz je piachem jakieś 40cm po obu stronach i resztę zasypujesz ziemią/gliną wybraną z wykopu. Jakieś 30cm od poziomu "0" wszystko wypełniasz piachem i zagęszczasz. W tym momencie zacytowałem projekt naszego domu - popatrz na przekroje. Nie za bardzo rozumiem po co chcesz całą dziurę zapychać piachem... Cokół domu musi mieć 40cm, żeby obniżony w projekcie względem reszty domu garaż mógł stać na gruncie i nie był zagłębiony w ziemi. Chociaż u mnie różnica poziomów wynosi ok. 25cm - ze względu na ukształtowanie terenu - inaczej domek musiałby stać jeszcze wyżej nad gruntem. Zawsze możesz pocieszyć się tym, że nie wydasz na zalanie ław 6500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 22.04.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Hej, powiedzcie mi mam pod ziemią całkiem ładny piaseczek - czy takim pisakiem można zasypać fundamenty - lub może mi sie do czegoś przydać czy trzeba kupować specjalistyczny ? sorry za pytanie ale dalej nie potrafię sobie wyobrazić jak te fundamenty wyglądać mają . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simskor 23.04.2011 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Już wyjaśniam Miałem działkę znacznie niżej niż ulica a do tego bardzo wysoko wody gruntowe.Tak więc rok wcześniej nawiozłem 50-70cm gliny aby podnieść o tyle poziom (na całą dziąłke)Teraz podczas wykopu trzeba było wybrać to co nawiozłem + humus i to dało średnio koło 110cm żeby dokopać się do piaseczku.Ławy fundamentowe mają być wykopane na głębokość 30cm bez szalunku. Nie bardzo rozumiem co miałbym zrobić z ziemią z wykopu. Z tego co wiem to nie planowali jest wsypywać - a zwłaszcza do środka ścian fundamentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 23.04.2011 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Nie bardzo rozumiem co miałbym zrobić z ziemią z wykopu. Z tego co wiem to nie planowali jest wsypywać - a zwłaszcza do środka ścian fundamentowych. Ja tą ziemię władowałbym do środka ścian fundamentowych (po obsypaniu ścian fundamentowych piachem). A ostatnie 30-40cm już wyrównał całościowo piachem. Możesz też poszukać ziemi z wykopów pod jakieś duże budowy. Mi wożący piasek proponowali przywiezienie ziemi za ok. 30% wartości wywrotki piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drake 23.04.2011 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Hej, powiedzcie mi mam pod ziemią całkiem ładny piaseczek - czy takim pisakiem można zasypać fundamenty - lub może mi sie do czegoś przydać czy trzeba kupować specjalistyczny ? sorry za pytanie ale dalej nie potrafię sobie wyobrazić jak te fundamenty wyglądać mają . Pozdrawiam możesz spokojnie zasypywać swoim "niespecjalistycznym" Jak nikomu nie powiesz, to i my Cię nie zdradzimy, że masz taki mało profesjonalny piasek pod chudziakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 23.04.2011 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Hej, powiedzcie mi mam pod ziemią całkiem ładny piaseczek - czy takim pisakiem można zasypać fundamenty - lub może mi sie do czegoś przydać czy trzeba kupować specjalistyczny ? sorry za pytanie ale dalej nie potrafię sobie wyobrazić jak te fundamenty wyglądać mają . Pozdrawiam Jesli to co masz to napewno piasek to możesz zasypać nie może być spójny jak glina gdyż po zasypaniu tym nie będziesz w stanie tego ubić. Glina gdy dostanie wody jej nie przepuszcza co powoduje że pod podłogą ona się zbiera, jak wiadomo gdy jest to powyżej poziomu zamarzania gruntu woda zamarźnie i może podnieść posadzkę dlatego więc glinę wymienia się na tzw pospółkę która przepuszcza wodę i oddaje ją w głąb gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 23.04.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Wesołych Świąt dla Wszystkich forumowiczów!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 24.04.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 na 100% to piaseczek mam go 40 cm pod powierzchnią gruntu - buduję w pobliżu niedawnej kopalni piasku znaczy jestem na etapie wyboru ekipy narazie mam dużą rozbieżność cen i duży ból głowy ceny za SSO od 30 do 60 tysięcy brutto ale spokojnie jeszcze mam czas - bo w międzyczasie załatwiam kredycik . Wesołych Świąt obyście spędzali je w swoich nowych domkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekDąbrowa 26.04.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 na 100% to piaseczek mam go 40 cm pod powierzchnią gruntu - buduję w pobliżu niedawnej kopalni piasku znaczy jestem na etapie wyboru ekipy narazie mam dużą rozbieżność cen i duży ból głowy ceny za SSO od 30 do 60 tysięcy brutto ale spokojnie jeszcze mam czas - bo w międzyczasie załatwiam kredycik . Wesołych Świąt obyście spędzali je w swoich nowych domkach Witam Redsky Tak tylko z ciekawości mam pytanie z jakiego rejonu Polski jesteś, bo my też na terenie po kopalni piasku hahahah Może będziemy sąsiadami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redsky 26.04.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Pisałem Ci PW - budujesz w DG tak jak ja pytanie eraz gdzie ? Marianki czy Ratanice ? bo ja w Ratanicach ciekawi mnie ile Ci ekipa zaśpiewała za SSO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SŁAWKO 29.04.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam KASIĘ I ARTURA Z MAZOWIECKIEGO!!! My budujemy ambrozję w mazowieckim, a tak dokładniej to w Brańszczyku, jest to 12 km od Wyszkowa. Jeżeli chcieli byście zobaczyć domek to serdecznie zapraszamy. Ambrozja niedługo będzie w stanie surowym otwartym, przymierzamy się do krokiew. Jeżeli chcielibyście zobaczyć ambrozję to proszę o kontakt na maila: [email protected]. Pozdrawiamy wszystkich. Edytowane 29 Kwietnia 2011 przez SŁAWKO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts